malgosia_76
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Czerwiec 2005
- Postów
- 4 998
1. 1 mała cytryna, 200 g mąki, 50 g cukru, szczypta soli, jajko, 100 g miękkiego masła (prawdziwego), śmietana 12% (ale z kubeczka)
2. w misce mieszamy mąkę, masło, sok z cytryny, cukier, sól, 5 łyżek śmietany. Dodajemy powoli, roztrzepane w osobnej misce jajo, ale tylko trochę roztrzepane, jak na kotlety,. Jeżeli ciasto jest za suche, dolewamy śmietanę, jeżeli za mokre dodajemy trochę mąki. Jak już jest dobrze wyrobione, tzn. gładkie, robimy kulkę i albo do lodówki na 12 h, albo do zamrażarnika na 1 h (zależy ile mamy czasu) Tylko żeby nie zamarzło! ;D
3. Po wyjęciu z lodówki wylepiamy ciastem blaszkę, wysmarowaną porządnie masłem i nakłuwamy ciasto widelcem (żeby dostało powietrza podczas pieczenia).
4.Pieczemy ok 15 minut w 200 'C (piekarnik powinien być nagrzany).
Smacznego!
2. w misce mieszamy mąkę, masło, sok z cytryny, cukier, sól, 5 łyżek śmietany. Dodajemy powoli, roztrzepane w osobnej misce jajo, ale tylko trochę roztrzepane, jak na kotlety,. Jeżeli ciasto jest za suche, dolewamy śmietanę, jeżeli za mokre dodajemy trochę mąki. Jak już jest dobrze wyrobione, tzn. gładkie, robimy kulkę i albo do lodówki na 12 h, albo do zamrażarnika na 1 h (zależy ile mamy czasu) Tylko żeby nie zamarzło! ;D
3. Po wyjęciu z lodówki wylepiamy ciastem blaszkę, wysmarowaną porządnie masłem i nakłuwamy ciasto widelcem (żeby dostało powietrza podczas pieczenia).
4.Pieczemy ok 15 minut w 200 'C (piekarnik powinien być nagrzany).
Smacznego!