reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Postępy naszych pociech

u nas jest pupa....innych szczegółów nie wyraża chęci poznania;-)

fakt, że ostatnio opisywała, że pies ma pupę i jaja, ale powiedziałam jej, że tak się nie mówi i teraz ją olewam jak jej się to powie:baffled:A wyszło to od tego, że złapała psa za jaja....no ale dziś już był spokój

Kinga, dziecko Cię musi odciągać od kompa....moja wchodzi na mnie i mówi: mama pisze....i zabiera się za klawiaturę albo jak ma dzień to wsytarczy jej kartka i ołóek:cool2:

reklama
A z postępów....gada jak najęta, "umyła" mi dziś okno w kuchni, pomalowała się pierwszy raz tuszem do rzęs....:happy2:, uciekła mi sama po schodach na półpiętro (tylko dziesięć schodów), wdrapała się na kaloryfer....:szok:

Witam dziewczyny, pozwolicie że zabiorę zdanie w tej sprawie tzn intymnych części ciała.

Według mnie cipka to troszkę za ostro :-) nie teraz. Ja wytłumaczyłam Miśkowi że On i tata ma puloka - takie mam określenie na odnóżkę :-) A mama i inne dizewczyny maja piśkę. Nie nazywam cipki imieniem kaśka czy gabryśka bo się boję że jak spotkam koleżankę o takim imieniu i się do niej po imieniu zwróce w towarzystwie mojego dziecka to różnie się to może skończyć.
kasiula zapiast piśka, można jeszcze śiśka itd. :-) Nie lepiej ??

ja akurat nie rozumiem czemu moze byc siusiak a cipka nie?? :baffled::confused:

i dla mnie niestety nie do przyjecia sa wszystkie inne okreslenia tak jak pisalam wczesniej uzywane do okreslen intymnych czesci naszych cial a imiona to zupelnie dla mnie niezrozumiale ....

no ale coz kazdy mowi jak lubi ;-):tak::happy2:

siusiak pot. «określenie członka męskiego używane w rozmowach z małymi dziećmi»

to ze słownika jp - pewnie dlatego większość mam uzywa siusiak - nie ma w tym nic wulgarnego ani obscenicznego

a dlaczego cipka budzi sprzeciw

dlatego że jedno z jej znaczeń - to ,,o kobiecie, zwłaszcza niezbyt mądrej i traktowanej głównie jako obiekt seksualny''

i penie dlatego że jest to zdrobnienie dość wulgarnego słowa
  • cipa 1. wulg. «żeński organ płciowy»
    2. wulg. «o kobiecie traktowanej jako obiekt zainteresowań seksualnych»
    3. wulg. «o kimś niezaradnym lub niezdarnym»
a siusiak - pochodzi od "siusiania", tak samo jak "siusia"

to na tyle jeżeli chodzi o najprostsze wyjaśnienie

każdy z nas sam wiek jak mówić - w mojej rodzinie gdyby usłyszano historię o cipce, nie byłoby radości tylko oburzenie na mnie czego ja ich uczę...

dzieciaki w gimnazjum tez uważają ze słowa typu zajebiści e (od jebać) , cipa - nie są wulgarne - ale jednak są to wulgaryzmy, nawet jeżeli w tych czasach usiłuje sie o tym zapomnieć

to ze słownika jp - pewnie dlatego większość mam używa siusiak - nie ma w tym nic wulgarnego ani obscenicznego

a dlaczego cipka budzi sprzeciw

dlatego że jedno z jej znaczeń - to ,,o kobiecie, zwłaszcza niezbyt mądrej i traktowanej głównie jako obiekt seksualny''

zresztą w moim papierowym słoniku też jest określona jako wyraz wulgarny.

i penie dlatego że jest to zdrobnienie dość wulgarnego słowa
  • cipa 1. wulg. «żeński organ płciowy»
    2. wulg. «o kobiecie traktowanej jako obiekt zainteresowań seksualnych»
    3. wulg. «o kimś niezaradnym lub niezdarnym»
a siusiak - pochodzi od "siusiania", tak samo jak "siusia"

to na tyle jeżeli chodzi o najprostsze wyjaśnienie

każdy z nas sam wiek jak mówić - w mojej rodzinie gdyby usłyszano historię o cipce, nie byłoby radości tylko oburzenie na mnie czego ja ich uczę...

dzieciaki w gimnazjum tez uważają ze słowa typu zajebiści e (od jebać) , cipa - nie są wulgarne - ale jednak są to wulgaryzmy, nawet jeżeli w tych czasach usiłuje sie o tym zapomnieć

reklama
znaczenie słowa cipa:
1. pot. «kura, zwłaszcza młoda»
2. posp. «żeński organ płciowy»
3. posp. «o kobiecie, zwłaszcza niezbyt mądrej i traktowanej głównie jako obiekt seksualny».

Różnica w ocenie stylistycznej wyrazu podstawowego i wyrazu pochodnego (odczuwanego jako zdrobnienie) wynika stąd, że formanty, które są interpretowane jako deminutywne (hipokorystyczne), np. -ka, często łagodzą negatywną ekspresję wyrazu podstawowego.

dla mnie to i to jest potoczne i tak samo okresla to slownik jezyka polskiego

Do góry