reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
no jak się nie zna, przecież dowód że się zna widziałam na własne oczy i to nie raz ;D
ok, uciekajmy do Witam bo zaraz żandarmy wpadną..... ;) :laugh:
 


Deser morelowy
Tekst i foto: Ewa Kubicka Data publikacji: 02-04-2006

Zimowy przysmak. Bardzo łatwy do zrobienia. Lekki w smaku, choć w istocie kaloryczny. Witany ciepło przez domowników i... znikający z prędkością światła.

Porcje: 4 Koszt: 16 zł Trudność: średni Czas: 40 min. Kaloryczność: dużo





znalazłam taki przepis - brzmi zacgęcająco ;)
Składniki:
- 1 duża puszka moreli w syropie ( 500g),
- 3 jajka,
- 200g śmietanki słodkiej 30%,
- 90 g cukru pudru,
- 100 g mielonych migdałów,
- garść płatków migdałowych,
- masło do posmarowania formy,
- zapach waniliowy (opcjonalnie).​

Jak przyrządzić?
1) Morele starannie osączamy z syropu. Formę do pieczenia (najlepiej taką, którą możemy podać potem na stół) smarujemy masłem. Układamy w niej ciasno morele – stroną przeciętą do góry.

2) Jajka ubijamy widelcem w misce, jak na omlet. Dodajemy (cały czas ubijając) śmietankę, cukier puder, mielone migdały i zapach waniliowy. Masa powinna stać się gładka. Zalewamy nią morele ułożone w formie.

3) Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 st. C.) na ok. 30 min. Wyjmujemy, gdy masa jajeczna jest ścięta na całej powierzchni i ładnie przyrumieniona.

4) Na suchej patelni przyrumieniamy lekko płatki migdałowe i osypujemy nimi wierzch wyjętego deseru.

Jak podawać?
Na ciepło w formie, w której był zapiekany.

 
Magdusiek, ja do Ciebie.... ;)

stosowalas jakies wariacje nt. tych swoich poledwiczek???
bo mnie korci... ::)

w sumie u mnie i tak bedzie wariacja, bo nie bylo poledwiczek, beda wiec schabiki, ale cos jeszcze bym pokombinowala... moze jakiegos serasa jeszcze dodatkowo...
 
reklama
i zeby było jasniej, bo Wy macie błędne wyobrazenie o mojej lodówce - jogurtów nie wrzucam ;)
 
Do góry