reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Powrót do pracy (nasze prawa, organizacja, obawy)

Wiecie co- mnie przeraża, że mam jeszcze tydzień macierzyńskiego! Potem mam jeszcze niby urlop wypoczynkowy- tzn. 2 tygodnie zaległego z 2009 i potem chcę jeszcze wziąć 2 tygodnie z 2010 roku- czyli wychodzi mi do 19 czerwca. Chcę wrócić na pół etatu. Jak na razie szef się zastanawia. Biorąc pod uwagę jeszcze przerwę na karmienie, to byłabym w pracy tylko 3,5 h więc spoko. W tym czasie z małą będzie moja mama lub tato (jest to trochę ciężkie, bo oboje pracują- na szczęście jednak we własnych firmach). Tak stwierdziłąm, że jeśli szef się nie zgodzi, to biorę wychowawczy do marca 2011, bo wtedy chcielibyśmy dać małą do żłobka. Najwyżej będę chodziłą dorabiać do mamy firmy (zawsze to coś). Ale i tak szkoda, że to już tylko miesiąc- jak to zleciałoooooo.

Przy okazji laski- czy któraś się orientuje, czy trzeba jakoś udowodnić, że karmi się piersią (jakieś zaświadczenie lekarskie czy co?). Nie mam pojęcia jak to jest, a u mnie w firmie z reguły chcą wszystko na piśmie. I jeśli trzeba to od kogo- ginekologa/pediatry a może lekarza rodzinnego???????

reklama
Przy okazji laski- czy któraś się orientuje, czy trzeba jakoś udowodnić, że karmi się piersią (jakieś zaświadczenie lekarskie czy co?). Nie mam pojęcia jak to jest, a u mnie w firmie z reguły chcą wszystko na piśmie. I jeśli trzeba to od kogo- ginekologa/pediatry a może lekarza rodzinnego???????
To zalęzy od firmy, tam gdzie kiedys pracowałam, musiałam takie zaświadczenie dostarczyć, ale luzik, bo poszłam do swojego gina i on mi wystawił.
W obecnej mojej pracy nie wymagają zaświadczenia.

A co do urlopu to ja wracam 9 czerwca a cały urlop za 2010 rok mi zostaje, plus te dwa dni na dziecko więc bede jeszcze miała do wykorzystania 28 dni:-)

quote_icon.png
Napisał Mexi

ja takie zaświadczenie dostałam od naszego pediatry, bo niestety powrót do pracy juz tuz tuz ...

Dziewczyny powiedzcie pisałyście juz pismo do pracy o wychodzenie godzinę wczesniej ze względu na karmienie piersią, bo musze napisac takie pismo i zastanawiam sie co napisac czy tylko zwczyczajnie ze prosze czy trzeba cos argumentować...

Marta mi powiedzieli, że wystarczy napisać w pierwszy dzień powrotu:tak:
najlepiej iść do firmy i na miejscu kadrowa powie co dokładnie trzeba napisać.

Marta mi powiedzieli, że wystarczy napisać w pierwszy dzień powrotu:tak:
najlepiej iść do firmy i na miejscu kadrowa powie co dokładnie trzeba napisać.

U mnie akurat kadrowa pożal się Boże jest zupe,łnie niekumata, więc od niej się nic nie dowiem. Ale doczytałam się gdzieś, że w niektórych firmach wystarczy oświadczenie karmiącej. Ciekawa jestem ,czy u mnie w firmie im to wystarczy?

U mnie akurat kadrowa pożal się Boże jest zupe,łnie niekumata, więc od niej się nic nie dowiem. Ale doczytałam się gdzieś, że w niektórych firmach wystarczy oświadczenie karmiącej. Ciekawa jestem ,czy u mnie w firmie im to wystarczy?

Wiesz, w każdej firmie mogą co innego żądać, w moim Urzędzie trzeba podanie napisać o możliwośc korzystania z przysługujacej godziny na karmienie piersią ;-)
A od tego jest kadrowa i za to dla niej płącą, więc jak nie wie to powinna się dowiedziec:tak:

Wiesz, w każdej firmie mogą co innego żądać, w moim Urzędzie trzeba podanie napisać o możliwośc korzystania z przysługujacej godziny na karmienie piersią ;-)
A od tego jest kadrowa i za to dla niej płącą, więc jak nie wie to powinna się dowiedziec:tak:
no u nas kadrowa tez taka niezbyt zorientowana powiedziała mi tylko niech Pani napisze pismo i zaswiadczenie od lekarza o bedzie ok
ale własnie zastanawiałam sie co napisac, chyba zaraz w necie poszukam moze powołam sie na kodeks pracy na dany punkt i poprosze o zgode;

reklama
A po co w kodeksie szukać:-) wystarczy napisać, że w związku z tym, że dnia .........2009r urodziłaś dziecko, karmisz piersią i prosisz o możliwość korzystania z przysługującej Ci codziennie godziny na karmienie dziecka.
Jako potwierdzenie dołączasz do podania zaświadczenie od lekarza:tak:

Do góry