reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Powoli rosnąca betaHCG

Całkowicie nie rozumiem. Nie zaczęło się dziać co? Bo endometrium rośnie i zarówno może być większe przed @ (miesiączka to złuszczanie endo) jak i w ciąży [emoji2272] więc co wg pani ginekolog nie zaczęło rosnąć? Bo po owulacji endometrium zaczyna rosnąć i w drugiej połowie cyklu może sięgac nawet do 15 mm. Skoro wg pani ginekolog nie zaczęło rosnąć po owulacji to jej nie było? Jak zatem bez owulacji wyszła Ci pozytywna beta? [emoji2356]
Podala w milimetrach, wartości nie pamiętam, ale grubość wskazywała dla niej na to, że nie nawet nie zaczęło się dziać

reklama
Całkowicie nie rozumiem. Nie zaczęło się dziać co? Bo endometrium rośnie i zarówno może być większe przed @ (miesiączka to złuszczanie endo) jak i w ciąży [emoji2272] więc co wg pani ginekolog nie zaczęło rosnąć? Bo po owulacji endometrium zaczyna rosnąć i w drugiej połowie cyklu może sięgac nawet do 15 mm. Skoro wg pani ginekolog nie zaczęło rosnąć po owulacji to jej nie było? Jak zatem bez owulacji wyszła Ci pozytywna beta? [emoji2356]
Może lekarzowi chodziło o to, że endometrium jest bardzo cieniutkie i nie rośnie. A jego grubość jest niezależna od owulacji. Może być grube eno, a brak owulacji lub odwrotnie była owulacja, a endo jest cieniutkie. Za to od jego grubości zależy ciąża, jak jest cienkie to się nie zagnieździ zarodek lub ciąża się nie utrzuma.

Tak czy inaczej, nie ma co gdybać. Ja bym się mimo wszystko skonsultowała z kolejnym lekarzem. Skoro nie widać szans na normalnie umiejscowioną ciążę, a HCG rośnie, to jest ryzyko pozamacicznej. A tu niestety czas jest ważny, bo za długa zwłoka może skutkować utratą jajowodu.

@frez.ja1987 Tylko co miał lekarz zobaczyć jak beta podczas USG wynosiła 110 a na kolejnej wizycie 470?? Po prostu za wcześnie robione USG. Beta rośnie prawidłowo i trzeba poczekać aż osiągnie wartość 1000-1500 i wówczas można wywnioskować z obrazu USG czy ta ciąża jest czy jej w macicy nie ma 🤷‍♀️

@frez.ja1987 Tylko co miał lekarz zobaczyć jak beta podczas USG wynosiła 110 a na kolejnej wizycie 470?? Po prostu za wcześnie robione USG. Beta rośnie prawidłowo i trzeba poczekać aż osiągnie wartość 1000-1500 i wówczas można wywnioskować z obrazu USG czy ta ciąża jest czy jej w macicy nie ma 🤷‍♀️
No tak tu się zgodzę. Nie zwróciłam uwagi na wartości bety. Odniosłam się do samego endometrium. Widocznie jest z jego grubością coś nie tak, skoro dwóch lekarzy zwróciło na to uwagę.

Jednak tak jak pisałam wcześniej, ja bym się poradziła jeszcze jednego specjalisty, bo wiele tu wątpliwości. No o koniecznie bym go o wszystko dokładnie wypytała.

Może lekarzowi chodziło o to, że endometrium jest bardzo cieniutkie i nie rośnie. A jego grubość jest niezależna od owulacji. Może być grube eno, a brak owulacji lub odwrotnie była owulacja, a endo jest cieniutkie. Za to od jego grubości zależy ciąża, jak jest cienkie to się nie zagnieździ zarodek lub ciąża się nie utrzuma.

Tak czy inaczej, nie ma co gdybać. Ja bym się mimo wszystko skonsultowała z kolejnym lekarzem. Skoro nie widać szans na normalnie umiejscowioną ciążę, a HCG rośnie, to jest ryzyko pozamacicznej. A tu niestety czas jest ważny, bo za długa zwłoka może skutkować utratą
Zrozumiałam to dokładnie tak jak piszesz. Dzisiaj robilan HCG. Czekam na wyniki, jutro wizyta.
Czy jeśli będzie to pozamaciczna to rozumiem, że nawet przy wysokiej HCG można ją gdzieś wypatrzyć? Czy coś to utrudnia?
Zdaję sobie sprawę jak zagrożenia z sobą niesie, stąd moje pytanie czy no częste usg i kontrola pozwoli to w miarę szybko wyłapać? Żeby nie narobić biedy...?

Przy becie powyżej 1000 lekarz na usg zobaczy gdzie umiejscowiony jest pęcherzyk, czy w jamie macicy czy gdziekolwiek indziej. W żaden inny sposób nie da się tego określić. To też nie jest tak, że przy becie 1000 od razu pęka jajowód natomiast trzeba działać szybko.
Napisz proszę jeszcze raz wszystkie bety razem z datami i przybliżonymi godzinami kiedy je robiłaś
Zrozumiałam to dokładnie tak jak piszesz. Dzisiaj robilan HCG. Czekam na wyniki, jutro wizyta.
Czy jeśli będzie to pozamaciczna to rozumiem, że nawet przy wysokiej HCG można ją gdzieś wypatrzyć? Czy coś to utrudnia?
Zdaję sobie sprawę jak zagrożenia z sobą niesie, stąd moje pytanie czy no częste usg i kontrola pozwoli to w miarę szybko wyłapać? Żeby nie narobić biedy...?

Tak naprawdę to zależy od sprzętu, lekarza no i wielkości samej ciąży. Myślę, że na jutrzejszej wizycie wszystko się wyjaśni.

Mimo wszystko trzymam kciuki, aby ciąża była umiejscowiona prawidłowo 🤞 Daj znać po wizycie 🙂

reklama
No to tym razem przyrost nie jest już w normie. Także najprawdopodobniej nic z tej ciąży nie będzie :(

edit. w poniedziałek autorka pisała, że było 470

Do góry