Destino moge sie tylko domyslac ile Cie to wysilku kosztuje, fizycznie i emocjonalnie... a sa jakies zapowiedzi/nadzieje kiedy uda sie wyjsc?
Szafe, komode mamy - kupione dla Franka ale dokupimy jeszcze komódke taka sama w ikei, bo jedna bo dla dwojki braknie. Ubranka częściowo dla chlopca mamy - zastanawialam sie nad wyrzuceniem /oddaniem/sprzedaniem po smierci Franka spakowalam wszystko i oddalam mamie... teraz mysle ze jednak to nie ma dla mnie znaczenie, przeciez nawet ich nie ubral... i moge je wykorzystac wiec tu dla Stasia dokupie kilka mniejszych sztuk.
Zostaja nam ubranka dla Amelki ale to tez mysle, ze ogarne przez olx a nowe zamowie wlasnie w smyku czy wysle meza do pepco po kilka rzeczy na poczatek...
Lozeczka widzialam na allegro z funkcją tapczanika za 200zl nowe.. najzwyklejksze ale tez nie śpimy na pieniadzach wiec nie bede szalec...
materace jakis polecasz ?
Monitor oddechu tez chcemy, bez wzgledu na czas kiedy sie urodza - jaki konkretne warto, jaki masz wypozyczony? Na jakich zasadach sie to wypozycza?
Dzieci docelowo maja spac w swoim pokoju wiec monitory oddechu i kamera z odbiorem na telefonie to elementyny niezbedne, no i niania elektroniczna tez i na pewno laktator elektryczny - polecacie moze firme konkretna? Czy laktator mozna kupic uzywany - przepraszam jesli pytanie glupie ale zastanawiam sie czy sa np tylko koncowki do kupienia nowe..
Kocyki , jaka firma ? Jaki materiał ? Dziecko przykrywa sie kocem? Wklada do rozka? Zakrywa kolderka? Co najlepiej miec do lozeczka ?
Przewijak chcemy z wanienka... ewentualnie kupimy taki przewijak najzwyklejszy z ikei bialy, i na to bd stawiac wanienke.
No i nie wiem co jeszcze dziecku potrzebne..
Na pewno bedziemy inwestowac w suszarke bebnowa , a to tez wydatek spory musimy poczekac na jakas promocje w media czy rtv agd moze beda raty 0%...
Tak myslalam wlasnie, zeby gdzies cos wybierax wstępnie zaznaczac i odkladac konkretna sumę no i za te 4-5 /tyg jak wszystko bd szlo to powoli kupowac ..
Nam nikt nie wspomina o wyjsciu. Helenka uczy sie jesc i zdaniem pielegniarek jest daleko za murzynami, choc na ich obserwacje nie odbiega znaczaco od innych wczesniakow. Trzeba jednak czasu by zaskoczylo.
Jesli chodzi o wyprawke, to mebli nie kupowalam. Przemalowalam moje stare prawie 20letnie meble, a nawet starsze. Mysle, ze zakup niedrogiej komody to dobry pomysl, a nawet szafy.
Jesli chodzi o materac, to my postawilismy na komfort i kupilismy drogie, fiki miki sensitive. Ale maja tez inne tansze rownie dobre. Mozesz popatrzec tez na materace z heva (jak sie nie myle).
Monitor oddechu zalecany jest do ok roku, kiedy widmo smierci lozeczowej spada. Dla nas potrzebny ze wzgledu na mozliwe bezdechy wynikajace z niedojrzalosci. Nie wiem jakiej bedzie firmy. Najczesciej polecaja angelcare lub babysense. Mozna kupic uzywane w komplecie z wideoniania. Wyporzyczam z fundacji Wczesniak. Wplacasz tylko kaucje zwrotna. Tam mozna tez wyporzyczyc kolyske memola, wage, laktator.
My niestety mamy zalecenie by dziecko spalo wylacznie w lozeczku najlepiej w sypialni rodzicow.
Mam laktator lovi i jestem zadowolona. Juz 2 dziecko obrabia. Za ok 30 pln mozna dokupic zestaw wymiennych nowych elementow. Pomysl jednak, czy przy dwojce dzieci nie lepiej miec podwojna dojarke. Wtedy odciagasz 15 min, a nie 30. Przy blizniakach to ma znaczenie. Przy jednym tez.
Do lozeczka na poczatku uzywalam rozka i kocyka. Musialam dziecko grzac. Nawet spiworek do wozka dobrze sie sprawdzil na pewnym etapie. Przy synku kocyki najlepsze byly bawelniane (bawelna minky, bawelna wypelnienie minky) bo w nich nie byl spocony. Teraz Helenka spi pod grubymi polarowymi kocami, wiec zupelnie inne zalecenie i potrzeba dziecka.
Kolderki uzywal dopiero ok 10 mca jak przyszla chlodna jesien. Bo po urodzeniu zupelnie nie byla potrzebna. I u nas kolderka to grubszy koc (bawelna wypelnienie minky)
Pytalas o wozek. To ulozenie dzieci siedzi w twojej glowie. U dzieci nie ma to takiego znaczenia. Dopiero w spacerowkach owszem. Ja mialam inny problem. Potrzebowalam wozka podwojnego takiego, w ktorym spacerowke uloze przodem do kierunku jazdy. No i widzialam podwojny wozek niedlugi, ale poniewaz mi nie odpowiadal, to nie zapytalam o marke. Poszukaj na necie, bo jest troche tego. No i na uzywanych wozkach olx tez.
Przy karmieniu butelka dobrze miec podgrzewacz.