reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

a no jeszcze przecież rosołek mieliśmy. :p

teraz robię bułeczki Małgosinym sposobem. Tzn. najpierw zaczyn rośnie a później wszystko dokładam. No i z podwójnych ilości robię. Tylko czy to się wszystkiego podwójnie daje????? Jajek i drożdży. No nic speca nie ma to mi nie doradzi zobaczymy co wyjdzie.
 
reklama
ciacho:
3 szklanki maki
pol paczki drozdzy
1 jajo
niecala szklanka mleka (jak sie wrzuci drozdze, to sie robi cala)
maslo... okolo pol paczki...
lyzeczka cukru, pol lyzeczki soli

farsz:
moga byc duszone pieczarki z cebulka, ale moze byc cokolwiek innego... kielbaska z cebulka tez git... :)
jak sie doda pol szklanki cukru, to fajne sa z bakaliami


drozdze siup do letniego mleka, dziurka w mace... wbic zoltko (bialko zostawic do posmarowania)... sol, cukier, rozpuszczone maslo... zaczac wyrabiac i dolewac zaczyn po trochu, mietolic ze 20 minut, a ciasto sprawiac wrazenie cieplego... ogolnie ciacho ma odchodzic od paluchow, jak nie odchodzi, to mozna dolozyc maki...
odstawic na jakies pol godziny w cieple miejsce, pod scierka... wyrosnie 4x takie... ;)

potem ulepic buleczki z nadzieniem... nadzienia nieduzo, bo buleczki jak beda za cienkie, to popekaja... polozyc na blache w duzych odstepach i niech sobie dojda kilka minut... posmarowac bialkiem i do pieca na jakies 20 minut...


pizza na takim ciescie wychodzi boska... ;)

 
malgosia_76 pisze:
dobre, słodko - kwaśne np. ;)
Poszukam.
A ja tez lubie takie:
Smietanka gesta slodka, majonez,kawiar czerwony taki duze kulki (nie wiem jak to sie zwie w Polsce) czerwona cebulka, sol pieprz, koperek i sledzie wkladamy do tego (solone i dobrze wyplukane lub te co podawalam w tej zalewie). Ta sa jedne z moich ulubionych.
 
a ja wczoraj robiłam pierś drobiową z jabłkiem i sałatke śledziową Małgosi mnnnnnnnnniaaammmmm
a jutro chyba zrobię naleśniki ze szpinakiem - też strasznie mi smakują i już 3 razy robiłam pyyycha
 
reklama
Do góry