reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Propozycje imion dla maleństw :-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Elka uważam że Michał to bardzo ładne imię i jak by nasza córcia jednak okazała się synkiem to myślałam właśnie o tym imieniu. A dla córci to cały czas było 'chyba Ola'. Ostatnio mąż powiedział że mu się jeszcze Dominika podoba...
Ogólnie to jestem osobą zdecydowaną ale wybrać imię to dla mnie wielki problem. Może jak zobaczę dzidziusia to będę wiedziała....

reklama
Ja też uważam, że Michał to bardzo ładne imię. U nas miał być ale jakoś przekształcił się w Wiktora i tak zostało :-)

Elka zanim dowiedzieliśmy się, czy to będzie chłopiec, czy dziewczynka:obstawialiśmy Jacek lub Antosia, o ile Jacek przeszło bez problemów, o tyle na Antosie wszyscy kręcili nosem:"Że jak?Antonina?- nie możecie normalnego imienia wybrać". Dla mnie jak najbardziej normalne i mieliśmy swoje powody, o których wszystkim trąbić nie chcieliśmy. I tez mi ciśnienie zaczęło wzrastać, szczególnie jak mój Mąż zaczął mieć przez to wątpliwości.
Okazało się, że jest jednak Jacek....Jacek Antoni!!!!!:-) ale nie ustąpiłabym z Antosią, gdyby córcia była...

ja mam nadal dwie wersje imion- dla dziewczynki Michalina lub Zosia- to pierwsze w pracy jak mnie zapytano wywołało trochę zdziwienia...mnie się wydaje że jest ciekawe i ma ładne zdrobnienia (plus moje wewnętrzne przekonanie) a dla chłopca mam Adam- co kolega podsumował niewybrednym rymem..na szczęście nie znał rymów do reszty imion :-D

Elete, jak dla mnie Zosia jest ślicznym i bardzo kobiecym imieniem :tak:
Z Michaliną, nie mam dobrych skojarzeń - bo tak nazywała się zakonnica, która uczyła mnie w podstawówce. Jest dość długi i tredne do wymówienia dla dzieci.

U nas w sobotę był zjazd rodzinny, mam brata Andrzeja i oczywiście wszyscy a co będzie, a jakie imię? Jak powiedzieliśmy, że Michał większość zaczęła kręcić nosem a że Michał już jest w rodzinie, a to że Michały są niegrzeczne. Wkurzyli mnie tylko, skwitowałam, że to moje dziecko i g***o im do tego jakie imię wybrałam, a tak wogóle to 3 dni temu urodziła znajoma, na sto procent miała być dziewczynka a jest chłopak:szok:
Michałto bardzo, bardzo ładne imię :-) w końcu nasz synek się będzie tak nazywał. a wszystkich Michałów jakich znam to są bardzo fajni, wychowani, nawet mogłabym powiedzieć że szlachetni. chociaż zwariowanego ducha też im nie brak;-)

Ja dla odmiany znałam jedną bardzo fajną Michalinę.

A co do Antoniny, to pełna wersja imienia może się komuś nie podobać, ale zdrobnienia - Tosia, Tośka, są super. Koleżanka w pracy ma córkę Tosię w wieku wczesnoszkolnym obecnie i bardzo fajnie to imię brzmi w praktyce :-)

reklama
Mnie sie osobiscie Toska nie nie podoba
Mnie się osobiście nie podoba Matylda - to była pierwsza propozycja mojego męża i prędzej bym go pozbawiła praw ojcowskich, niż dała tak nazwać dziecko ;-) Na szczęście dał się przekonać :-)

Jak widać, mamy różne gusta i całe szczęście, bo inaczej wszystkie dzieci nazywałyby się tak samo :-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry