reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Hej ❤️
Melduje się po wczorajszej histeroskopi
Miałam niewielką ilość zrostów które zostały usunięte i dostałam od pani dr. metformax 500 na ten cukier
Myślicie że zrosty mogły przyczynić się do tego ze mamy teraz problem zajść w ciąże ?

Hej [emoji3590]
Melduje się po wczorajszej histeroskopi
Miałam niewielką ilość zrostów które zostały usunięte i dostałam od pani dr. metformax 500 na ten cukier
Myślicie że zrosty mogły przyczynić się do tego ze mamy teraz problem zajść w ciąże ?
Tak, zrosty mogą utrudniać zajście w ciążę. Mogłaś przy okazji zrobić drożność jajowodów, to też pomaga w zajściu w ciążę

Cześć dziewczyny, wspominałam ostatnio o poziomie d-dimerow i Profesor dziś mi odpisał, że jest nieco podwyższony - 1061, jednak jak na ten tydzień ciąży to prawie norma.
Jednocześnie napisał, że wyniki wskazują, że mogę bezpiecznie odstawić heparynę, jednak pisałam że się tego boje i napisał, że jak chce to mogę brać do końca ciąży tylko z 0.4 zmniejszyć na 0.3 + calcium500D i poza niedogodnością robienia zastrzyków niczym mi to nie grozi.

Wkleję tu kawałek maila od Profesora:

"Aktualnie prawidłowe są poziomy przeciwciał beta2-GPI, Homocysteiny oraz cytokin (test CBA).

Jedynie nieco podwyższony jest poziom D-dimerów - 1061 oraz skrócony czas APTT (ale w tym tygodniu ciąży to właściwie norma).

Nadal występują przeciwciała przeciwłożyskowe (w tym samym mianie 1:10) oraz nieco są podwyższone poziomy komórek bójczych CD56 - 16% (było wcześniej znacznie wyżej).
Zatem w mojej opinii nie ma potrzeby dalej kontynuować FRAXIPARINE 0,4 ml, można ją bezpiecznie odstawić. Jeśli jednak Pani i lekarz prowadzący obawiacie się odstawić heparynę to proszę ją kontynuować. Poza niedogodnością robienia sobie zastrzyków nic Pani się nie stanie, Proponowałbym jednak wtedy obniżyć dawkę do FRAXIPARINE 0,3 ml - wtedy brać już do końca ciąży oraz włączyć CALCIUM 500D 1 x dziennie (zapobiega osteoporozie). Przed planowym porodem warto odstawić Fraxiparine na 24 godzin wcześniej".

Jedno mnie zastanawia- napisał aby robić APTT I d-dimery na każdą wizytę co 3 tygodnie i się boję czy mój lekarz prowadzący to jakkolwiek będzie kontrolował lub umiał kontrolować... Nie wiem tego, no ale zapytam mojego prowadzącego na kolejnej wizycie.

@dagmarie25 już z synkiem? Wypatruję wieści od Ciebie ♥️

Ostatnia edycja:
Miałam krwiaka, który się mega długo opróżniał i leżałam praktycznie plackiem 5 tygodni.. Ja jestem "tylko" na heparynie, sterydzie i duphastonie, bo moja 4 ciążę donosilam na samej heparynie i progesteronie, więc nie decydowałam się na dalsze kroki.. Teraz to moja ciąża nr 7 i właśnie dlatego zapisałam się tu do grupy, bo gdyby się nie udało, to gdzieś tam z tyłu głowy myślałam, że Prof.Malinowski byłby ostatnią szansą..
@sówka91 życzę spokojnej ciąży przedewszystkim a mam pytanie 4 ciąże donosiłaś na progesteronie i heparynie a jeśli można wiedzieć to co było przyczyną poronień miałaś jakieś wskazania do leków?? W tej ciąży teraz jesteś też tylko na heparynie i sterydzie to dobrze😃 pytam bo u mnie nic nie wyszlo poza tymi NK a ze klopot z kasa to nie wiem czy stac by mnie bylo na wlewy i ciekawa jestem czy sam steryd z heparyna by wystarczył. Dzieki za odpowiedz

@sówka91 życzę spokojnej ciąży przedewszystkim a mam pytanie 4 ciąże donosiłaś na progesteronie i heparynie a jeśli można wiedzieć to co było przyczyną poronień miałaś jakieś wskazania do leków?? W tej ciąży teraz jesteś też tylko na heparynie i sterydzie to dobrze😃 pytam bo u mnie nic nie wyszlo poza tymi NK a ze klopot z kasa to nie wiem czy stac by mnie bylo na wlewy i ciekawa jestem czy sam steryd z heparyna by wystarczył. Dzieki za odpowiedz
U mnie z tych pięciu poronień to trzy biochemiczne, jedno zatrzymane serduszko u zdrowego synka w 9 tygodniu (robiłam badania) i ostatnie poronienie też w 9 tygodniu, ale nie było widać serduszka w ogóle. U mnie tylko mutacja MTHFR 677 homozygota i niedoczynność tarczycy (zdiagnozowana właśnie przed 4 ciąża) - właściwie nic innego nie wyszło. Ale jak cztery lata temu chodziłam do immunolog, to nie zleciła mi w ogóle badania NK (ani innych szczegółowych badań, które tu dziewczyny robią). Byłam tylko badana w kierunku trombofilii na każdą stronę, sprawdzano nasze kariotypy z mężem, mąż badał nasienie, ja jeszcze w kierunku zespołu antyfosfolipidowgo, Hashimoto, miałam posiewy Chlamydia itd. Immunolog nawet wypisała mi, że nie zaleca stosowania u mnie heparyny (podali mi ją w szpitalu kiedy trafiłam tam z krwawieniem w 8 tygodniu tej czwartej ciąży i odkąd zaczęłam ją brać przestałam krwawić i plamić). Przed czwartą ciąża miałam bardzo ładny poziom homocysteiny 3.8, teraz przed ciążą nr 7 też pilnowałam własnie poziomu homocysteiny (ok 5 przed staraniami), kwasu foliowego, witaminy B12. Przed tymi poronionymi ciążami nie sprawdzałam tego. No i faszerowalam męża selenem, cynkiem i witaminą D, bo trzy miesiące przed staraniami wyszły mu średnie wyniki badania nasienia.. Także ja dalej nie wiem co jest u mnie przyczyną, ginekolog twierdzi, że na 100% immunologia, bo niestety to nie może być przypadek.. Teraz mam oprócz heparyny i progesteronu encorton 5 mg, więc niby mała dawka, tylko lekarz mówił że będę go brała praktycznie do końca.. Ja czytając mnóstwo literatury naukowej na temat poronień nawykowych o nieznanej etiologii mam takie obserwacje, że przy takich problemach jak moje - donoszenie ciąży to troszkę kwestia losowa, a leki są bardziej dla głowy, choć oczywiście nie zdecydowałabym się na ciążę bez leków już nigdy..

@szkala ja allo 3,6% na lekach i tez P mi mówił o tym, ze jeśli dziecko odziedziczy więcej moich cech to się uda. Udało się. Chyba coś w tym jest bo mój syn wyglada idento jak ja w jego wieku...

reklama
Do góry