reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prężenie się, gazy niespokojny sen

Cały czas mu masuje brzuszek i robię rowerek nóżkami i tylko bączki puszcza, ostatnio śpi tylko na mnie i cały czas brzuszkiem jak nie śpi to dajemy go na brzuszek żeby poleżał ale ostatnio jak nie śpi to płacze o jest marudny i nie da się wtedy go położyć na brzuszek :(
I jak malutki? Co lekarz mówił?

reklama
Od początku jesteśmy na km. Po cc późno pojawil mi się pokarm, a mały urodził sie z wagą ponad 4 kg i od razu zaczęto dokarmiać go w szpitalu.
U mojego maluszka pojawiła sie wielka kupka wczoraj wieczorem i dzisiaj. Położna poradziła mi dawać espunissan 2 razy dziennie, ale po 10 kropel na 1 raz, jako ze espunissan w kroplach jest podobno najslabszym symetykonem. Do tego zaczęłam podawac delicol na lepsze trawienie laktazy. Nie wiem czy to od tego zadziałało czy naturalnie.
A tak poza tym na wzdęcia doraźnie pomagają u maluszka ogrzewanie brzuszka suszarką, kapiele, bujanie w foteliku lub wózku /piersiosmoczek na wyciszenie i rozluźnienie i tym samym łatwiejsze pozbycie się gazów.
Tak podobno espumisan słaby, ale u nas się sprawdził o pomógł i naprawdę po podaniu 8-10 kropel kupka jest do pół h. Na ogrzewanie brzuszka polecam termoforek z pestek. A na odgazowanie to najlepszy jest kładzenie na brzuszku.. choć wiem że czasem to jest awykonalne, to masaż lub naprzemienne dawanie nóżek... czyli prawe kolanko na lewy boczek brzuszka i lewe kolanko do prawego.
Mój malutek choć w sumie to już kawał chłopka ;) 15 tyg - 6100 g i 65 cm (a waga urodzeniowa to 3200 i 52 cm)

I jak malutki? Co lekarz mówił?
Że ma miękki brzuszek dobrze przybiera na wadze ma apetyt, przepisał nam kropelki kontrola za 2 tygodnie i jak się nie unormuje to usg brzuszka będzie, w czwartek tydzień temu daliśmy czopek kupa była od razu potem w piątek i w sobotę z rana lupa była i teraz w czwartek rano po szczepieniu kupa się pojawiła teraz będziemy czekać czy kropelki zadziałają

Tak podobno espumisan słaby, ale u nas się sprawdził o pomógł i naprawdę po podaniu 8-10 kropel kupka jest do pół h. Na ogrzewanie brzuszka polecam termoforek z pestek. A na odgazowanie to najlepszy jest kładzenie na brzuszku.. choć wiem że czasem to jest awykonalne, to masaż lub naprzemienne dawanie nóżek... czyli prawe kolanko na lewy boczek brzuszka i lewe kolanko do prawego.
Mój malutek choć w sumie to już kawał chłopka ;) 15 tyg - 6100 g i 65 cm (a waga urodzeniowa to 3200 i 52 cm)
Mój ma 7 tygodni i waży 5600 i 56 cm a waga urodzeniowa 3200 i 53 cm miał, ale to mały głodomorek jest cały czas przy piersi był 😂

Mój ma 7 tygodni i waży 5600 i 56 cm a waga urodzeniowa 3200 i 53 cm miał, ale to mały głodomorek jest cały czas przy piersi był 😂
No widzę, że głodomorek :). Pìekna waga. Mój ma 15 tyg- 6200g i 64 cm. Trzymam kciuki za kropelki :). Mój mały je co 2-3 h i kup też juz mniej bo jeszcze 2 tyg wstecz robił 4-5 dziennie, a teraz mamy max 2-3 dziennie.

Mój synek miał identyczne problemy.Polozna powiedziała żebym kupiła kropelki Delicol bo dzieci często mają problemy z trawieniem laktozy z mleka. Delicol zawiera laktazę która to trawienie ułatwia i rzeczywiście różnica jest ogromna. Gazy ładnie odchodzą,skończyły się kolki,kupa jest częściej bo potrafiła być 1 na 3 dni z dużym trudem 😬 spróbuj

reklama
Do góry