reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Skąd jesteś? Może pisalaaś ale nie doczytalam
Masz prawo do 56dni macierzynskiego potwm mpze isc na l4, ale raczje od psychiatry. Polexam tez rozmowe z psychologiem :* QUOTE="Mi80, post: 18654080, member: 162364"]Oczekująca123
Czekam na wyniki i płeć zamierzam zarejestrować malucha i starać się o odszkodowanie właśnie po to by sfinansować leczenie pozatym nie mam psychicznie siły aby teraz wrócić do pracy....
Czy macie jakiś specjalistów do polecenia???[/QUOTE]

reklama
Jestem z Żywca.
Wyniki z płci i genetyczne będą dopiero za 14 dni czy to nie będzie przeszkadzało z tego co się orientowałam to dopiero po wynikach można dostać kartę urodzenia ze szpitala a potem załatwiać USC.
Na chwilę obecna jestem na L4 do 24.10 wtedy tez jade na wizytę i bedą kontynuować aż nie uzyskam wyników.

Jestem z Żywca.
Wyniki z płci i genetyczne będą dopiero za 14 dni czy to nie będzie przeszkadzało z tego co się orientowałam to dopiero po wynikach można dostać kartę urodzenia ze szpitala a potem załatwiać USC.
Na chwilę obecna jestem na L4 do 24.10 wtedy tez jade na wizytę i bedą kontynuować aż nie uzyskam wyników.

Witaj. Przykro mi że kolejny raz przechodzisz stratę... Jestem z powiatu Żywieckiego ;) jeśli chcesz lekarza który dosyć fajnie ogarnia wyniki badań to polecam dr Kuznika. Przyjmuje w Skoczowie więc daleko nie jest. Przy czym ja jechałam do niego już z wynikami badań które robiłam na własną rękę po tym co polecały tu dziewczyny z forum. Kariotypy o nfz na pewno ci się należą, ale tu nie pomogę bo nie znam ogarniętego gina na nfz. Mogę pomóc jakie formalności załatwić przy rejestracji dziecka i odszkodowaniu z dodatkowego ubezpieczenia jeśli takie posiadasz, bo sama to robiłam. W razie pytań pisz śmiało ;)

Ja dostałam wszystko od razu, bo syn zmarł po porodzie w23tc więc nie wiem na 100%, ale wydsje mi się, że jak oddasz w kadrach akt urodzenia i napiszesz wniosek o macierzyński to przyznają ci to od dnia porodu, więc wtedy po prostu nadpłaca te 20% które teraz Ci nie płacą bo jesteś na l4. I to jest 56dni liczone od dnia porodu. Zadzwoń do swoich kadr powiedz jaka jest sytuacja i że będziesz korzystała z tego macierzyńskiego ale czekasz dłużej na akt urodzenia i już. To niczego nie zmienia. Masz do tego prawo. Poza tym mi np takie zaświadczenie że należy się macierzyński dali w szpitalu. Spytaj swojego ginekologa albo w szpitalu skoro ustalasz płeć może będą wiedzieć co i jak.
Ja jestem że Śląska więc mogę polecić lekarzy z Katowic i okolic np Bytom, ale to pewnie daleko. Więc może skorzystaj z porad @roki_1991
Jestem z Żywca.

Porzeczka1234
Dziękuję za wsparcie i słowa otuchy i informacje.
Szkoda że nie ma ważnych informacji w rakich sytuacjach w szpitalach lub innej instytucji kobiety są nieświadome swoich praw i gdzie mogą uzyskać wsparcue nie każda ciąża i macierzyństwo jest cudowne czasem jest zupełnie inaczej zamiast uśmiechu radoście - strach ból łzy.....
Dziękuję za wsparcie Was wszystkich dobrze że jest takie miejsce jak to ....
Zgodnie z obowiązującymi przepisami o wszystkich kwestiach formalnych - w tym związanych uzyskaniem aktu stanu cywilnego, z prawem do macierzyńskiego itd. ma obowiązek informować szpital. Oni to wszytko wiedzą. Ja wyniki badań genetycznych przyniosłam po ponad 14 dniach do szpitala, wystawili mi kartę martwego urodzenia od ręki, a na drugi dzień poszła do USC, gdzie zrobili mi akt urodzenia też od ręki (nie było też problemu z ustaleniem ojcostwa, gdy nie jest się małżeństwem, tylko dwie osoby muszą być obecne). Potem zanieś go do pracodawcy i złóż wniosek o urlop macierzyński. Także nie będzie kłopotu. Dla pracodawcy to nawet korzystniej.

