reklama
Doxa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Luty 2005
- Postów
- 10 179
Możesz, możesz ;-)
Muffiny z suszonymi pomidorami i serem blue
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.
Wymieszać 2 1/3 szklanki mąki z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. /to w jednej misce/
60 g masła stopić, schłodzić i wymieszać z 1 szklanką mleka i 2 jajkami. Popieprzyć porządnie, posolić /to w drugiej misce/
Ser pleśniowy twardy (około 80 g) pokroić w kostkę
kilka plasterków szynki pokroić w kostkę
pomidory suszone pokroić w paseczki
papryczki jalapeno (ze 2 łyżki) rozdrobnić /ja dodaje chili w proszku, albo ostrej papryki/
/ja do tego dorzucam jeszcze pokrojone na 4 czarne oliwki/
Wszystkie składniki połączyć . Nakładać łyżką do foremek do około 2/3 wysokości, one bardzo rosną. I piec ok 25 minut
Foremki smaruję roztopionym masłem i posypuje bułką tartą
----------------------------------------------------------
Kolejny przepis na Muffiny z malinami i białą czekoladą (to jest przepis od Syli)
1 jajko
cukier waniliowy
225ml mleka
50g stopionego wystudzonego masła
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru czcinowego
no i tak jak zwykle mokre mieszamy z mokrymi sypkie z sypkimi i później łączymy lekko mieszając. Dokładamy maliny i czekoladę....
2 zwykłe białe czekolady pokrojone w kostkę ( nie musi być oczywiście równa) ok 300-400g (jak kto woli) malin. Trochę malin i czekolady zostawiłam i położyłam na wierzch każdej muffinki.
-----------------------------------
Teraz Muffiny z jagodami (to jest przepis od Anny) /możesz zrobić z innymi owocami, ja robiłam z jagodami mrożonymi/
250 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
mrożone lub świeże jagody (jakieś 200 g)
1 duże jajko
150 g cukru
1 op. cukru waniliowego
8 łyżek oleju słonecznikowego
150 ml maślanki lub mleka lub śmietany.
Włożyć papierowe foremki do blachy /ja nie mam papierowych foremek i zawsze natłuszczam masłem i obsypuję bułką tartą/ i włączyć piekarnik 180 stopni lub 160 przy termoobiegu. Wymieszać mąkę z proszkiem, niech czeka. Jajko dobrze wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać olej i maślankę, wymieszać, dodać jagody. Stopniowo dodawać mąkę i delikatnie mieszać. Nałożyć lyżką ciasto do foremek (po ok. dwie łyżki na foremkę wychodzi, ma byc 2/3 foremki). Piec 20/25 min na środkowej półce w piekarniku 180 st lub 160 z termoobiegiem. Zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku
-----------------------------------------------
Cytrynowe muffiny (od Tessy z TVN Style) /tych jeszcze nie robiłam/
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki tartej skórki cytrynowej
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Formę do muffins posmarować stopionym masłem lub olejem. Do dużej miski wsypać suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli. W drugim naczyniu wymieszać maślankę z jajkami. Wlać do miski z suchymi składnikami. Dodać stopione masło. Szybko wymieszać, aby połączyć składniki, ale ciasto musi pozostać grudkowate. Łyżką przełożyć ciasto do formy. Piec około 10-12 minut, aby patyczek wkłuty do środka był suchy po wyjęciu. Zostawić w formie aż ostygną, potem wyjąć.
----------------------------
Ogólna zasada do wszystkich przepisów na jakie trafisz – składniki na ciasto miesza się w 2 miskach, suche osobno i mokre osobno, po czym łączy się je mieszając niezbyt dokładnie np. łyżką (powinny być grudki).
Wszystkie powyższe przepisy są na 12szt.
Muffiny z suszonymi pomidorami i serem blue
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.
Wymieszać 2 1/3 szklanki mąki z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. /to w jednej misce/
60 g masła stopić, schłodzić i wymieszać z 1 szklanką mleka i 2 jajkami. Popieprzyć porządnie, posolić /to w drugiej misce/
Ser pleśniowy twardy (około 80 g) pokroić w kostkę
kilka plasterków szynki pokroić w kostkę
pomidory suszone pokroić w paseczki
papryczki jalapeno (ze 2 łyżki) rozdrobnić /ja dodaje chili w proszku, albo ostrej papryki/
/ja do tego dorzucam jeszcze pokrojone na 4 czarne oliwki/
Wszystkie składniki połączyć . Nakładać łyżką do foremek do około 2/3 wysokości, one bardzo rosną. I piec ok 25 minut
Foremki smaruję roztopionym masłem i posypuje bułką tartą
----------------------------------------------------------
Kolejny przepis na Muffiny z malinami i białą czekoladą (to jest przepis od Syli)
1 jajko
cukier waniliowy
225ml mleka
50g stopionego wystudzonego masła
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru czcinowego
no i tak jak zwykle mokre mieszamy z mokrymi sypkie z sypkimi i później łączymy lekko mieszając. Dokładamy maliny i czekoladę....
2 zwykłe białe czekolady pokrojone w kostkę ( nie musi być oczywiście równa) ok 300-400g (jak kto woli) malin. Trochę malin i czekolady zostawiłam i położyłam na wierzch każdej muffinki.
-----------------------------------
Teraz Muffiny z jagodami (to jest przepis od Anny) /możesz zrobić z innymi owocami, ja robiłam z jagodami mrożonymi/
250 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
mrożone lub świeże jagody (jakieś 200 g)
1 duże jajko
150 g cukru
1 op. cukru waniliowego
8 łyżek oleju słonecznikowego
150 ml maślanki lub mleka lub śmietany.
Włożyć papierowe foremki do blachy /ja nie mam papierowych foremek i zawsze natłuszczam masłem i obsypuję bułką tartą/ i włączyć piekarnik 180 stopni lub 160 przy termoobiegu. Wymieszać mąkę z proszkiem, niech czeka. Jajko dobrze wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać olej i maślankę, wymieszać, dodać jagody. Stopniowo dodawać mąkę i delikatnie mieszać. Nałożyć lyżką ciasto do foremek (po ok. dwie łyżki na foremkę wychodzi, ma byc 2/3 foremki). Piec 20/25 min na środkowej półce w piekarniku 180 st lub 160 z termoobiegiem. Zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku
-----------------------------------------------
Cytrynowe muffiny (od Tessy z TVN Style) /tych jeszcze nie robiłam/
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki tartej skórki cytrynowej
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Formę do muffins posmarować stopionym masłem lub olejem. Do dużej miski wsypać suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli. W drugim naczyniu wymieszać maślankę z jajkami. Wlać do miski z suchymi składnikami. Dodać stopione masło. Szybko wymieszać, aby połączyć składniki, ale ciasto musi pozostać grudkowate. Łyżką przełożyć ciasto do formy. Piec około 10-12 minut, aby patyczek wkłuty do środka był suchy po wyjęciu. Zostawić w formie aż ostygną, potem wyjąć.
----------------------------
Ogólna zasada do wszystkich przepisów na jakie trafisz – składniki na ciasto miesza się w 2 miskach, suche osobno i mokre osobno, po czym łączy się je mieszając niezbyt dokładnie np. łyżką (powinny być grudki).
Wszystkie powyższe przepisy są na 12szt.
*syla*
kobieta pracująca...
oj co my byśmy bez tej naszej Doxy zrobiły:-)
miałybyśmy bałagan;-)
miałybyśmy bałagan;-)
Doxa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Luty 2005
- Postów
- 10 179
Mała o wszystkie :-) Chę podać i coś na ciepło, i coś na zimno czyli jakieś przekąski/sałatki i coś na słodko ....
Będę wdzięczna za wszelkie pomysły!
Aha i najważniejsze - żeby nie było zbyt czasochłonne!!!!!!!
Najprawdopodobniej zaserwuję Twoją sałatkę gyros! Ale co jeszcze?
Będę wdzięczna za wszelkie pomysły!
Aha i najważniejsze - żeby nie było zbyt czasochłonne!!!!!!!
Najprawdopodobniej zaserwuję Twoją sałatkę gyros! Ale co jeszcze?
reklama
Podziel się: