reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jaką kupić pralkę do prania ubranek dziecka/niemowlaka?

Marys$s*

Fanka BB :)
Hej jestem początkująca mamuśka czekająca na bobasa dla którego chciała bym dać wszystko co najlepsze. Zaczynam nowy temat bo już glupieje... Na internetach ile ludzi tle opinii i pełno reklam i opinii pisanych tylko dla reklamy a tu może uda mi się dostać prawdziwą opinie... Napewno macie doświadczenia w tych sprawach i znacie problem brudnych ubranek dziecięcych... Proszę podpowiedzcie mi jaka pralkę wybrać jakiej firmy? Zależy mi by dopierala brudne ubranka dzidzi, skarpety z piachu, i ubranka z marchewki itp. Zależy mi by dobrze wyplukiwala detergenty i była w rozsądnej cenie i nie bardzo awaryjna. Doradzcie?

reklama
Rozwiązanie
Nikt Ci nie pomógł na czas :) ja mam pralkę MPM model 4511 za 800 zł więc tez Ci jakoś bardzo nie pomogę, ale na pewno polecam, dobrze pierze i niewiele kosztuje
O to, to! Nie sluchalabym sprzedawców, bo oni wciskają to, co im na półkach zalega i za co mają premię ze sprzedaży... Pewnie zdarzają się jakieś wyjątki, które dobrze doradzą... jednak z reguły bym im nie ufała :) Poczytałabym opinie w internecie i na ich podstawie dokonalabym wyboru.
Właśnie już od czytania tych opinii nie dobrze mi się robi. I już nie wiem czy inwestować w taką że specjalnymi programami technologiami czy kupić taką do tysiaka bo i tak teraz te pralki szybko się psują...

Dzieki dziewczyny za opinie które piszecie. Nie mogę się zdecydować mam metlik w głowie...

reklama
Czy ja wiem, jest program mieszane i tam 1:20 około trwa. Szybki program 30 minut też jest. Programy z parą są długie, to fakt.
O lg czytałam że ma bardzo długie programy prania i że im więcej się włoży to jeszcze bardziej się wydłuża że najkrótszy program to 2 h czy potwierdzisz ta opinie? I czy dobrze wyplukuje proszki? Sprzedawca w sklepie RTV polecał ale nie wierzę mu bo może mu tak kazali...

Słońce? możesz rozwinąć temat bo marchewką i soczki to moja zmora a odplamiacze nie zawsze dają radę (cały czas się zastanawiam jak można wypić cały soczek i polać się ostatnim lyczkiem albo jeść surową marchewkę i wybudzić od niej ubranka? Magia moich dzieci :D ).
Plamki po sokach czy obiadach polewam ciepłą wodą i pocieram mydełkiem odplamiającym, a następnie wstawiam normalne pranie (nie dzielę ubrań naszych i dzieci). Po praniu plamki blade oczywiście są (czasem cała bluzka zalana sokiem ;)), więc wywieszam te poplamione ubrania plamami w kierunku słońca (mam suszarki od południa, więc pół dnia świeci mi prosto na pranie:)) i po wyschnięciu ubrania są jak nowe, żadnych plam :) Słońce działa też na plamy po jedzeniu z kurkumą, pomidory, ale te wszystkie pomarańczowe i żółte to słońce wywabia bez problemu :)

Właśnie już od czytania tych opinii nie dobrze mi się robi. I już nie wiem czy inwestować w taką że specjalnymi programami technologiami czy kupić taką do tysiaka bo i tak teraz te pralki szybko się psują...

Dzieki dziewczyny za opinie które piszecie. Nie mogę się zdecydować mam metlik w głowie...
Wiesz co, bierz taką która ma wiele programów - także tych krótkich czy na delikatne pranie. Takie często są dedykowane z myślą o dzieciach, ale ja kupiłam taką, której krótkie programy pozwalają mi prać tyle ile mam prania i jak bardzo brudne. Z reguły nie chechłam dłużej niż 1,5 godz (pełny bęben) - często jest to 45 min lub godzina :)
Aaa, no i klasa enegretyczna - im więcej ma + tym bardziej oszczędna (moja ma A+++, bo ma też możliwość prania w zimnej wodzie, z czego akurat nie korzystam ;))

Plamki po sokach czy obiadach polewam ciepłą wodą i pocieram mydełkiem odplamiającym, a następnie wstawiam normalne pranie (nie dzielę ubrań naszych i dzieci). Po praniu plamki blade oczywiście są (czasem cała bluzka zalana sokiem ;)), więc wywieszam te poplamione ubrania plamami w kierunku słońca (mam suszarki od południa, więc pół dnia świeci mi prosto na pranie:)) i po wyschnięciu ubrania są jak nowe, żadnych plam :) Słońce działa też na plamy po jedzeniu z kurkumą, pomidory, ale te wszystkie pomarańczowe i żółte to słońce wywabia bez problemu :)
Dzięki za poradę :)

Wiesz co, bierz taką która ma wiele programów - także tych krótkich czy na delikatne pranie. Takie często są dedykowane z myślą o dzieciach, ale ja kupiłam taką, której krótkie programy pozwalają mi prać tyle ile mam prania i jak bardzo brudne. Z reguły nie chechłam dłużej niż 1,5 godz (pełny bęben) - często jest to 45 min lub godzina :)
Aaa, no i klasa enegretyczna - im więcej ma + tym bardziej oszczędna (moja ma A+++, bo ma też możliwość prania w zimnej wodzie, z czego akurat nie korzystam ;))

Dzieki bardzo! Chyba wezmę BEKO WTV6632XAW Jest nie droga w klasie A+++ i dość mało decybeli podczas prania wytwarza ma silnik inwerterowy i program dla dzieci z dodatkowym płukaniem a ogólnie programy nie są długie z tego co czytałam...

Tak mnie bardzo zastanawia co ma pralka do dziecka? Pralka jak pralka kup jaką uważasz byle była sprawna i prała ubrania. Idziesz do sklepu patrzysz jaka jest w Twoim przedziale finansowym, dostosowujesz programy do swoich potrzeb i tyle. A jeżeli chodzi o plamy na ubraniach dziecka to norma nawet najlepsza pralka nie jest w stanie ich sprać bez pomocy odplamiacza i itp

Ok dziękuję wszystkim chciałam się tylko doradzić.... Pomyślałam że kto jak kto ale mamuśki będą mogły coś powiedzieć o pralkach bo przy dzieciach dużo się pierze... Kupię coś aby pralo i nie zjadalo dużo prądu. W sumie to wątek można liczyć za zamknięty.
Dzięki za porady...
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego

reklama
Pralka nie zrobi niestety za Ciebie całej tej roboty bo plamy np. po kupce i tak trzeba zapierać moim zdaniem. Ja kupiłam pralkę na początku lipca LG z systemem Steam czyli dodatkowo para działa ubrania. Jest specjalny program do prania ubranek dziecięcych i program antyalergiczny właśnie z parą.
Mam również taka pralkę tej firmy z tą funkcja. Ja ją bardzo polecam. Ale uważam że zabrudzenia np po marchewce i tak trzeba namoczyć wcześniej... Póki co jestem w ciąży ale wiem po sobie jak ubrudzilam się jagodami np to od razu zapieram i potem piore....

Do góry