reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Postępy naszych pociech

u nas jest pupa....innych szczegółów nie wyraża chęci poznania;-)

fakt, że ostatnio opisywała, że pies ma pupę i jaja, ale powiedziałam jej, że tak się nie mówi i teraz ją olewam jak jej się to powie:baffled:A wyszło to od tego, że złapała psa za jaja....no ale dziś już był spokój

Kinga, dziecko Cię musi odciągać od kompa....moja wchodzi na mnie i mówi: mama pisze....i zabiera się za klawiaturę albo jak ma dzień to wsytarczy jej kartka i ołóek:cool2:

reklama
A z postępów....gada jak najęta, "umyła" mi dziś okno w kuchni, pomalowała się pierwszy raz tuszem do rzęs....:happy2:, uciekła mi sama po schodach na półpiętro (tylko dziesięć schodów), wdrapała się na kaloryfer....:szok:

Witam dziewczyny, pozwolicie że zabiorę zdanie w tej sprawie tzn intymnych części ciała.

Według mnie cipka to troszkę za ostro :-) nie teraz. Ja wytłumaczyłam Miśkowi że On i tata ma puloka - takie mam określenie na odnóżkę :-) A mama i inne dizewczyny maja piśkę. Nie nazywam cipki imieniem kaśka czy gabryśka bo się boję że jak spotkam koleżankę o takim imieniu i się do niej po imieniu zwróce w towarzystwie mojego dziecka to różnie się to może skończyć.
kasiula zapiast piśka, można jeszcze śiśka itd. :-) Nie lepiej ??

ja akurat nie rozumiem czemu moze byc siusiak a cipka nie?? :baffled::confused:

i dla mnie niestety nie do przyjecia sa wszystkie inne okreslenia tak jak pisalam wczesniej uzywane do okreslen intymnych czesci naszych cial a imiona to zupelnie dla mnie niezrozumiale ....

no ale coz kazdy mowi jak lubi ;-):tak::happy2:

siusiak pot. «określenie członka męskiego używane w rozmowach z małymi dziećmi»

to ze słownika jp - pewnie dlatego większość mam uzywa siusiak - nie ma w tym nic wulgarnego ani obscenicznego

a dlaczego cipka budzi sprzeciw

dlatego że jedno z jej znaczeń - to ,,o kobiecie, zwłaszcza niezbyt mądrej i traktowanej głównie jako obiekt seksualny''

i penie dlatego że jest to zdrobnienie dość wulgarnego słowa
  • cipa 1. wulg. «żeński organ płciowy»
    2. wulg. «o kobiecie traktowanej jako obiekt zainteresowań seksualnych»
    3. wulg. «o kimś niezaradnym lub niezdarnym»
a siusiak - pochodzi od "siusiania", tak samo jak "siusia"

to na tyle jeżeli chodzi o najprostsze wyjaśnienie

każdy z nas sam wiek jak mówić - w mojej rodzinie gdyby usłyszano historię o cipce, nie byłoby radości tylko oburzenie na mnie czego ja ich uczę...

dzieciaki w gimnazjum tez uważają ze słowa typu zajebiści e (od jebać) , cipa - nie są wulgarne - ale jednak są to wulgaryzmy, nawet jeżeli w tych czasach usiłuje sie o tym zapomnieć

to ze słownika jp - pewnie dlatego większość mam używa siusiak - nie ma w tym nic wulgarnego ani obscenicznego

a dlaczego cipka budzi sprzeciw

dlatego że jedno z jej znaczeń - to ,,o kobiecie, zwłaszcza niezbyt mądrej i traktowanej głównie jako obiekt seksualny''

zresztą w moim papierowym słoniku też jest określona jako wyraz wulgarny.

i penie dlatego że jest to zdrobnienie dość wulgarnego słowa
  • cipa 1. wulg. «żeński organ płciowy»
    2. wulg. «o kobiecie traktowanej jako obiekt zainteresowań seksualnych»
    3. wulg. «o kimś niezaradnym lub niezdarnym»
a siusiak - pochodzi od "siusiania", tak samo jak "siusia"

to na tyle jeżeli chodzi o najprostsze wyjaśnienie

każdy z nas sam wiek jak mówić - w mojej rodzinie gdyby usłyszano historię o cipce, nie byłoby radości tylko oburzenie na mnie czego ja ich uczę...

dzieciaki w gimnazjum tez uważają ze słowa typu zajebiści e (od jebać) , cipa - nie są wulgarne - ale jednak są to wulgaryzmy, nawet jeżeli w tych czasach usiłuje sie o tym zapomnieć

reklama
znaczenie słowa cipa:
1. pot. «kura, zwłaszcza młoda»
2. posp. «żeński organ płciowy»
3. posp. «o kobiecie, zwłaszcza niezbyt mądrej i traktowanej głównie jako obiekt seksualny».

Różnica w ocenie stylistycznej wyrazu podstawowego i wyrazu pochodnego (odczuwanego jako zdrobnienie) wynika stąd, że formanty, które są interpretowane jako deminutywne (hipokorystyczne), np. -ka, często łagodzą negatywną ekspresję wyrazu podstawowego.

dla mnie to i to jest potoczne i tak samo okresla to slownik jezyka polskiego

Do góry