reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawo,a kobietka w ciąży :)

A w ten sposób o tym nie pomyślałam ;-) Ale na 99,9 % że nie będzie można "dobrać" tego drugiego tygodnia na początku 2011 roku, a to dlatego że już teraz w przepisach zabezpieczyli się tym że ten urlop ojcowski można brać jedynie w całym wymiarze. Czyli jesli teraz jest tydzien, to bierze się go cały odrazu. Ale jak będę w następny tygodniu w pracy to jeszcze się upewnie.
Aha :happy:. To pewnie się tak nie da :sorry:.

reklama
Odnośnie tego dodatkowego urlopu macierzyńskiego, który teraz trwa dwa tygodnie przy urodzeniu jednego dziecka to w poniedziałkowym dodatku Praca w gazecie wyborczej napisali:
"Z dodatkowego urlopu macierzyńskiego rodzice nie mogą korzystać razem, w tym samym czasie. Nie mogą też dzielić się dodatkowym urlopem macierzyńskim w taki sposób, że np. jeden tydzień wykorzysta matka dziecka, a drugi- ojciec dziecka" Tym samym albo bierze całe dwa tygodnie matka, albo ojciec.
Odnośnie długości trwania tego dodatkowego urlopu:
"Długość urlopu dodatkowego będzie się zwiększała co dwa lata aż do 2014 roku. I tak w 2012 będzie trwał 4 tygodnie (jedno dziecko) albo 6 tyg. (wieloraczki), a 2014- 6 i 8 tygodni".

hehe ja idę na "uropl macierzyński" na 7 mies. jedyny plus mojej pracy a minus że przez ten czas nie będę miała płacone.. ale z pół roku chcialabym pokarmić , chyba że będę zmuszona iść do roboty ..:crazy:

W pracy. Dział Kadr. Myślę że najlepiej zadzwonić poinformowac kiedy się urodziło. A oni juz powiedzą co mąż ma donieść :-) Przynajmniej my tak robimy.

ale ten "tatusiowy" wynosi 7dni do końca 31.12.2011 więc od 2012 są dwa, wiec nasi tylko mają tydzień.

a do macierzyńskiego trza mieć jakieś wnioski? :confused:

wychowawczy jest bezpłatny. Chyba że dochód na członka rodziny nie przekracza jakiejś tam kwoty. U mnie w gminie w 2007 roku podobno 1000 PLN dawali za wychowawczy. Aha, jeśli sie nie spełnia kryteriów, to można jeszcze skadać wniosek o utraconych dochodach, że np jak jesteś na wychowawczym to nie pracujesz i liczą wtedy tylko dochodzy męża podzielone na członków rodziny. No ale trzeba bardzo mało zarabiać chyba zeby je spłniać

o ja pierdziu :/ to nie za ciekawie....
mieszkam z ojcem dziecka ale nie jesteśmy małżeństwem...jak wtedy się liczy?? Średnia dochodów obojga czy tylko matki?

reklama
nie mam pojęcia. Najlepiej zadzwonić i dopytać. No chyba ze któraś dziewczyna wie. Ja nie wiem nawet czy wszędzie sa te same zasady czy każde miasto/gmina ma inne

Do góry