reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Dziekuje, wlasnie rozmawialam z jakas babeczka na testdna i ona twierdzi, ze ten immunofenotyp moge zrobic zawsze, bez znaczenia jaki dzien cyklu, czy na pewno go trzeba zrobic pod koniec? Bo jesli tak to chyba mnie ta babka z testdna probuje naciagnac :/ no i przed tym badaniem trzeba chyba robic morfologie.
samo TestDNA pisalo to na swoich stronach, że w końcówce cyklu, ale chyba teraz usunęli te informacje... Tu niedawno dziewczyna robiła zaraz po poronieniu w "pierwszym cyklu" i immunolog powiedział że OK. Ale jednak zwykle dziewczyny pisały, że immunofenotyp robią przed miesiączką, bo ma to oddawać sytuację, w której byłyby w bardzo wczesnej ciąży - czy mają wtedy dużo komórek NK.

reklama
Cześć dziewczyny,
Immunolog z InviMed zlecił mi badanie na przeciwciala przeciw antygenom jajnika i osłonie przejrzystej IgG, IgM,IgA (lacznie). Nie jest to to samo ponoć co AOA. Załączam fotkę. Problem w tym że nigdzie nie mogę znaleźć gdzie tako badanie można zrobić. Diagnostyka mówi że nie ma. InviMed też nie. Czy któraś z Was miała robione takie badanie i może coś podpowiedzieć? Dzieki

Zalacznik ponizej

Załączniki

• 20220609_125103.jpg
    20220609_125103.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 44
Cześć dziewczyny,
Immunolog z InviMed zlecił mi badanie na przeciwciala przeciw antygenom jajnika i osłonie przejrzystej IgG, IgM,IgA (lacznie). Nie jest to to samo ponoć co AOA. Załączam fotkę. Problem w tym że nigdzie nie mogę znaleźć gdzie tako badanie można zrobić. Diagnostyka mówi że nie ma. InviMed też nie. Czy któraś z Was miała robione takie badanie i może coś podpowiedzieć? Dzieki
no bez jaj, że ich lekarz coś zleca a oni mówią, że nie wiedzą gdzie. Niech Ci to sprawdza, przecież nie jesteś pierwsza pacjentka tego lekarza z takiem skierownaiem. Pytalas w synevo?

A dajcie spokój, pytałam to mi powiedzieli ze Uniwersytyckie Centrum Kliniczne ma największy pakiet badan ale nie powiedzieli ze maja to na pewno. Sprawdzałam na stronie i brak. W synevo tak samo. Chyba po prostu zrobię te podstawowe AOA i już...

Kochane, jeszcze jedno pytanie. Czy któraś z Was może się wypowiedzieć nt poniższego wyniku? Czytałam że podwyższone CD3+ prowadzi do poronien. Ale nic nie znalazłam o CD3+ HLA-DR+ . CD4/CD8 równo górna granica normy. Myślicie że te wyniki sa podstawa do wdrożenia leczenia?

Załączniki

• 20220610_152454.jpg
    20220610_152454.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 47
Cześć, mam pytanie odnośnie Accofilu. Czy któraś z Was przyjmowała go w cyklach starań naturalnych? Jaką miałyście dawkę i jak znosiłyście zastrzyki?
Ja mam dawkowanie 1/3 ampułki co 2 dni i nie wiem jak to dobrze rozegrać żeby ewentualne skutki uboczne występowały w nocy

Czesc dziewczyny, mam do Was pytanie. Pisalam juz w watku "ciaza po poronieniu". Jestem w trakcie drugiej straty, pierwsze w 2020, pozniej urodzilam zdrowe dziecko a teraz zaszlam w ciaze i niestety zarowno beta niska jak zly przyrost, generalnie albo poronienie albo pozamaciczna :( lekarz twierdzi, ze bardziej prawdopodobne poronienie ale wiadomo, nic nie mozna wykluczyc :( Moje pytanie jest takie - czy w momencie gdy moje ciaze od poczatku sa złe, a jedna utrzymalam jedynie na acardzie 75 zapisanym profilaktycznie, czy jest szansa na zła immunologie, czy to raczej genetyka i kwestia szczescia czy zarodek bedzie zdrowy czy chory? Wiem, ze trzeba zrobic badania, ale ciekawa jestem czy jesli mialabym zaburzenia immunologiczne, czy wtedy rowniez tracilabym ciaze na wczesnym etapie, zanim da sie namierzyc na usg, czy moze pozniej i czy wtedy donosilabym jedna ciaze bez zadnych lekow dzialajacych na uklad immunologiczny. Jak dozyje to zastanawiam sie w ktora strone pphsc w diagnostyke.

Czesc dziewczyny, mam do Was pytanie. Pisalam juz w watku "ciaza po poronieniu". Jestem w trakcie drugiej straty, pierwsze w 2020, pozniej urodzilam zdrowe dziecko a teraz zaszlam w ciaze i niestety zarowno beta niska jak zly przyrost, generalnie albo poronienie albo pozamaciczna :( lekarz twierdzi, ze bardziej prawdopodobne poronienie ale wiadomo, nic nie mozna wykluczyc :( Moje pytanie jest takie - czy w momencie gdy moje ciaze od poczatku sa złe, a jedna utrzymalam jedynie na acardzie 75 zapisanym profilaktycznie, czy jest szansa na zła immunologie, czy to raczej genetyka i kwestia szczescia czy zarodek bedzie zdrowy czy chory? Wiem, ze trzeba zrobic badania, ale ciekawa jestem czy jesli mialabym zaburzenia immunologiczne, czy wtedy rowniez tracilabym ciaze na wczesnym etapie, zanim da sie namierzyc na usg, czy moze pozniej i czy wtedy donosilabym jedna ciaze bez zadnych lekow dzialajacych na uklad immunologiczny. Jak dozyje to zastanawiam sie w ktora strone pphsc w diagnostyke.
tak, immunologia może powodować tak wczesne poronienia. Nie musi być wspólna przyczyna tych dwóch poronień. Moglo Ci nawalić immuno dopiero teraz, ale mogl tez być teraz pech genetyczny, a może to co podejrzewasz, że trafiło w blizne i nie mogło się dobrze zaimplantowac. W sumie nie wiadomo jeszcze jak to się potoczy...

reklama
Dziekuje, wlasnie rozmawialam z jakas babeczka na testdna i ona twierdzi, ze ten immunofenotyp moge zrobic zawsze, bez znaczenia jaki dzien cyklu, czy na pewno go trzeba zrobic pod koniec? Bo jesli tak to chyba mnie ta babka z testdna probuje naciagnac :/ no i przed tym badaniem trzeba chyba robic morfologie.
Hej. Ja właśnie wykonuje drugi raz te badania. I zawsze w CytoLab mowili ze obecnie lekarze juz teraz odchodza od tego i zlecają w jakikolwiek dzień. Natomiast jeżeli lekarz zalecił juz w którym czasie cyklu to powinno to być w drugiej fazie. Co w sumie jest logiczne bo chodzi o to aby sprawdzić ich aktywność jeżeli doszło ewentualnie do zapłodnienia. Przynajmniej ja teraz mialam tak tłumaczone w Diagnostyce. 👍😊

Do góry