Witaj. Przykro mi, że straciłaś maluszka. Pisałaś, że wyszły ci problemy z krzepliwością. Zdarza się, że normalnie nie ma z tym problemu, a w ciąży się uaktywniają zabijając zarodek. Nie można tego lekceważyć. Wstawię ci link do badań zobacz, czy wszystko zrobilasCześć witam się z Wami kochane i chciałabym do Was dołączyć, choć już dawno poczytuję to forum.Jestem mamą dwójki dzieci.Córka 11l z pierwszej niepowikłanej ciąży i synka 1,5 roku z ciąży długo oczekiwanej na lekach.O synka staraliśmy się 2 lata(długo-niedługo dla mnie koszmar)w styczniu 2018 zaszłam w ciążę i poroniłam w 9 tyg-serduszko przestało bić.To był cios bo ciąża długo oczekiwana, wypragniona. Zrobiliśmy mikromacierze(koszt ok 2300)i wyszła monosomia chromosomu X.Trochę mnie to pocieszyło bo tłumaczyłam sobie że nie mój organizm utłukł zarodek tylko naturalna selekcja.Mimo to zrobiliśmy trochę badań, wyszły dodatnie przeciwciała przeciwko układowi HLA i mutacja heterozygotyczna genu zakrzepicy.Dziś już wiem że zrobiłam je za wcześnie bo miesiąc po poronieniu, więc wynik mógł być zakłamany.Dostałam encorton 5mg+ neoparni od testu++sulfasalazyna. Sterydy zaczęłam brać jeszcze przed staraniami.Po 4 mies od poronienia zaszłam w ciążę z synkiem i udało się donosić do 33+4 tyg, z powodu PROM urodziłam przedwcześnie lecz maluszek był silny i zdrowy jak ryba.Dziś bez oznak wcześniactwa mam w domu mój skarb.
Zamarzyła nam się teraz wisienka na torcie i kompan/ka zabaw dla synka ponieważ moja córka to już Panienka i zaraz nie w głowie będzie jej zabawa z młodszym rodzeństwem.Nie nastawiałam się na nic bo karmiłam jeszcze 2X na dobę i nie wierzyłam, że w moim przypadku mogę liczyć na ciążę z zaskoczenia. Także 21.04 miałam ostatni okres, pozytywny test ciążowy ujrzeliśmy 29.05( aż 10 dni po terminie @).Od początku miałam przeczucie że tonie jest możliwe abym była w ciąży ponieważ ostatnie przytulanki były 10.05,nawet gdyby owulacja przesunęła się o tydzień lub 10 dni to raczej plemniki tyle nie żyją.To pozostało zagadką.Dwa tygodnie później byliśmy na usg i był pęcherzyk ciążowy, żółtkowy i kropka 0,8mm.Po tygodniu kropka była już kreską 2,5 mm z tętnem.Ciąża młodsza o 3 tyg.Dwa tygodnie po tym przeżyliśmy szok bo na usg 9+1 zobaczyliśmy pusty pęcherzyk, zarodek z pęcherzykiem żółtkowym zniknął, nie było nic w środku pęcherzyka.Następny dzień szpital i zabieg.Lekarz stwierdził że to bardzo dziwne co się stało, zazwyczaj przy wadach genetycznych zarodek przestaje się rozwijać lecz jest obecny-lub kurczy się nieznacznie.A tu nastąpiła całkowita absorpcja zarodka.Nie krwawiłam więc nie ma mowy aby został wydalony.Do szpitala trafiłam z podejrzeniem zaśniadu częściowego ponieważ mój lekarz stwierdził że obraz endometrium jest niepokojący, jest nadmiernie przerośnięte i ukrwione.Ja także zwróciłam uwagę na obraz endometrium już na poprzednim usg podczas gdy był jeszcze zarodek z tętnem 110.Ciąża prowadzona była na encortonie 10mg i neoparnie 0,4 od pozytywnego testu.Teraz jestem 4 dni po zabiegu, czekam na wyniki histopat i nie mogę uwierzyć że to się zdarzyło.Czy przy poronieniach nawykowych spowodowanych immunologią organizm potrafi całkowicie wyzerować zarodek?wchłonąć go? Na początku ciąży przyrosty bety były idealne.Powyżej 6000 spadły i podwajała się co 4-5 dni, co mnie niepokoiło.Progesteron też spadał od 5,5 tyg pomimo brania luteiny.Boję się strasznie kolejnej ciąży, kolejnego stresu i badań i tego wszystkiego.Ale pragnienie posiadania jeszcze jednego maluszka jest silniejsze.Lekarz stwierdził że przy poronieniu tak wczesnej ciąży możemy się zacząć starać już miesiąc po zabiegu(jeśli nie było zaśniadu).Ja mam wątpliwości czy to nie za wcześnie.Zabieg trwał ponoć tylko 8 min więc za dużo chyba nie było do usuwania;-(
Ciaze po poronieniach zakonczone sukcesem- badania, przebieg
Witam serdecznie. Chciałabym wam przybliżyć temat badań i przebiegu naszych ciąż po poronieniu. Niejednokrotnie była to ..4 ..5 ..6 ciąża ale jednak udana. Wątek ten jest watkiem zamknietym w celu zebrania wszelkich wiadomosci "dlaczego" tym razem nam sie udalo. Na pozostalych wątkach o...
www.babyboom.pl