reklama
Doxa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Luty 2005
- Postów
- 10 179
Elvira tutaj masz przepis na słynne już naleśniki ze szpinakiem:
Doxa pisze:Anja proszę bardzo. Tylko nie wiem czyj to przepis, bo nie mój, może Orzecha ... a może z innego źródła...
Cytuję "kogoś":
Farsz robie albo z mrozonego szpinaku ( ale takiego ktory jest posiekany, a nie mielony) albo ze swiezego posiekanego.
Szpinak trzeba podgotowac, przyprawic jak normalnie: galka muszkat. czosnkiem, sola i dodac do tego bialy ser ( ciezko mi powiedziec ile, ale tak na wlasmy smak, ja czasami robie nawet bez serka i tez jest OK)
Nalesniki wtym wypadku robie normalne:
1 szklanka mleka
2 jajka
1 szklanka wody
1,5 szklanki maki
sol
smarze na masle, albo na oleju.
Teraz trzeba posmarowac nalesniki szpinakowym farszem, zwinac w ruloniki i ulozyc w naczyniu zaroodpornym, fajnie wyglada przy krojeniu, jak ulozy sie conajmniej 2 warstwy prostopadle do siebie.
Na spod w naczyniu daje sos beszamelowy i wtedy calosc polewam tez sosem i zapiekam, albo, jak robie mala ilosc to dno smaruje maselkiem i calosc na koniec polewam smietana z zoltkiem i posypuje zoltym serem
reklama
Elvira
13 pazdziernik
- Dołączył(a)
- 11 Luty 2006
- Postów
- 985
Mozesz zrobic wazywna, z papryka drobno pokrojana, i dodac winegrett z cyctyna i pietruchy do koloru. Zalezy do czego.magdusiek pisze:uwaga - potrzebny mi przepis na jakąś sałatkę z kaszką kuskus. Nie lubię szpinaku, owoców morza i nie przepadam za mięsem, ew białe może być byle nie cielęcina.
Podziel się: