reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Postępy naszych pociech

Musze sie pochwalic!!! Tzn musze pochwalic Karolka:-)
Maly jest bez smoka drugi (niespelna) dzien, nocke pieknie przesypia nawet nie wspomnial o "mafku" (tak Go nazywal)

Karol wczoraj zapodzial mafka u rodzicow w domu i mial pelna tego swiadomosc za "przyjaciel: sie zgubil, wieczorem tylko stwierdzil ze "myszki albo chyba wilk zabral mafka" i dodal: "trudno, zostal sam Nejnejek (jego maskotka konik, bez ktorej nie moze zyc) i bede spal tylko z nim"
bylam w szoku, bo polozylam go do lozeczka a on poprostu zasnal :szok:
nocka przespana, dzis caly dzien nawet o mafku nie wspomnial a wieczorem znow powiedzial ze wilk zabral mafka i poszedl spac OBY TAK DALEJ

(chyba ja sama mialam wieksz stres z odstawieniem smoka)

Alez jestem dumna z mojego synka:-D:-D:-D

reklama
Iza gratulacje dla Was :tak:

a ja juz nie mam sily do mojej diablicy :-p

wiecie co mi dzis powiedziala jak po godzinie proszenia o posprzatanie zabawek nie wytrzymalam i zaczelam mowic do niej mocno podniesonym glosem zeby nie napisac krzyczec :zawstydzona/y:;-) Lena spojrzala na mnie swoim rozbrajajacym wzrokiem i mowi :
"nie krzycz na mnie"
:szok::szok::szok::confused2::confused2::confused2::crazy::rofl2::baffled:
normalnie rece mi opadly
a jak moj tata ostatnio mowi do niej ze cos tam nie mozna robic (oczywiscie przed chwila to zrobila) stanela przed nim patrzy prosto w oczy i nagle zaczyna nimi przewracac robic glupie miny i krecic jezykiem :sorry::sorry::happy:

No fajna ta seria ksoazeczek z Cd- my tez zaopatrzylismy sie w nia na allegro- bo wychodzi o wieele taniej. A Jas z kolei rozpoznaje marki samochodow- jego ukochana marka to opel corsa- jak tylko ja widzi to wrzeszczy Come on!! ( to z reklamy zalapal),ale jest skubany- czesto bije mnie na glowe w odgadywaniu co to za samochod...musze sie podszkolic cholercia

Gratuluje postepow smokowych!!!
Kasiuula- Lena-faktiko przeagent!!!

Ivka - zaczęliśmy naukę czytania - pierwszy dzień - pewnej nocki wchłonęłam książkę od Ciebie - na razie Maksowi się podoba, ale nie rozróżnia wyrazów, bo wykrzykuje inne niż te, które mu pokazuję:laugh2: (tzn. 3 razy mu dopiero pokazywałam :sorry:) - myślę , że moment w sam raz bo Maks zaczyna ładnie i wyraźnie mówić i wszystko powtarza non stop

wybieram mu na razie wyrazy, które uwielbia wymawiać:

mama, tata, Maks, ogon, kot, nogi, pępek, babcia, dziadzia, bajka, jajo, auto, miś, maść, dom

wszelkie rady z Twojej strony będą mile widziane;-)

Maja uwielbie długie wyrazy im dłuższe tym lepsze - wczoraj mąz pokazywał jej książkę z pociągami i Maja poprawiała go to nie jest ciuchcia to jest lokomotywa. Po wizycie na lotnisku gdzie mnie odbierali uwielbia słowo helikopter - i nianię męczy że ma jej rysować tylko helikoptery.

Z innych umiejętności - włączenie komputera i włożenie CD z bajka jest dla niej czynnością naturalną, teraz już sama wybiera bajkę i kompa odpala.

u nas długie wyrazy też są lubiane - ale na naukę czytania chyba na razie za ...długie:tak:

Ivka - zaczęliśmy naukę czytania - pierwszy dzień - pewnej nocki wchłonęłam książkę od Ciebie - na razie Maksowi się podoba, ale nie rozróżnia wyrazów, bo wykrzykuje inne niż te, które mu pokazuję:laugh2: (tzn. 3 razy mu dopiero pokazywałam :sorry:) - myślę , że moment w sam raz bo Maks zaczyna ładnie i wyraźnie mówić i wszystko powtarza non stop

wybieram mu na razie wyrazy, które uwielbia wymawiać:

mama, tata, Maks, ogon, kot, nogi, pępek, babcia, dziadzia, bajka, jajo, auto, miś, maść, dom

wszelkie rady z Twojej strony będą mile widziane;-)

Ależ się cieszę, że zaczęliście :-D I to własnie Wy:-D Super! Max zbliżony rozwojowo do Szyma, z tego co mogę wyczytać więc pójdzie z górki.

Polecam Ci nowe forum Dzieci czytaj

reklama
Zjadło mi kawał poprzedniego posta!!! :baffled:

Odnośnie długich wyrazów - właśnie powinno się je wprowadzać na szablonach do czytania, w przeciwieństwie do tych jedno- i dwusylabowych, których Doman na początku zabawy wręcz nie zaleca stosować.

Dzieci czytają fotograficznie, obejmując spojrzeniem całe słowo, a istota tkwi w poprawnym jego głośnym przeczytaniu i ewentualnym wyjaśnieniu znaczenia.

Do góry