reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prężenie się, gazy niespokojny sen

Wnioskuję, że jak bóle pojawiały się w 3 tż to kolki. A na nie priobiotyki raczej nie pomogą...moje dzieci kolek nie miało. A espumisan dawałam by wspomóc pracę jelit, i położna i pediatra polecał. Także ja to poleciłam, bo nie każdy płacz i prężenie to kolka. A na zastój kupki u takich maluszków faktycznie zdarzyło się zapodać czopek. Trzymam kciuki by malutka łagodnie przechodziła kolki, bo słyszałam, że to bardzo męczące. Pozdrawiam
@Brozia26 i jak u maluszka? Kupka ruszyła?
Dziś rano doperio zapakowaliśmy czopek bo wczoraj nie miałam jak iść do apteki i kupka od razu była nawet pampersa nie zdążyłam założyć, maluszek od razu się spokojniejszy zrobił i zasnął

reklama
Wnioskuję, że jak bóle pojawiały się w 3 tż to kolki. A na nie priobiotyki raczej nie pomogą...moje dzieci kolek nie miało. A espumisan dawałam by wspomóc pracę jelit, i położna i pediatra polecał. Także ja to poleciłam, bo nie każdy płacz i prężenie to kolka. A na zastój kupki u takich maluszków faktycznie zdarzyło się zapodać czopek. Trzymam kciuki by malutka łagodnie przechodziła kolki, bo słyszałam, że to bardzo męczące. Pozdrawiam
@Brozia26 i jak u maluszka? Kupka ruszyła?
U nas ten probiotyk na pewno pomógł (po espumisanie nie było widocznej poprawy). Odstawiałam (probiotyk) już dwa razy i za każdy razem po 2 dniach problem wracał więc wracałam do niego. Teraz młoda ma 9 tygodni i daję jej tylko wieczorem 1 kapsułkę (zalecane są 2) i wystarcza. U nas problemów z kupką nie było (robi praktycznie po każdym karmieniu) tylko z gazami (brzuszek był twardy jak kamień i rozdęty).

U mnie podobny problem. Mam 3-tygodniowego maluszka i jesteśmy na karmieniu mieszanym. Mały ma wzdęcia, pręży sie często, jak już uda mu się zasnąć to ma niespokojny sen i łatwo wybudza się. Wcześniej robił po 3-5 kupek dziennie a tu już ponad 2 doby nic. Dodam ze ostatnio zmienialismy mleka (problem z kolką, potem z wymiotami), a ostatnio udało ograniczyć sie mm do ok. 200 ml na dzień, reszta kp. Czy to możliwe, że od częstszego kp może rzadziej robić kupkę? Daje maluchowi po kilka kropel espunissanu i probiotyk (jest tez w mm). Stosowalyscie może na zaparcia syropek Lactulose, a na wzdęcia i ulewania ewentualnie Gastrotuss? U nas espunissan średnio pomaga...

Dziś rano doperio zapakowaliśmy czopek bo wczoraj nie miałam jak iść do apteki i kupka od razu była nawet pampersa nie zdążyłam założyć, maluszek od razu się spokojniejszy zrobił i zasnął
U córci było podobnie, że po podaniu czopka kupka od razu. Cieszę się, że malutki spokojniejszy.

U nas ten probiotyk na pewno pomógł (po espumisanie nie było widocznej poprawy). Odstawiałam (probiotyk) już dwa razy i za każdy razem po 2 dniach problem wracał więc wracałam do niego. Teraz młoda ma 9 tygodni i daję jej tylko wieczorem 1 kapsułkę (zalecane są 2) i wystarcza. U nas problemów z kupką nie było (robi praktycznie po każdym karmieniu) tylko z gazami (brzuszek był twardy jak kamień i rozdęty).
Dobrze, że priobiotyk pomaga. U mojego synka po espumisanie dużo więcej gazów było , a nawet kupki. Mój robi nadal do 3-4 dziennie, także u nas przy kp zastoju nigdy nie było.

U mnie podobny problem. Mam 3-tygodniowego maluszka i jesteśmy na karmieniu mieszanym. Mały ma wzdęcia, pręży sie często, jak już uda mu się zasnąć to ma niespokojny sen i łatwo wybudza się. Wcześniej robił po 3-5 kupek dziennie a tu już ponad 2 doby nic. Dodam ze ostatnio zmienialismy mleka (problem z kolką, potem z wymiotami), a ostatnio udało ograniczyć sie mm do ok. 200 ml na dzień, reszta kp. Czy to możliwe, że od częstszego kp może rzadziej robić kupkę? Daje maluchowi po kilka kropel espunissanu i probiotyk (jest tez w mm). Stosowalyscie może na zaparcia syropek Lactulose, a na wzdęcia i ulewania ewentualnie Gastrotuss? U nas espunissan średnio pomaga...
A od kiedy dajesz mm? Od poczatku karmisz mieszanie? Bo jeśli był na kp i podałaś mm to mogło spowodować zastój kupki ( bynajmniej tak mi mówiła położna). Takim maluszkom chyba lactulose podawać nie można. Ja bym spróbowała z czopkiem.
Espumisan jest

Ale od tamtej pory kupki zero i zaczyna znowu być nerwowy w poniedziałek pójdziemy z nim do lekrza bo nie mogę patrzeć jak się bidulek męczy :(
A masujesz mu brzuszek? Lub kładziesz na brzuszku? Myślę, że się unormuje. A jak do lekarza w poniedziałek to on Wam powie
Co się dzieje.

A masujesz mu brzuszek? Lub kładziesz na brzuszku? Myślę, że się unormuje. A jak do lekarza w poniedziałek to on Wam powie
Co się dzieje.
Cały czas mu masuje brzuszek i robię rowerek nóżkami i tylko bączki puszcza, ostatnio śpi tylko na mnie i cały czas brzuszkiem jak nie śpi to dajemy go na brzuszek żeby poleżał ale ostatnio jak nie śpi to płacze o jest marudny i nie da się wtedy go położyć na brzuszek :(

reklama
A od kiedy dajesz mm? Od poczatku karmisz mieszanie? Bo jeśli był na kp i podałaś mm to mogło spowodować zastój kupki ( bynajmniej tak mi mówiła położna). Takim maluszkom chyba lactulose podawać nie można. Ja bym spróbowała z czopkiem.
Espumisan jest
Od początku jesteśmy na km. Po cc późno pojawil mi się pokarm, a mały urodził sie z wagą ponad 4 kg i od razu zaczęto dokarmiać go w szpitalu.
U mojego maluszka pojawiła sie wielka kupka wczoraj wieczorem i dzisiaj. Położna poradziła mi dawać espunissan 2 razy dziennie, ale po 10 kropel na 1 raz, jako ze espunissan w kroplach jest podobno najslabszym symetykonem. Do tego zaczęłam podawac delicol na lepsze trawienie laktazy. Nie wiem czy to od tego zadziałało czy naturalnie.
A tak poza tym na wzdęcia doraźnie pomagają u maluszka ogrzewanie brzuszka suszarką, kapiele, bujanie w foteliku lub wózku /piersiosmoczek na wyciszenie i rozluźnienie i tym samym łatwiejsze pozbycie się gazów.

Do góry