reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poza granicami kraju- czyli Marcjanki tu i tam :)

Musisz czekac az po porodzie przyznają Ci ChTC i wtedy wysłac forme na SSMG:tak:
Ja wysyłam juz bo mam CHTC na córeczke:tak:

BOZE DZIEKUJE!:-Da teraz kolejne moje durne pytanie do anoli experta-;-)a czy ja zdaze bo ponoc te 2 rzeczy to w 3 miesiace trzeba zalatwic??a mozna wyslac wniosek na chtc w tym samym czasie jak na becikowe??? wtedy oba dokumenty beda u nich w tym samym czasie ...hmmm... a co z tym wtc..jesli teraz ani mi ani mezowi nie przysluguje zaden benefit ale z kolei mi sie wyplaty zmieniaja z racji macierzynskiego to to cos dla nich zmienia czy w sekcji zarobki nadal wpisuje moje stare jako ze mam stala pensje miesieczna?? bo w jesli nie beda juz brali pod uwagi mojej normalnej pensji tylko macierzynska to moge skladac podanie na wtc po 15 stycznia bo do tego czasu bede miec 90% pensji na koncie a po 15 lutego juz grosze beda na koncie te 124 £x4 tyg

Ostatnia edycja:
reklama
BOZE DZIEKUJE!:-Da teraz kolejne moje durne pytanie do anoli experta-;-)a czy ja zdaze bo ponoc te 2 rzeczy to w 3 miesiace trzeba zalatwic??a mozna wyslac wniosek na chtc w tym samym czasie jak na becikowe??? wtedy oba dokumenty beda u nich w tym samym czasie ...hmmm... a co z tym wtc..jesli teraz ani mi ani mezowi nie przysluguje zaden benefit ale z kolei mi sie wyplaty zmieniaja z racji macierzynskiego to to cos dla nich zmienia czy w sekcji zarobki nadal wpisuje moje stare jako ze mam stala pensje miesieczna?? bo w jesli nie beda juz brali pod uwagi mojej normalnej pensji tylko macierzynska to moge skladac podanie na wtc po 15 stycznia bo do tego czasu bede miec 90% pensji na koncie a po 15 lutego juz grosze beda na koncie te 124 £x4 tyg

No własnie duzo osób nie zdaza, bo przeciągają nie wiem czy umyslnie przyznanie chtc, ale wiem ze mozesz złozyc i tak na becikowe forme a potem sie odwołac ze byłas w trakcie czekania na decyzje o chtc, a to nie twoja wina ze to długo trwa.
Ale nie wiem czy sie nie myle w tej ksiazeczce na becikowe mozesz chyba zaznaczyc odpowiedz ze jestes w trakcie czekania na decyzje o chtc:confused: moze któras dziewcyzna ci sprawdzi bo ja jeszcze nie mam jej w domu:-p

Jesli chodzi o wtc to najlepiej zadzwon do revenu (moge dac ci nr ) i powiedz o co chodzi ile zarobiliscie do tej pory, a ile w przyblizeniu zarobicie do 1-go kwietnia bo ty bedziesz miec macierzynski. Koniecznie powiedz ze jestes na macierzynskim bo do wtc byc moze go nie wliczaja( napewno maternity allwance licza jako 0) No i wtedy sie okaze czy cos Wam przysługuje. Jesli tak too wyslą ci forme.
Oni biora zarobki roczne wiec to nie ma znaczenia czy zadzwonisz dzis czy w lutym jak zmniejsza ci sie dochody:tak: wszystko i tak musza wyrównac:tak:

Ja przez kilka miesiecy nie pracowałam,a potem poszłam na maternity allowence. Zadzwoniłam do revenu i okazało sie ze wstrzymalismy z mezem wtc niepotrzebnie bo ciagle nam sie nalezało. Na szczescie wyrównali nam wszystko. Najgorsze jest to ze to urzedniczka powiedziala nam ze nie nalezy nam sie wtc bo ja nie pracuje tylko mój mąz i nie wazne ze nie przekraczamy tych 16tys. Musze ja tez pracowac...pzdura. Dobrze ze oddali nam kase i stad tez wiem ze maternity allowence traktuja jako 0 dochód bo tak mialam w decyzji:tak:

jestes boska dziekuje za te wszystkie wyczerpujace odpowiedzi ;-)...ja to wiesz nic o benefitach nie wiedzialam nigdy bo po pierwsze wieku nie mieismy jeszcze dopiero teraz a po drugie to zarobki i tak nie pozwalaly. jutro policze ile ok zarobimy do kwietnia 2011(czy od kwietnia 20011?) i im powiem i oni mi pewnie tez powiedza czy cos sie nalezyczy nie .... a i jeszcze jedno...podasz mi ten numer jesli mozesz?? a to z polakiem mozna o tym porozmawiac??to by bylo jeszcze lepiej:)jeszcze raz strasznie dziekuje:);*