Ja dostałam wszystko od razu, bo syn zmarł po porodzie w23tc więc nie wiem na 100%, ale wydsje mi się, że jak oddasz w kadrach akt urodzenia i napiszesz wniosek o macierzyński to przyznają ci to od dnia porodu, więc wtedy po prostu nadpłaca te 20% które teraz Ci nie płacą bo jesteś na l4. I to jest 56dni liczone od dnia porodu. Zadzwoń do swoich kadr powiedz jaka jest sytuacja i że będziesz korzystała z tego macierzyńskiego ale czekasz dłużej na akt urodzenia i już. To niczego nie zmienia. Masz do tego prawo. Poza tym mi np takie zaświadczenie że należy się macierzyński dali w szpitalu. Spytaj swojego ginekologa albo w szpitalu skoro ustalasz płeć może będą wiedzieć co i jak.
Ja jestem że Śląska więc mogę polecić lekarzy z Katowic i okolic np Bytom, ale to pewnie daleko. Więc może skorzystaj z porad @roki_1991
Kochana to nie tak jak piszesz urlop macierzyński należy się od zgonu dziecka po 22 tygodniu wtedy wedle przepisów to dziecko nie płód itd. przykre ale takie prawo.

To teoria , że powinien informować szpital. Ja wszystko dowiedziałam się z forum straciłam ciąże w 26 tygodniu pierwszą byłam w depresji zagubiona i zszokowana i myślisz , że czegoś prócz pochówku sie dowiedziałam musiałam sama po zakladach pogrzebowych się dowiadywać i wszędzie także lepiej być doinformowanym we własnym zakresie

Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za wsparcie Dr Kuznik w skoczowie - sprawdze jak się do Niego dostać
Oczekująca 123 - katowice bytom ogarnę więc jak masz coś super to dawaj co myslisz o CM Sodowski w katowicach tam miałam feralne prenatalne. Jeżeli chodzi o USG to pierwsze prenatalne na 100% bedę starać się dostac znowu do Prof Marcina Wiechecia jest najlepszy.
Porzeczka 1234 - urlop macierzyński należy się w każdym przypadku poronienienia nie tylko po 22 tygodniu - tak podają strony internetowe i laboratorium w którym robię teraz badania genetyczne więc myślę że jest jakaś zniana w tym rozporządzeniu.
24 idę do kojego ginekologa myślicie że powinnam wystartować z diagnostyką zespołu antyfosfolipidowego i karitypami na początek??
Jeszcze raz Wasze wsparcie jest nieocenione - na chwilę obecną uciekam od ludzi czuję się bezpieczna rozmawiając z Wami ......dzięki

@Mi80 Zacznij od zespołu antyfosfolipidowego, bo te badania warto zrobić do 6 tyg. po poronieniu. Ja bym zbadała też homocysteine i kwas foliowy. Z genetycznymi (w tym z kariotypem) możesz poczekać najpierw do wyników badań genetycznych materiału po poronieniu, bo te badania, jeśli coś wyjdzie, mogą Ci wskazać dalszy kierunek badań gentycznych.

Nie jestem na bieżąco ale co jakiś czas odczytuje co się tutaj dzieje. Strasznie mi przykro słyszeć i czytać o kolejnych stratach. Sama majac lek po poronieniach już mniej tutaj zaglądam.
Ale ja straciłam dwie ciaze 10 tc i 8tc. I za drugim razem robiłam badania płci i rejestrowałem dziecko w u UC aby dostać odszkodowanie za urodzenie martweg dziecka. Przepisy sie już zmieniły i też mi przysługiwał urlop macierzyński ale z niego nienkorzystalam. Trzeba przejść procedury. Ale obecny rząd wprpwadzil rozporządzenie że dziecko jest dzieckiem od samego początku;) za co jestem wdzięczna. Kardiotypy po drugim poronieniu są na NFZ. Mi zeszło 3 miesiące łącznie aby umówić się zrobić badania i poznać wyniki dlateho też lecze się prywatnie ale jak mam możliwość to korzystam na NFZ. Trzymam dziewczyny za Was kciuki :* wierzę że każdej będzie dodane być matką ;) ziemska matka. ;*

reklama
Do góry