reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Nie jestem na bieżąco ale co jakiś czas odczytuje co się tutaj dzieje. Strasznie mi przykro słyszeć i czytać o kolejnych stratach. Sama majac lek po poronieniach już mniej tutaj zaglądam.
Ale ja straciłam dwie ciaze 10 tc i 8tc. I za drugim razem robiłam badania płci i rejestrowałem dziecko w u UC aby dostać odszkodowanie za urodzenie martweg dziecka. Przepisy sie już zmieniły i też mi przysługiwał urlop macierzyński ale z niego nienkorzystalam. Trzeba przejść procedury. Ale obecny rząd wprpwadzil rozporządzenie że dziecko jest dzieckiem od samego początku;) za co jestem wdzięczna. Kardiotypy po drugim poronieniu są na NFZ. Mi zeszło 3 miesiące łącznie aby umówić się zrobić badania i poznać wyniki dlateho też lecze się prywatnie ale jak mam możliwość to korzystam na NFZ. Trzymam dziewczyny za Was kciuki :* wierzę że każdej będzie dodane być matką ;) ziemska matka. ;*
Przepis, że należy się urlop macierzyński po urodzeniu martwego dziecka jest od dawna w kodeksie pracy i nie wprowadził go obecny rząd, przy czym zawsze wymagany był akt stanu cywilnego - akt urodzenia, a by go uzyskać należało znać płeć dziecka. Płeć ta kiedyś była możliwa do ustalenia dopiero po ok. 20 tc, natomiast to genetyka dała możliwość uzyskania zasiłku po poronieniu, gdyż przyniosła możliwość ustalenia tej płci w stosunku do młodszych zarodków. Przepisy tutaj się nie zmieniły. Zbywt wiele przypisujemy obecnemu rządowi.

reklama
Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za wsparcie Dr Kuznik w skoczowie - sprawdze jak się do Niego dostać
Oczekująca 123 - katowice bytom ogarnę więc jak masz coś super to dawaj co myslisz o CM Sodowski w katowicach tam miałam feralne prenatalne. Jeżeli chodzi o USG to pierwsze prenatalne na 100% bedę starać się dostac znowu do Prof Marcina Wiechecia jest najlepszy.
Porzeczka 1234 - urlop macierzyński należy się w każdym przypadku poronienienia nie tylko po 22 tygodniu - tak podają strony internetowe i laboratorium w którym robię teraz badania genetyczne więc myślę że jest jakaś zniana w tym rozporządzeniu.
24 idę do kojego ginekologa myślicie że powinnam wystartować z diagnostyką zespołu antyfosfolipidowego i karitypami na początek??
Jeszcze raz Wasze wsparcie jest nieocenione - na chwilę obecną uciekam od ludzi czuję się bezpieczna rozmawiając z Wami ......dzięki

Jeśli będziesz chciała to podam ci nr telefonu, ale przypuszczam że w internecie też znajdziesz. To naprotechnolog ale zna się dosyć mocno na rzeczy, wie jakie badania warto zrobić i co ważne - wie co zrobić z wynikami. Także poczytaj sobie o nim opinie ;)

Przepis, że należy się urlop macierzyński po urodzeniu martwego dziecka jest od dawna w kodeksie pracy i nie wprowadził go obecny rząd, przy czym zawsze wymagany był akt stanu cywilnego - akt urodzenia, a by go uzyskać należało znać płeć dziecka. Płeć ta kiedyś była możliwa do ustalenia dopiero po ok. 20 tc, natomiast to genetyka dała możliwość uzyskania zasiłku po poronieniu, gdyż przyniosła możliwość ustalenia tej płci w stosunku do młodszych zarodków. Przepisy tutaj się nie zmieniły. Zbywt wiele przypisujemy obecnemu rządowi.
Z tym się akurat nie mogę zgodzić ;) bo wydaje mi się że było to już za czasów obecnego rządu. Był problem z nazewnictwem w ustawie. Inaczej określano poronienie A inaczej urodzenie martwego dziecka. (Po 22 tyg. Życia. ). Owszem genetyka jest na wyższym poziomie ale nie wydaje mi się że nie potrafili 4 lata temu zbadać płeć na podstawie badań. Więc to nic nowego. A rozporządzenie wnioski jednogłośnie ustalenie znaku równości pomiędzy wczesnym poronieniem A wcześniejszym zapisem urodzenia martwego dziecka. Więc postawili znak równości. Mi się wydaje że tutaj genetyka nie wniosła nic nowego. Oni potrafili określać płeć znacznie wcześniej.
Ale nie ma to większego znaczenia. Nie ma co poruszać polityki. Ważne że my jako kobiety mamy szansę skorzystać z takich świadczeń.

