reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Propozycje obiadków i deserów

Tusiekn - jak masz sprawdzone ryby t genialne sa z rbą maślaną, ale ja np. nie robię z surowymi rybami, bo nie lubię. Ja nienawidze owoców morza wiec u mnie odpadają z krewetkami, paluszkami kranowymi itd, ale ci, którzy lubia takie rzeczy nie wyobrażają sobie bez tego. Fajne wychodza z tuńczykiem tylko tak samo - sprawdzone ryby.
 
reklama
Dostałam obiecany prze[pis na sos do pasty
Składniki:
1 biała cebula (duża)
ok. 250 g sera białego pleśniowego np. Roquord lub Gorgonzola
1 opakowanie szpinaku świeżego, ale może być 1 paczka mrożonego w liściach
ok. 1/2 szkl.wina białego
1 śmietana kremówka
suszone pomidory (najlepiej te w oleju) - ilość wedle uznania
pestki słonecznika
parmezan (lub grana padano)

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie; dodać wino i dalej podgrzewać aż ok. połowa wina wyparuje, dodać ser, śmietanę i na koniec szpinak (świerzy wcześniej sparzyć w gorącej wodzie przez kilka minut) oraz pokrojone suszone pomidory. Podawać z pastą i prażonymi pestkami słonecznika i tartym parmezanem.
 
rozgrzewasz piekarnik, rozpuszczasz galaretke
4 jajka
4 lyzki cukru
8 lyzeczek maki
cukier waniliowy
owoce

z bialek i cukrow ubic na sztywno piane, domieszac make i zoltka. piecze sie toto jakies 20 minut.

mozna zwieksza ilosc ciasta dopasowujac do formy na jedno jajo lyzka cukru i 2 lyzeczki maki.



najprostszy biszkopt na swiecie ;-)
 
Dzisiaj pierwszy raz w tym sezonie robilam leczo z cukinia, wyszlo pycha, az Natkowi usza sie trzesly jak jadl cukinie.
 
Podpatrzyłam u Okrasy, zrobiłam i pyszne, więc się dzielę:

BURITTOS z grilla

Składniki:

½ bakłażana
½ cukinii
1 limonka (lub cytryna)
2 ostre papryczki
1 awokado
3 pomidory
100 g kukurydzy z puszki
1 cebula dymka
4 pszenne tortille
2 podsmażone piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku
150 g sera feta
150 g pasteryzowanych pomidorów (pomidrowy krojone Podravka w kartoniku)
1 pęczek świeżej kolendry
sól, pieprz, oliwa

bakłażana i cukinię kroimy w plastry grubości 1 cm, po czym marynujemy w soli, pieprzu, oliwie, posiekanym czosnku i ostrej papryczce grillujemy (podsmażamy na patelni) bakłażana i cukinię z obu stron na złoty kolor
podsmażone lub zgrillowane piersi z kurczaka kroimy w cienkie paski, przekładamy do miski, dodajemy posiekany czosnek, 1 ostrą papryczkę, osączoną kukurydzę z puszki i pokrojone w kostkę pomidory (bez gniazd nasiennych)
a następnie: zdjęte z grilla lub patelni grillowej warzywa bakłażana i cukinię pokrojone w kostę, ser feta (pokrojony/rozdrobniony) oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę awokado, doprawiamy farsz solą, pieprzem, posiekaną kolendrą i sokiem z limonki; wszystko dokładnie mieszamy
farsz nakładamy na płaty tortilli i zawijamy ściśle w ruloniki jak krokiety, każdy rulonik zawijamy w folię aluminiową

SOS
podsmażamy na oliwie do zeszklenia posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek i ostrą papryczkę, a następnie gniazda z pomidorów i pasteryzowane krojone pomidory Podravka z kartonika
dusimy chwilę i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i posiekaną kolendrą gotową salsę przekładamy na miseczkę

burritos podpiekamy na grillu przez 5 minut obracając na obie strony, wyjmujemy z folii i podajemy z salsą z pomidorów

(można podpiekaćmikrofalii (bez folii oczywiście) lub w piekarniku)

SMACZNEGO!
 
reklama
Do góry