reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

bylo duzo!!!
na sniadanie, na obiad... ale jak je bede zarla cala dobe, to sie predzej porzygam niz je polubie... ::)

no niestety, jestem typ miesny i kurczaczka sobie nie odmowie... ;)
 
reklama
dijon jest duuuzo ostrzejsza i ma taki "wytrawny" smak... inne, w tym sarepska, maja juz charakterystyczny dla siebie...

dlatego dijon najlepiej nadaje sie do roznych sosikow, bo nie przebija smakiem pozostalych skladnikow...
 
I dijon ma kulki, a sarepska nie. A w sosach i marynatach fajnie te kulki się mieszają i ładniwe wyglądają.

A ja dziś nie mam obiadu, Natalia zjadła ze słoika a ja chyba zjem tortelini z paczki. Wstyd.
 
ja dzis rybke dusilam z warzywkami... taki troche przerobiony przepis Pascala na dorsza w koszulkach... :)
 
wlasnie chyba sie cos ciotce Magdusce pomylilo...

francuska jest z calej gorczycy, a dijon jest gladka... :)
 
dijon tez jest z gorczycą, tylko chyba kamis robi inaczej. Tzn dijon nie musi być z gorczycą, ale może, ja wolę taką własnie. NIe pamiętam firmy, ale w takim okrągłym kubełku kupuję.
 
reklama
Cześć dziewczyny. dostałam właśnie od mojej przyjaciółki oryginalny czeski :) przepis na knedle na parze. mamy owocową porę roku, więc może któraś z was się skusi. Próbowałam, są pyszne. Chociaż trochę pracochłonne. A więc:

2dl ciepłego mleka, do tego dodać 40g cukru pudru i 30g drożdży. Czekać aż podrośnie...
W międzyczasie w misce wymieszać mąkę i szczyptę cukru, dodać mieszankę drożdżową, 3 nie zbyt zimne żółtka, 20g rozpuszczonego ale juz tylko ciepłego masła - i z tego dobrze wyrobić ciasto, odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować, wykroić kwadraty, formować z tego paczuszki (kulki) z dowolnymi owocami
Gotować na parze ok. 8 min., nie zapominając o nasmarowaniu masełkiem koszyczka, kendle po wyjeciu przekłuć widelcem...
polać masełkiem, posypac cukrem pudrem i cynamonem....

dobrou chut a pekny den
 
Do góry