reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pranie ubranek dziecięcych

dreamscometrue

Mama Zosi
Członek załogi
Hej mamuśki. Mam pytanie jak długo prałyście/pierzecie ubrania pociech w osobnych środkach dla dzieci? Macie jakieś opinie, doświadczenia, znacie zalecenia?

reklama
Ja pralam tylko 3 miesiące w osobnych proszkach. Potem normalnie . Tylko zawsze podwójne plukanie na córeczki ciuszki. Obserwowalam nic się nie działo. Dzis ma 7 miesięcy

Ja piorę razem z moimi w płynach dla dzieci a moja ma 6 miesięcy. Czasami się zdarzy, że wypiorę w zwykłym i nic sie nie dzieje. Musisz sprawdzić i wyprać ciuszki Zosi w zwykłym płynie i obserwować czy nie ma jakiegoś uczulenia.

Ja piorę razem z moimi w płynach dla dzieci a moja ma 6 miesięcy. Czasami się zdarzy, że wypiorę w zwykłym i nic sie nie dzieje. Musisz sprawdzić i wyprać ciuszki Zosi w zwykłym płynie i obserwować czy nie ma jakiegoś uczulenia.
Uczulenia nie ma bo czasem coś prałam, ale obawiam się, żeby stałe pranie ją nie podrażniało

W praktyce bardzo rzadko zdarza sie, zeby skora dziecka zdradzala nadwrazliwosc na chemie przeznaczona do prania.

Ja w plynach dla dzieci pralam tylko przez pierwszy miesiac, pozniej w naszych z naszymi ubraniami z uzyciem podwojnego plukania.

W ogole, to polecam plyny do prania sensitive, typu Persil czy Ariel, dla wszystkich domownikow i bez wzgledu na wiek dziecka :)

My pierzemy dalej osobno ale córka jest alergikiem. Nasza pediatra doradzala zacząć zmianę na normalny proszek ok. 6 miesiąca. Nie zmieniaj od razu i proszku i płynu do płukania tylko zacznij od zmiany jednej rzeczy. Jakby miało jednak dzieciątko coś uczulic to łatwiej Ci będzie wyeliminować co to było. I polecam zacząć od wprowadzenia normalnego proszku do prania bo częściej uczulenia pojawiają się przy płynie do płukania. A jak będziesz wprowadzać płyn do płukania to jakiś lenor czy silan hipoalergiczny a potem dopiero normalne zapachowe. A jeszcze nadmienię że u nas córka na zwykly płyn do płukania uczuliła się dopiero po 2 czy 3 miesiącach stosowania, wiec uczulenie może nie wyskoczyć od razu.
P.S. ja patrzę na pranie ubranek z pryzmatu mamy ktora miała później problemy skórne u dziecka wiec może jestem przewrażliwiona trochę ;) a uczulenie na płyn do płukania tkanin wcale nie jest takie rzadkie :)

Ostatnia edycja:
reklama
Roczne dziecko, piorę w płynie do prania dla dzieci i póki co nie zamierzam zmieniać, raczej wolę dorosłe rzeczy również w tym delikatnym płynie prać.
Płynów do płukania z założenia od kilku lat nie używam i nie tęsknię za nimi ( zaobserwowalam że zostają na ubraniach, potrafią zrobić zacieki, i nienajlepiej wpływają na skórę)

Do góry