reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Postępy naszych dzieci :D

Przyszła pora i na mnie bym się pochwaliła.
Marcelek już umie:
- trzymać główkę jak jest w pozycji pionowej ( na ramieniu rodziców)
- trzymać główkę jak leży na brzuszku i przekręcać ja na strony
- jak leży na brzuszku i da mu się podpórkę na stopy to potrafi się podczołgać z 10 cm
- skupić wzrok na karuzeli przez 5 min i jak leży na przewijaku próbuje łapać latające misie
- wyciąga rączki i łapie swego ukochanego misia w łóżeczku i z nim rozmawia :-)
- wydaje dźwięki E A O :-)
- i najcudowniejsze potrafi się świadomie uśmiechnąć :-)

reklama
hu, hu
Julek przekręca się z brzucha na plecy :-D głowa robi zamach, rączka odpycha się z całych sił a pupa robi obrót:-D:-D:-D i siup:-D
do tego uśmiechy, wodzenie wzrokiem, podnoszenie głowy i pierwsze rozmowy na gu,gy i eeeeeeeee

Postępy Juliana:
- podnosi głowę i trzyma dosyć długo, jak noszę go w pionie to już główki nie muszę trzymać,
- leżąć na brzuszku przekręca główę z jednej strony na drugą,
- świadomie śmieje się pełną gębą do mamy i taty a także wszystkich innych ludzi,
- uwielbia obserwować co się dookoła dzieje,
- gaworzy jak najęty,
- polubił matę edukacyjną, wcześniej go męczyła prawie od razu,
- ostatnio przerzucił się z rysunków na zwierzaki z karuzeli, wcześniej go irytowały teraz gada do nich.
To by było na tyle. :-)

Mój maluszek umie juz:
podniesc glowke na chilke jak lezy na brzuszku
trzymac glowke ale jeszcze niepewnie jakpodnosze go do odbicia
przekrecac glowke na boki jak jest na brzuchu
przekrecac sie na bok z pleckow
usmiechac sie ale chyba nieswiadomie:-)
zaczyna wydawac inne dzwieki niz placz

moj synio odkryl ostatnio ze wcale nie trzeba plakac o smoczek bo rownie fajnie trzyma ssie w buzi kawalek kaftanika albo swoja lapke.Poza tym to gada do siebie a najfajniej jest jak mu zmieniam pieluche.Wtedy rozkosz maluje sie na jego twarzy,jak mu przemywam ptaszka:-):-):-)

generalnie lubi grzebanine kolo dupiny:-D

hihi no moja też lubi takie grzebanie , jak cos sie wokół niej robi
nawet kapiele polubiła:-)

u nas tez kapiele to juz sama radocha! szkoda ze nie mam go jak posadzic w wanience.Mamy co prawda gabke i taki plastikwy stojaczek ale jakos to do mnie nie przemawia i kapie go ''na reku''

u nas kąpiel to wielka radość a z postępów muszę się pochwalić że po raz pierwszy Maks nie obsikał przewijaka w trakcie wietrzenia pupy. całe 15 minut i nic a zwykle to nie zdążę mu pieluchy założyć i już na mamę leje :p

hihi moja tez lubi siusiac na czyste a co ...:-D wystarczy chwila nieuwagi i obsikane wszystko ;-)

a z postepów ma coraz silniejszy i donosny głos...:-D i juz wodzi oczami za grzechotką:-) co wczesniej jej nie widziała lub nie interesowała jej

reklama
kopiuje z innego wątku -mamy czas do tych 12 tyg...ale juz warto wiedziec...

Lista opracowana przez OLSZOOWA

co robić z dzieckiem ok.12 tygodniowym:
śpiewaj rytmiczne piosenki z powtarzającymi sie słowami
odgrywaj scenki przy śpiewaniu piosenek
wykonuj proste ćwiczenia (zginać kolanka, podnosić rączki)
dawaj zabawki o różnej fakturze i ciężarze, polewaj je wodą
przesadnie chwal
umieszczaj nad nim przedmioty (miękkie), do których będzie mógł sięgać
zaglądaj w oczy i mów akuku
baw sie jego paluszkami tak by to widział
powies nad łóżeczkiem ruchomą zabawkę, a w wózku rozwieś zabawki do pacanie rączką
baw sie w "sroczka kaszkę warzyła" otwierająci rozdzielając paluszki
masuj dłonie i palce
baw się trzymając go w pionie, to zwiększy jego poczucie równowagi

Do góry