reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje imion dla naszych pociech

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Dziewczyny ja uważam że to jest trochę głupota patrzeć na popularność. U mnie w klasie, roczniki lat osiemdziesiątych, było zawsze kilka powtarzających się imion, najpopularniejsze Magda, Kasia, Marta, Ewelina, Monika, Łukasz, Kamil, Michał, Marcin itp itd. I tak samo będzie z naszymi dziećmi. Niestety nie da się tego uniknąć. Trzeba brać co sie podoba a nie patrzeć na popularność ;-)

reklama
A moim zdaniem dużo zależy od charakteru. Przez całą szkołę podstawową byłam jedyną dziewczyną o takim imieniu jakie mam, we wszystkich rownoległych klasach i wcale nie cierpiałam z tego powodu, chociaż moje imię nie jest jakieś wydumane. Wręcz czułam się wyjątkowo :)

zgadzam się :) Moja córka ma na imie Matylda i uwielbia swoje imię równiez dlatego, że nie jest tak mało popularne. Teraz niestety coraz więcej małych Matyś i to juz jej się nie podoba. Syn ma bardzo popularne imię i tez mu się to podoba, bo on zupełnie inny niez siostra z charakteru. Tak więc trudno przewidzieć. Ja myslę, że nie nalezy się kierować popularnościa tylko tym co obojgu się podoba. Chociaz ja sama zrezygnowałam z Kubusia własnie przez polularność :p

A ja bym chciała nazwać córkę, mało popularnym imieniem Halszka. Mi się bardzo podoba, i nie mam męża do wspólnego dyskutowania :) Ale jak mówię znajomym to reakcja :"jak, Halszka, co to za imię?" i boję się, że do mojego dziecka też będą takie komentarze.

Kala hehe

Jagoda fajne imię, Maja też no ale pełno pszczółek dookoła ;-)
U nas raczej zostanie Oliwia choć mój mnie męczy jeszcze o Emilie... Ale tak ma na imię jego kuzynka której nie lubię... Choć imię ładne.
Moja corka ma na imie Oliwka :-),choc Emilia tez ladne,ale niestety tak to jest ze jak sie czlowiek uprzedzi do imienia to juz pozniej ono sie nam tak bardzo nie podoba.
My przejrzelismy dziś listę imion w stolicy i wahamy sie nad: Maja, Natalia, Emilia i Alicja ( to nam sie podoba, ale Ola i Ala? Jak w elementarzu? Chociaż teraz już nie ma elementarzy, więc tylko nam sie kojarzy....) I jeszcze Paulina, ale to mniej
Daj znac jak juz wybierzecie,bo wybranych ktore Wam sie podobaja macie troche :-).
witajcie dziewczyny :)
nasze propozycje póki co to Alicja i Mikołaj. Weszłam właśnie z ciekawości teraz na ten wątek, żeby zobaczyć czy przypadkiem nie będą się zbyt często przewijać ;-) bo np. Alicja jak na złość jak w zasadzie znam bardzo mało tak teraz u Męża w pracy dwie ostatnio narodzone dziewczynki to właśnie Alicje..
mi generalnie rzecz biorąc bardzo podobają się ruskie imiona jak Natasza, Tamara, Kalina itp. ale albo nie przemawiają do Męża albo mamy już w rodzinie - a na to też patrzymy.

dodam Wam tylko jeszcze, tak dla otuchy lub wręcz przeciwnie ;), że ostatnio znajoma opowiadała, że mimo, iż przez całą ciążę mieli wymyślone imię dla córci, co do którego byli b. przekonani to kiedy mała przyszła na świat spojrzeli na córkę i doszli do wniosku, że to wybrane imię zupełnie nie pasuje i w końcu nazwali inaczej. Tak więc weźmy pod uwagę, że tak też może być ;-)
Ja przy kazdym dziecku mialam przynajmniej od polowy ciazy imie wybrane i na szczescie po urodzeniu nie zmienilam :-).teraz tez Liliana ma byc i tez mysle ze nie zmienie,choc NIGDY NIE MOWIE NIGDY :-).U mnie spojzenie na dziecko po urodzeniu i zmiana imienia sie nie spelnila,choc wiem ze i tak czasem bywa :-).
jeżeli chodzi o popularność w tym i poprzednim roczniku to górą Alicje i Lilianny :tak: z chłopców nadal Kubusie. Alicja podobno zrobiła się popularna jak wszedł serial lekarze w ramówkę TVNu.
Ja tam na ranking popularnsci nie patrze ale ,ale pierwsze slysze aby Liliana byla tak popularnym imieniem :-),no ale nie znam sie.Wspor moich znajomych ile zyje to jeszcze sie z Liliana lub Lilianna nie spotkalam :-).
arabelka zgodzę się i nie z Tobą :-) Alicja zarówno w 2012 jak i w 2013 była na 12-tym miejscu tak więc dość wysoko aczkolwiek to na pewno nie Lena, Julia czy Maja ;-)

