reklama
mniam. inka to brzmi super! ja tez spróbuję. ale w łikend bo teraz gotowanie obiadu mam utrudnione - jak tylko sie za nie biorę to tymek albo wspina sie po mnie (łapiąć od tyłu za kolana) albo siada na srodku kuchni i wyje przeokrutnie : straszny on jest...
_anna
Fanka BB :)
odwiedziłam Ikea - zgadnijcie po co .... po blaszkę do muffinek i dziś pieke - ale jak wcześniej pisałam ... wersje słodką
Wychodzi co do łyżki 12 sztuk.
250 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
mrożone lub świeże jagody (jakieś 200 g)
1 duże jajko
150 g cukru
1 op. cukru waniliowego
8 łyżek oleju słonecznikowego
150 ml maślanki lub mleka lub śmietany.
Włożyć papierowe foremki do blachy i włączyć piekarnik 180 stopni lub 160 przy termoobiegu. Wymieszać mąkę z proszkiem, niech czeka. Jajko dobrze wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać olej i maślankę, wymieszać, dodać jagody. Stopniowo dodawać mąkę i delikatnie mieszać. Nałożyć lyżką ciasto do foremek (po ok. dwie łyżki na foremkę wychodzi, ma byc 2/3 foremki). Piec 20/25 min na środkowej półce w piekarniku 180 st lub 160 z termoobiegiem. Zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku
Wychodzi co do łyżki 12 sztuk.
250 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
mrożone lub świeże jagody (jakieś 200 g)
1 duże jajko
150 g cukru
1 op. cukru waniliowego
8 łyżek oleju słonecznikowego
150 ml maślanki lub mleka lub śmietany.
Włożyć papierowe foremki do blachy i włączyć piekarnik 180 stopni lub 160 przy termoobiegu. Wymieszać mąkę z proszkiem, niech czeka. Jajko dobrze wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać olej i maślankę, wymieszać, dodać jagody. Stopniowo dodawać mąkę i delikatnie mieszać. Nałożyć lyżką ciasto do foremek (po ok. dwie łyżki na foremkę wychodzi, ma byc 2/3 foremki). Piec 20/25 min na środkowej półce w piekarniku 180 st lub 160 z termoobiegiem. Zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku
_anna
Fanka BB :)
Doxa ok
zastanawiałam się nad modyfikacją twojego przepisu na mufinki z pomidorami, np. tak pomidory swieże i mocarela zamiast rego sera plesnioweg - co myślisz
zastanawiałam się nad modyfikacją twojego przepisu na mufinki z pomidorami, np. tak pomidory swieże i mocarela zamiast rego sera plesnioweg - co myślisz
Doxa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Luty 2005
- Postów
- 10 179
Anna tylko OK? Myślałam, że lepsze
A mój przepis myślę, że można dowolnie modyfikować tzn. metodą prób i błędów U mnie poza pomidorami i serem jest jeszcze szynka, a ja dodałam dodatkowo oliwki. Wydaje mi się, że można by dodać np. pieczarki, cebulkę i kiełbaskę ... generalnie co kto lubi! Można wyczyścić lodówkę z resztek :laugh: A Twoja popozycja z mozzarelą hmmm brzmi intrygująco! Jak zrobisz to daj znać jakie wyszły!!!
A propos czyszczenia lodówki, chyba w niedługim czasie będę robiła tartę mam trochę różnych serów ... Magdusiek Ty chyba taką robiłaś ... dodawałaś coś poza serami?
A mój przepis myślę, że można dowolnie modyfikować tzn. metodą prób i błędów U mnie poza pomidorami i serem jest jeszcze szynka, a ja dodałam dodatkowo oliwki. Wydaje mi się, że można by dodać np. pieczarki, cebulkę i kiełbaskę ... generalnie co kto lubi! Można wyczyścić lodówkę z resztek :laugh: A Twoja popozycja z mozzarelą hmmm brzmi intrygująco! Jak zrobisz to daj znać jakie wyszły!!!
A propos czyszczenia lodówki, chyba w niedługim czasie będę robiła tartę mam trochę różnych serów ... Magdusiek Ty chyba taką robiłaś ... dodawałaś coś poza serami?
reklama
Teddy
Październikowa mać
- Dołączył(a)
- 8 Marzec 2005
- Postów
- 9 266
wiem ze rosna... po ilosci proszku do pieczenia mozna sie zorientowac...
boje sie, ze jednak mi przywra... bo to sa zwykle foremki metalowe do kruchych babeczek, takie karbowane... chyba, ze moze papierki dostane...
albo pacne po prostu kulki na papier do pieczenia i najwyzej beda troche ulomne...
boje sie, ze jednak mi przywra... bo to sa zwykle foremki metalowe do kruchych babeczek, takie karbowane... chyba, ze moze papierki dostane...
albo pacne po prostu kulki na papier do pieczenia i najwyzej beda troche ulomne...
Podziel się: