reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

mieso (proste jak drut a wszyscy sie slinia ;-)): filet z kurczaka przeplatasz z paskiem boczku i smazysz/ grilujesz. do tego robisz sos serowy z pieprzem (przepis wyzej). ja podaje z calymi ziemniakami z wody (albo smazonymi lodeczkami) i malutkimi marchewkami z groszkiem w sosie koperkowo-ziolowym knorra (na zimno).

surowka: pomidory, ogorek, ogorki kiszone, papryka zolta, oliwki, pepperoni ze sloika (rolnik), puszka kukurydzy, ew. salata (bezposrednio przed podaniem). sos koperkowo-ziolowy. mozna dac fete.
robi sie bardzo szybko, bo kroisz na duze kawaly, byle jak.

reklama
nie. biore polowke fileta, przygniatam ja dlonia i kroje na pol (w ten sposob, zeby dwie warstwy wyszly, bo cala polowka jest za gruba). taka warstwe albo nacinam w dwoch miejscach w poprzek i przewijam pasek boczku, albo rozcinam wzdluz (nie do konca) i robie z boczkiem z tego warkoczyk.

co to ? na tym wątku nic nowego? u mnie po zimowej przerwie wróciły muffinki ze świeżumi owocami.

po za tym odkryłam smak krokietów z kamustą duszoną i grzybami.

towarzystwo przestalo gotowac.... ;-)

a tak na powaznie, to ja dzis bede robic czekoladowy sernik Nigelli... zapowiada sie pysznie, ciekawe jak wyjdzie...

prosze... :-)
to sa wszystkie przepisy z czekoladowego odcinka sciagniete z forum, ale dobrze jest tez obejrzec...

SERNIK CZEKOLADOWY
125g. dietetycznych biszkoptów (pokruszyć w woreczku)
1 łyżka cacao
50-60g. miękkiego masła
Zmieszać. Wyłożyć masą dno tortownicy. Schłodzić.
500g. twarożku (np.Philadelphia, temp.pokojowa) - utrzeć
150g.cukru (drobnego)
1 łyżka budyniu (jasnego:wanil, śmiet, banan.)
{ew.zamiast budyniu:1/4 łyżki skobi kukur., 1łyżeczka cukru, 1łyżeczka esencji wanil.}
3 jaka + 3 żółtka
150ml. kwaśnej śmietany
1 łyżeczka czekolady rozpuszczona w 1 łyżce gorącej wody
175g. rozpuszczonej czekolady - przestudzonej
Piec w kąpieli wodnej 45min-1h w temp. 180'C
Boki mają ścięte, a środek galaretkowaty.
3/4 tabliczki czekoady roztopić i ozdobić górę sernika (w esyfloresy:)

CIASTO CZEKOLADOWE
(old-fashion chocolate cake)
200g. mąki
200g. cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 łyczeczki esencji wanil.
175g. masła
1/3 szkl. cocao
Wszystko mieszamy w mikserze.
Ciasto wylewamy do 2 foremek o śr.20cm., dno wykładamy pergaminem.Pieczemy 30min. w 180'C
Krem:
175g. czekolady
75g. masła
roztopić w garnuszku. Do tego dodać:
1 łyżkę złotego syropu
1 łyżkę esencji wanil.
125ml. kwaśnej śmietany
wymieszać, na koniec dodać
300g. cukru pudru (przesiać żeby nie było grudek)
1/3 kremu wyłożyć na pierwszy placek (pozostawiając 0,5cm margines, przykryć drugim plackiem i 1/3kremu posmarować góre,a 1/3 boki ciasta. Po rozsmarowaniu ładnie się zetnie. Wierzch mżna udekorować cukrowymi kwiatkami.

MURZYNEK
(triple chocolate brownies)
350g. ciemnej czekolady
375g. masła
zagotować, zdjąć z ognia, nastepnie dodać
6 jaj (najlepiej po jednym)
1 łyżka esncji wanil.
1 łyżeczka soli
350g. cukru
wymieszać +
225g. mąki
wymieszać +
100g. ciemnych czekoladowych groszków
100g. białych czekoladowych groszków
wymieszać
Płaską blachę wyłożyć folią
Piec 25min. w temp. 180'C
Wierzch powinien zjaśnieć w trakcie pieczenia.
Kroić w kwadaciki, obsypać cukrem pudrem.

reklama
Ja widziałam ten odcinek Nigelli, wszystko wygladało mmmmmmm pysznie.

A oto mój przepis na bananowca, też pyszny i prosty!

1 kg bananów, 1 masło, 1/2 szklanki cukru ( może byc ciut mniej), 2 galaretki cytrynowe, 2 galaretki dowolne.

Banany zmiksować z cukrem i masłem. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wody i letnie wlać do zmiksowanego. Wszystko porządnie zmiksować na jednolitą masę.
Do tortownicy.. Jak zastygnie na wierzch owoce i galaretki dowolne!

rada- lepiej miksować w stojącm mikserzy, bo taki reczny nie zawsze dobrze rozprowadza masło. A jak mamy tylko ręczy to wlać dość ciepłe galaretki.

Pycha!

Do góry