Podpatrzyłam u Okrasy, zrobiłam i pyszne, więc się dzielę:
BURITTOS z grilla
Składniki:
• ½ bakłażana
• ½ cukinii
• 1 limonka (lub cytryna)
• 2 ostre papryczki
• 1 awokado
• 3 pomidory
• 100 g kukurydzy z puszki
• 1 cebula dymka
• 4 pszenne tortille
• 2 podsmażone piersi z kurczaka
• 3 ząbki czosnku
• 150 g sera feta
• 150 g pasteryzowanych pomidorów (pomidrowy krojone Podravka w kartoniku)
• 1 pęczek świeżej kolendry
• sól, pieprz, oliwa
bakłażana i cukinię kroimy w plastry grubości 1 cm, po czym marynujemy w soli, pieprzu, oliwie, posiekanym czosnku i ostrej papryczce grillujemy (podsmażamy na patelni) bakłażana i cukinię z obu stron na złoty kolor
podsmażone lub zgrillowane piersi z kurczaka kroimy w cienkie paski, przekładamy do miski, dodajemy posiekany czosnek, 1 ostrą papryczkę, osączoną kukurydzę z puszki i pokrojone w kostkę pomidory (bez gniazd nasiennych)
a następnie: zdjęte z grilla lub patelni grillowej warzywa – bakłażana i cukinię pokrojone w kostę, ser feta (pokrojony/rozdrobniony) oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę awokado, doprawiamy farsz solą, pieprzem, posiekaną kolendrą i sokiem z limonki; wszystko dokładnie mieszamy
farsz nakładamy na płaty tortilli i zawijamy ściśle w ruloniki jak krokiety, każdy rulonik zawijamy w folię aluminiową
SOS
podsmażamy na oliwie do zeszklenia posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek i ostrą papryczkę, a następnie gniazda z pomidorów i pasteryzowane krojone pomidory Podravka z kartonika
dusimy chwilę i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i posiekaną kolendrą – gotową salsę przekładamy na miseczkę
burritos podpiekamy na grillu przez 5 minut obracając na obie strony, wyjmujemy z folii i podajemy z salsą z pomidorów
(można podpiekaćmikrofalii (bez folii oczywiście) lub w piekarniku)
SMACZNEGO!