Jolik
Nieźle zakręcona mama
Małgosiu_76 - prosiłaś o ciastka owsiane bez mąki. Mam taki przepis, znalazłam go w "Kuchni włosko-polskiej". Miałam okazję już raz je zrobić. Smakowały, ale specem w ich pieczeniu nie jestem :-)
MAKARONIKI
Składniki:
25 dkg płatków owsianych
2 jajka
10 dkg masła lub margaryny
10 dkg cukru
zapach migdałowy
ewentualnie siekana skórka pomarańczowa
Płatki wysypać na rozgrzaną, suchą patelnię i stale mieszając, podgrzewać aż do chwili kiedy nabiorą złotego koloru i zaczną "chrupać". Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i olejkiem migdałowym, wymieszać z płatkami i posiekaną skórką pomarańczową. Na koniec dodać ubita pianę białka i raz jeszcze delikatnie wymieszać. Na natłuszczonej blasze układać łyżką ciasteczka i piec na złoty kolor.
Moja uwaga: układaj na blasze w sporej odległości jedno od drugiego, ciasteczka rozpływaja się i mogą się połączyć w jedną całość :-)
MAKARONIKI
Składniki:
25 dkg płatków owsianych
2 jajka
10 dkg masła lub margaryny
10 dkg cukru
zapach migdałowy
ewentualnie siekana skórka pomarańczowa
Płatki wysypać na rozgrzaną, suchą patelnię i stale mieszając, podgrzewać aż do chwili kiedy nabiorą złotego koloru i zaczną "chrupać". Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i olejkiem migdałowym, wymieszać z płatkami i posiekaną skórką pomarańczową. Na koniec dodać ubita pianę białka i raz jeszcze delikatnie wymieszać. Na natłuszczonej blasze układać łyżką ciasteczka i piec na złoty kolor.
Moja uwaga: układaj na blasze w sporej odległości jedno od drugiego, ciasteczka rozpływaja się i mogą się połączyć w jedną całość :-)