reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
Magdusiek i jak Ci wyszło to danie Małgosi ... jestem ciekawa, bo ja lubię takie szybkie gotowanie ;D

mozesz do śmietany zamiast jaj dodać ser pleśniowy (tylko trzeba rozpuścić w osobnym garnuszku na małym ogniu i na maśle ofkors i dorzucić garsć orzechów włoskich. to jest pycha i już naprawdę wykwintnie :) no białe winom musi być :laugh:

Spagetti Carbonara z jajkami robie czesto jest super polecam, koniecznie z szyneczka cieniutko pokrojona :)
Z orzechami pietruszka i smietanka tez robie, ale kombinacja z serem plesniowym i orzchami jest koniecznie do wyprobowania :) dzieki Malgos :)

Sernik z ziemniakami (brzmi dziwnie ale jak dla mnie jest pyszny) :D

1 kg twarogu
1 kostka palmy
1 szkl. cukru
8 jajek
20 dag ziemniaków
cukier waniliowy
skórka pomarańczowa

tłuszcz utrzeć z cukrem dodawać po żółtku i ucierać, dodać zmielony twaróg i ziemniaki (najlepiej letnie bo jak są za zimne to mogą się zrobić grudki) , na końcu ubitą pianę z białek i bakalie. Wyłożyć blachę herbatnikami albo zrobić kruchy spód i na to sernik. Piec ok. 50 min w temp 180 st jeżeli sie przypieka troche zmniejszyć temperaturę.

Ja wszystko robie w malakserze nożem do siekania. Najpierw można zmielić ziemniaki żeby wyszło puree które później dodajemy do ciasta. Na końcu wykładam wszystko na dużą michę bo w malakserze sie nie mieści i delikatnie mieszam z białkami.

SMACZNEGO :)

Małgosiu - jak robisz tartę to jedno jajko dodajesz do ciasta, a drugie do okładu? Bo ja grzebię, mam ochotę na tartę, resztki jakieś między jogurtami znajdę tylko mnie to jajo zastanawia :)
A jak się ma śmietanę 22 to można? albo jogurt naturalny? ;)

reklama
hi, hi, Magdusiek, kupiłyśmy brytfanki do tarty i teraz obie kombinujemy :laugh: ja też. Tyle że tak jak mówiłam chcę zrobić owocową. Macie jakies pomysły?

Lecę poszukać Małgosinego przepisu na spód tarty.

Do góry