reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Propozycje obiadków i deserów

Teddy Małgosia podawała stronę wcześniej:

malgosia_76 pisze:
Frezyjko,
Juz podaję:
1,5 kg zmielonego, gotowego do pieczenia twrożku (mlekowity jest pyszniutki i na dodatek homogenizowany),
10 całych jaj
250 gr cukru
2 łyzki mąki ziemniaczanej,
2 torebki cukru waniliowego,
sok z całej cytryny
skórka starta z całej cytryny,
paczka rodzynek, 2 paczki skórki pomarańczowej (jak nie lubisz bakalii, to nie dawaj wcale, lub mniej),
kostka prawdziwego masełka.

Jaja wbiszasz do miski, dodajesz cukier waniliowy i zwykły i ubijasz aż do białości. Mi to zajmuje 30 minut. Masło rozpuszczasz, studzisz. Po ubiciu jaj dodajesz ser i ciągle mieszasz dlalej mikserem , żeby grudek nie było, masło, mąke , cytryne, sok z cytryny, bakalie, mąkę.
Tortownicę (dużą, tę największą) smarujesz masłem, obsypujesz zwykłą mąką pszenną i wlewasz masę serową. Pieczesz w nagrzanym piekarniku 1 godzinę i 10 minut (nagrzany do 180 stopni).

Polewa:
Kupujesz w sklepie spożywczym puszkę mleka skondensowanego kakaowego. Otwierasz otwieraczem, wlewasz do garnka wodę, wstawiasz otwartą puszkę i gotujesz 3 godziny na malutkim ogniu. Uważaj na wodę, kończy się podczas gotowania i garnek może się przypalić.(a tego ie chcemy przed świętami ;))
Polewą nie polewasz od razu sernika tylko gdy wystygnie i jak ktoś lubi możesz mu robić esy - floresy na talerzyku. Ona nie zastyga, tylko ma konsystencje karmelu, przez co wszystko jest tak wilgotne jak trzeba. Posypujesz całość płatkami migdałów,
Smacznego Słodziku!!

reklama
hihi... Jolik dzieki... ja wlasnie tego szukalam, ale na prawie wszystkich stronach, tylko nie ma ostatniej... :)

....a z Wandy sernikiem to bylby ten problem, ze jakikolwiek by nie wyszedl, to zawsze "Wandy lepszy"... wiec wole zrobic inny... ;)

Teddy - masz rację, przynajmniej unikniesz niepotrzebnego porównywania :-)

Małgosiu - Twoja lista jest imponująca. Podzwiam Cię !!!

Ja oprócz orzechowca zrobię jeszcze kruche ciasteczka Małgosi i "czekoladę" - przysmak mój, mojego męża i mojego brata mniammmmmmm.
Wigilę spędzamy u moich rodziców, a pierwsze święto u teściów. Od każdego dostaniemy wałówkę więc oprócz słodkości nie robię nic więcej ... nio może jakieś śledzie np te od magduska

Ja pewnie zrobię m.in rybkę w sosie curry - pycha -ale sama nie zjem bo jest z cebulką.
Ale jeśli ktoś może to polecam.

Oto przepis:

6 filetów z mintaja (albo innej ryby morskiej np pangi) pokroic w kawalki i panierowac w jajku i mące wymieszanej z przyprawą do ryb i curry. Usmażyć na oleju.
6 większych cebul pokroic w cienkie półtalarki i podsmarzyc na niewielkiej ilosci oleju, zeszklic i dodac płaską łyzke cukru i niecałe pół łyżeczki soli.
Jeżeli sie przypieka to dolac troche wody i dusic pod przykryciem co chwile mieszając.
Gdy cebula jest miękka dodać po łyżeczce curry i ziół prowansalskich. Wymieszać i zestawic z ognia. Gdy przestygnie wymieszać z 2-3 łyzkami majonezu tak by powstał sos. Ryby wyłożyc na półmisek i przykryc sosem. Wstawic do lodówki.
SMACZNEGO

Teddy,
nie chc się chwalić ale Wendy (czyt Łendy) może skie pod łóżsko schować ze swoim. Od dziś Twoja babka będzie wolała Twój! Załóż sięeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Załóż sięeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Czekoladę?! To jest pomysł zrobię dziś, jak moi wrócą. Pojechali ubierać choinkę teściowej :p
Taką z rumem, tylko, że ja czeko nie bardzo mogę, bo to się skończy cm w pasie, wypryskami na twrzoczaszce i zaparciem u Jasia.
Ale co tam będzie pięknie pachniało.
Zawsze mam zacho,kowane 2 tabliczki na chuda godzinę.
Czasami jak kumpele wpadają rozżalone życiem to im robię. Odpowiednia ilość magnezu wpływa pozytywnie na ich decyzje. A rum robi swoje!

Magdusiu,
Twoje śledziki z majerankiem już się macerują.

cholera... na calej dzielnicy nie ma skorki pomaranczowej i mleka kakaowego... :(

ostatnia deska ratunku to WOLA PARK... Miska wysle... ;)

reklama
Malgos, jakos sobie poradze... mam jeszcze Tesco pare przystankow stad, a sernik i tak dopiero w sobote bede robic....
ale dziekuje... :-*

Do góry