reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

Jak pomidory zaparzysz i pokroisz w kostkę to miksowac już nie trzeba. Wersja łagodniejsz to ześ mietaną, ale ja wolę ser!
Co do zupy , to najpierw na zakupy musisz sie wybrać. Potzrebne są 2 puszki czerwonej fasoli w zalewie kidney bonduela, korzeń imbiru,4  ziemniaki, 2 kwaśne jabłka, 1 papryka czerwona,1 żółta 1 zielona, czuszka (to taka ostra papryczka) może byc chili jak bedziesz miała kłopot z dostaniem, świeży seler naciowy, ser cheddar (może byc ten nasz polski tiopiony - 2 kostki wtedy), 3 pomidory duże, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka!! curry, 4 łyżki octu,4 łyżki oliwy z pestek winogron, 1 litr bulionu (ja gotuję na 3 kostkach knorra - 2 drobiowe , 1 wołowa. Sól, pieprz!  

Bulion wiadomo! Gotujesz z obranym imbirem, ale nie siekasz imbiru, ma byc tylko smak i zapach. Przed miksowaniem wyciągniesz go i wyrzucisz. W garnku głębokim rozgrzać olej, wszystkie papryki, ziemniaki, jabłka cebule, czosnek, cuury, dusisz pod przykryciem ok 20 minut.
Potem dodajesz zduszone warzywa do bulionu, wlewasz fasolę wraz zz alewą i gotujesz na ma łym ogniu ok 40 minut. Imbir wyjmujesz, całośc miksujesz. Doprawiasz octem, solą i wrzucasz rozdrobniony ser.
Seler naciowy obierasz z łyka kroisz w drobniutkie talarki, wrzucasz na talerz, zalewasz ciepłą zupą. Smacznego
 
reklama
Karen, jak nie lubisz pestek to przetrzyj pomidorki najpierw przez sito (najlepiej taką drewnianą pałką - tak zawsze robi moja mamcia)
 
Właśnie to chciałam napisać Patka. Jak chcesz sie bawić w miksowanie to proszę bardzo. Bedzie bardziej aksamitny, ja lubię jak mam pomidorka do pogryzienia, ale jeżeli Ty nie to albo przezcieraj, albo miksuj. Bedzie na pewno ładniej wyglądało.
W ten sam sposób gotuję zupę krem ze świeżych pomidorów, tylko kupuje ok 1,5 pomidorów i dodaję 1 szklankę bulionu z kostki  ;D
Czch, bazylia i kleks z smietany kremówki na talerzu. Prima!
Goście z Włoch zachwyceni! ;D
 
Karen,
To zależy jaka śmietane dodasz, jak taką kartonową uht, to nie i wteduy trzeba dodać do śmietany mąką i zaklepać, ale jeżeli pyszną prawdziwą śmietankę (czyli gęstą) np. 18% już wystarczy to zagęści bez niczego.
 
Kochana na sobotę i niedzielę starczy. Chyba że spęd rodzinny robisz. Proponuje nic więcej nie gotować. Zupa jest bardzo gęsta, bardzo syta i nie bedziecie mieli już na nic ochoty. Poza tym smak jest wyjątkowy i nie do opisania. Nie da sie porównac z niczym innym!
Następnym razem, jak lubisz zupki - kremy straczkowe, TO PODRZUCE CI PRZEPIS NA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z KREWETKAMI!
 
reklama
Do góry