Liliana była prawie na 30-tym miejscu więc jeszcze mniej popularna :)

pewnie zależy to też od tego gdzie się mieszka i co się słyszy wokół... :-)
Zgadzam sie :-)
tak odnośnie popularności imion: mama mi kiedyś powiedziała (ma na imię Teresa) : "przez całą młodość wolałam być jedną z kilku Kryś w klasie niż jedyną Tereską..."
Mama ma racje :-), a swoja droga moja mama tez Teresa :-)
Dziewczyny ja uważam że to jest trochę głupota patrzeć na popularność. U mnie w klasie, roczniki lat osiemdziesiątych, było zawsze kilka powtarzających się imion, najpopularniejsze Magda, Kasia, Marta, Ewelina, Monika, Łukasz, Kamil, Michał, Marcin itp itd. I tak samo będzie z naszymi dziećmi. Niestety nie da się tego uniknąć. Trzeba brać co sie podoba a nie patrzeć na popularność ;-)

Zgadzam sie w 100 %

Tez uwazam ze nie ma co patrzec na popularnosc .Mnie imie ktore wybralismy Liliana bardzo sie podoba i mojemu M rozniez ,dzieciom tez i tego sie trzymamy, a na to imie natknelam sie przypadkiem u mnie jak juz wspomnialam nie slyszalam tego imenia .

Pisze tutaj bo nie wiem gdzie to moge napisac.Wiem ze ja bardzo malo tu zagladam ,ale pozostane na mniej obleganych watkach bo ostatnio jak sie ciut czesciej odzywalam i tez na ogolnym to gdzies moje posty kazdej umykaly,ale nie dziwie sie ze mi nie odpisujecie bo i nie ma czasem co hihihi i tez zadko sie udzielam wiec pretensji nie mam wcale :-).

A ja bym chciała nazwać córkę, mało popularnym imieniem Halszka. Mi się bardzo podoba, i nie mam męża do wspólnego dyskutowania :) Ale jak mówię znajomym to reakcja :"jak, Halszka, co to za imię?" i boję się, że do mojego dziecka też będą takie komentarze.
i bardzo dobrze!! nazwij swoje dziecko tak jak tobie sie podoba, ja nigdy nie patrzyłam na to ze ktos ma jakies "inne" imie, te zadko spotykane sa nawet fajne swiadcza o takiej indywidualnosci, moje tez nie jest popularne.....

Dorota, niby te 4 wybraliśmy, ale jak Ola była w brzuchu, to było, że będzie Paulina albo Monika, no i pewnego dnia wpadła nam do głowy Aleksandra i tak zostało :p tak więc jeszcze może się nam zmienić :p
mi najbardziej podoba się Alicja, potem Natalia, ale właśnie Ola i Ala? a Natalia to nasza sąsiadka... Emilkę jeszcze mąż przetrawia, Maja raczej odpadła już

Szmaragd Halszka to Ela :-) Zdrobnienie od dawnego Halżbieta, tak wyczytałam. Możesz wiec nazwać Elżbieta a wołać Halszka. Super oryginalnie:tak:

MALGORZATKA tak wiem wiem ze imie poki nie nadamy dziecku juz w urzedzie to jeszcze mozemy zmienic :-).Jak Ci sie podoba Alicj i rozumiem ze mezowi tez to tak dajcie , a to ze OLA I ALA to co ???????????ladnie :-) serio

małgosia, ja mam znajomą, która ma właśnie Alę i Olę, osobiście bardzo mi się to podoba.

Pisałam wam o popularności imienia Lilia i Ala, ale w kontekście własnych znajomych. W zasadzie innych imion wśród urodzonych i niedługo rodzacych się znajomych nie słyszałam. Osobiście bardzo mi się podobają ale u mnie bardzoooo popularne ostatnio.
A jeszcze jedna znajoma zamierza nazwać córke Ada i to tyle wokoło. :tak:

reklama
Znam osobiście jeszcze 2 dziewczyny z podobnym terminem do mojego, wszystkie 3 mamy mieć chłopców i obie planują dać imię Antoś, a nie znają się.
Elifit jak na imię ma Twój syn?

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry