reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Propozycje obiadków i deserów

W koncu zrobilam gulaszowa, ale jeszcze jej nie jadlam. Ale pachnie dobrze i w ten sposob mam w jednym garnku dwudaniowy obiad :D
 
reklama
hmmm to może i ja zrobię gulaszową ... Ida smaku mi narobiłaś
...... tylko, że nie mam mięsa na gulasz :( :( :(
 
Doxa, u mnie na osiedlu od swiat nie ma wolowiny... wiec noworoczny strogonow byl z indyka... :)
 
neapolitańska"
1 litr bulionu (może być z kostki, ale ważywny zdrowszy i smaczniejszy)
2 łyzki!! masła
2 łyżki mąki,
6 czubatych łyżek parmezanu (może byc więcej jak kto lubi, może tez być zamiast parmezanu ser o ostrym smaku no. mazdamer, sokół)
kubełek słodkiej śmietanki,
2 zółtka,
makaron cienkie nitki.

MAKARON UGOTOWAĆ, DODAC MASEŁKO I ODSTAWIĆ.
BULION TEZ UGOTOWAĆ, ODSTAWIĆ.
Z 2 ŁYŻEK MASŁA, MĄKI I SERA ZROBIĆ ZASMAŻKĘ, ROZPROWADZIĆ ŚMIETANKĄ, DODAC WSZYSTKO TO DO BULIONU, ZAGOTOWAĆ.
DODAĆ ROZTRZEPANA ŻÓŁTKA.
JA NA KONIEC DOSYPUJĘ JESZCZE TROCHĘ SERA.
WRZUCIĆ MAKARON.

SMACNEGO!
 
ina07 pisze:
Małgosiu Ty jako żywa księga kucharska poradź:).... robiłam Tiramisu z Twojego przepisu ofkors:)ale mi nie wyszło (znaczy było pycha ale za rzadkie) a to dlatego bo kupiłam serek 250 g zamiast 500g i zrobiłam go z całymi jajami chyba 4 o ile pamietam teraz też mam ten serek 250 i co zrobić je z samymi żółtkami czy jak???:)

Ina,

Matko boska dopiero teraz zauważyłam :(
ale co Ci nie wyszło. Całe sparzone 4 jaja i serek mascarpone firmy galbani, szklanak cukru.
Jaja z cukrem na puch, dodajesz po łyżce sera i jak masz gładką masę to przekładasz biszkoptami moczonymi w naparze z kawy i amaretto i do lodówki. Nie może nie wyjść, chyb, że ser był niedobry lub jaja zepsute :(
 
reklama
Do góry