W formularzu o becikowe można zaznaczyć, że czeka się na decyzję w sprawie child benefit i tax credit:tak: więc może to wystarczy w razie gdyby do 3 miesięcy nie zdążyło się z tymi benefitami
z tego co się orientuję, to nie trzeba mieć working tax credit, wystarczy child benefit i child tax credit , ale troszkę wyższy niż dodatek rodzinny ( ile to jest nie mam pojęcia:confused: , w każdym bądź razie w pierwszej ciązy nie mieliśmy working tax a becikowe dostaliśmy)
Ja wysłałam o becikowe wczoraj, więc jeszcze nic nie wiem

Poza tym po urodzeniu dziecka dostaje się child trust fund, czyli czek na 250f, który wpłaca się do banku na konto dziecka i można oszczędzać pieniążki dla malucha :-)

W formularzu o becikowe można zaznaczyć, że czeka się na decyzję w sprawie child benefit i tax credit:tak: więc może to wystarczy w razie gdyby do 3 miesięcy nie zdążyło się z tymi benefitami
z tego co się orientuję, to nie trzeba mieć working tax credit, wystarczy child benefit i child tax credit , ale troszkę wyższy niż dodatek rodzinny ( ile to jest nie mam pojęcia:confused: , w każdym bądź razie w pierwszej ciązy nie mieliśmy working tax a becikowe dostaliśmy)
Ja wysłałam o becikowe wczoraj, więc jeszcze nic nie wiem

Poza tym po urodzeniu dziecka dostaje się child trust fund, czyli czek na 250f, który wpłaca się do banku na konto dziecka i można oszczędzać pieniążki dla malucha :-)

aha wiec wysle oba formularze na raz : pierwszy na chtc i razem z nim na chb bo obawiam sie ze na working tax credit i tak sie nie zlapiemy bo nawet gdybym nie miala zadnej zapomogi to emek sam juz przekroczy 16 k wiec z tego chyba nici bo 16 k to limit na wtc bo to razem sie musimy rozliczac. a to 259 £ to fajnie bo sie maluchowi konto zalozy i bedzie sobie tam roslo:)

jestes boska dziekuje za te wszystkie wyczerpujace odpowiedzi ;-)...ja to wiesz nic o benefitach nie wiedzialam nigdy bo po pierwsze wieku nie mieismy jeszcze dopiero teraz a po drugie to zarobki i tak nie pozwalaly. jutro policze ile ok zarobimy do kwietnia 2011(czy od kwietnia 20011?) i im powiem i oni mi pewnie tez powiedza czy cos sie nalezyczy nie .... a i jeszcze jedno...podasz mi ten numer jesli mozesz?? a to z polakiem mozna o tym porozmawiac??to by bylo jeszcze lepiej:)jeszcze raz strasznie dziekuje:);*

Buziaczek do kwietnia 2011 tak jak sie konczy rok podatkowy. Nie tak do konca z polakiem bo on tylko bedzie ci tłumaczył, ale jak znasz angielski to jest on zbędny.

A tu masz numer 08453003900
Przygotuj sobie wasze NIN i adresy pracy bo pewnie beda pytac i jeszcze kilka rzeczy chca wiedziec jak daty ur, adres zam. itp

Aga a child trust fund nie jest przypadkiem zlikwidowalny?

Ostatnia edycja:
Nic nie słyszałam o tym żeby go zlikwidowali:no:, więc mam nadzieje, że nie :-)

Edit
to znalazłam :
You may have seen the news that the government intends to reduce and then stop CTF payments.

The first lot of changes are now in place and these are as follows:
from 1 August 2010, the extra payments for seven year olds have stopped
from 3 August 2010, the £250 payments have gone down to £50

czyli chyba nie zlikwidowali, ale zmniejszyli do 50 f, ale już nie będzie się dostawać jak dziecko skończy 7 lat
mam nadzieje, że chociaż te 50 będzie, bo zawsze to jakaś mobilizacja, żeby zacząć oszczędzać na przyszłość dla dzieciaczka :tak:

Ostatnia edycja:
Nic nie słyszałam o tym żeby go zlikwidowali:no:, więc mam nadzieje, że nie :-)

Edit
to znalazłam :
You may have seen the news that the government intends to reduce and then stop CTF payments.

The first lot of changes are now in place and these are as follows:
from 1 August 2010, the extra payments for seven year olds have stopped
from 3 August 2010, the £250 payments have gone down to £50

czyli chyba nie zlikwidowali, ale zmniejszyli do 50 f, ale już nie będzie się dostawać jak dziecko skończy 7 lat
mam nadzieje, że chociaż te 50 będzie, bo zawsze to jakaś mobilizacja, żeby zacząć oszczędzać na przyszłość dla dzieciaczka :tak:

Chyba jednak tak:angry::angry::angry:

BBC News - Child Trust Funds to be scrapped

szkoda bo moja pierwsza córeczka ma takie konto i juz niezła sumke odłożoną:-p

reklama
Do góry