@Mi80 jeżeli chodzi o de Kuznika to moja szwagierka do niego chodziła. Też byłam.juz zapisana ale tak mi się terminy poukladaly że w końcu poszłam do kogoś innego. Co nie zmienia faktu, że jest cenionym naprptechnologiem. Z tego co wiem to prowadzi świetną dokumentację lekarską i ma trafne spostrzeżenia. Nie wiem jednak na ile jego specyfikacja będzie dawała możliwość i naukowe. Bo jak sama naprotechnologia sugeruje to naturalne planowanie rodziny. ;) mam nadzieję że Ci pomoze U szwagierka zrobił wszystko co mogl. Ale nie mają dzieci. Ale tam jest problem trochę inny. ;)

Z tym się akurat nie mogę zgodzić ;) bo wydaje mi się że było to już za czasów obecnego rządu. Był problem z nazewnictwem w ustawie. Inaczej określano poronienie A inaczej urodzenie martwego dziecka. (Po 22 tyg. Życia. ). Owszem genetyka jest na wyższym poziomie ale nie wydaje mi się że nie potrafili 4 lata temu zbadać płeć na podstawie badań. Więc to nic nowego. A rozporządzenie wnioski jednogłośnie ustalenie znaku równości pomiędzy wczesnym poronieniem A wcześniejszym zapisem urodzenia martwego dziecka. Więc postawili znak równości. Mi się wydaje że tutaj genetyka nie wniosła nic nowego. Oni potrafili określać płeć znacznie wcześniej.
Ale nie ma to większego znaczenia. Nie ma co poruszać polityki. Ważne że my jako kobiety mamy szansę skorzystać z takich świadczeń.
Kochana jak ustaliłaś płeć oczywiście na własną rękę za własne pieniadze to mogłaś zarejestrować dziecko w UM w każdym czasie poronienia nie zależnie od partii rządzącej i teraz jest tak samo. Ja myślałam, że jest inaczej bo moj anioł byl z późnej ciąży i tego juz nie musiałam robić stąd niedoinformowanie oczywiście moje. I moim zdaniem to nie chodzi o genetykę ale niedoinformowanie w szpitalu bo człowiek raczej o takich rzeczach nie myśli nawet a w pierwszej ciaży to juz w ogóle i nie wie że ma takie prawa z drugiej strony mamy mały grób później to bardzo ciężkie ciąży przez całe życie nawet jeśli mamy ziemskie dzieci

Dzień dobry dziewczyny.
Witam nowo przybyłe na wątek. Przykro mi z powodu Waszych strat. Światełka dla Waszych aniołków.
Ja mogę polecić na śląsku dr Janosz Iwonę. Przyjmuje w Zabrzu,ale wiem że na pewno jeszcze gdzieś. Bardzo ogarnia problemy poronieniowe. Także dziewczyny z okolic Żywca-polecam.
p.s. @roki_1991 jakbym wiedziała,ze Ty z okolic Żywca, to bym Cię nawiedziła:) Spędziłam w Beskidzie Żywieckim wspaniały weekend:) Świętowaliśmy z mężem rocznice ślubu :)

Ostatnia edycja:
reklama
Dzień dobry dziewczyny.
Witam nowo przybyłe na wątek. Przykro mi z powodu Waszych strat. Światełka dla Waszych aniołków.
Ja mogę polecić na śląsku dr Janosz Iwonę. Przyjmuje w Zabrzu,ale wiem że na pewno jeszcze gdzieś. Bardzo ogarnia problemy poronieniowe. Także dziewczyny z okolic Żywca-polecam.
p.s. @roki_1991 jakbym wiedziała,ze Ty z okolic Żywca, to bym Cię nawiedziła:) Spędziłam w Beskidzie Żywieckim wspaniały weekend:) Świętowaliśmy z mężem rocznice ślubu :)

No to szkoda ze nie wiedziałam. A gdzie byłaś? ;)

Do góry