szkala
Fanka BB :)
Przepis, że należy się urlop macierzyński po urodzeniu martwego dziecka jest od dawna w kodeksie pracy i nie wprowadził go obecny rząd, przy czym zawsze wymagany był akt stanu cywilnego - akt urodzenia, a by go uzyskać należało znać płeć dziecka. Płeć ta kiedyś była możliwa do ustalenia dopiero po ok. 20 tc, natomiast to genetyka dała możliwość uzyskania zasiłku po poronieniu, gdyż przyniosła możliwość ustalenia tej płci w stosunku do młodszych zarodków. Przepisy tutaj się nie zmieniły. Zbywt wiele przypisujemy obecnemu rządowi.Nie jestem na bieżąco ale co jakiś czas odczytuje co się tutaj dzieje. Strasznie mi przykro słyszeć i czytać o kolejnych stratach. Sama majac lek po poronieniach już mniej tutaj zaglądam.
Ale ja straciłam dwie ciaze 10 tc i 8tc. I za drugim razem robiłam badania płci i rejestrowałem dziecko w u UC aby dostać odszkodowanie za urodzenie martweg dziecka. Przepisy sie już zmieniły i też mi przysługiwał urlop macierzyński ale z niego nienkorzystalam. Trzeba przejść procedury. Ale obecny rząd wprpwadzil rozporządzenie że dziecko jest dzieckiem od samego początku za co jestem wdzięczna. Kardiotypy po drugim poronieniu są na NFZ. Mi zeszło 3 miesiące łącznie aby umówić się zrobić badania i poznać wyniki dlateho też lecze się prywatnie ale jak mam możliwość to korzystam na NFZ. Trzymam dziewczyny za Was kciuki :* wierzę że każdej będzie dodane być matką ziemska matka. ;*