reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@bertha zaszlam dopiero po wdrozeniu bromergonu, bo ten lek bralam wlasnie. Dostalam go jednak dopiero jak prolaktyna bez obciazenia wyszla ponad norme. Jesli masz kogos, kto po obciazeniu da ci ten lek, to warto sprobowac. Prolaktyna moze blokowac owulacje, lub jakosc jajek. Ale nie zawsze. Zdaje sie, ze @Kitki zaszla w ciaze z bardzo wysoka prolaktyna. Co ci szkodzi sprobowac. Mi starczyly 2mce. Po odstawieniu byla piekna owulka

reklama
Czy wszystkie braliście po porodzie jeszcze clexane? Mi w szpitalu kazali już w domu nie brac i nie wiem czy to dobra decyzja. Szczególnie po cc i takiej operacji jak moja. Przy czym jak brałam heparynę na wszelki wypadek, nie mam stwierdzonych żadnych problemów z krzepliwością

Wiesz co, dziwne bardzo. Też zawsze słyszałam że bierze się w połogu. A ostatnio znajoma opowiadała jakie "przeboje" miała jej kuzynka po urodzeniu przez cc jak nie dostała heparyny... Nie chce cie straszyć, natomiast może jednak pogadaj ze swoim ginem o tym czy jednak nie brać heparyny

@iveo ja też tylko po bokach czuję kopniakaczki. Najsilniej kiedy leżę na boku i w niego kopie. Coraz bardziej odczuwalne to jest też jak jadę autem. Widocznie ta pozycja sprzyja. I jeszcze czasem, w zależności od tego jak usiądę przy komputerze, to jest mocniej albo słabiej, ale to już nie kopniaczki, tylko po prostu ruch. Natomiast nie czuję wcale ruchów jak stoję, a jak leżę to tylko odczuwam przemieszczenie się. Wczoraj mi wieczorem znowu buszowała po brzuchu jak już leżałam w łóżku i takie chwile są najfajniejsze ♥️. Także @Zzzzzz zazdraszam ;)

Wiesz co, dziwne bardzo. Też zawsze słyszałam że bierze się w połogu. A ostatnio znajoma opowiadała jakie "przeboje" miała jej kuzynka po urodzeniu przez cc jak nie dostała heparyny... Nie chce cie straszyć, natomiast może jednak pogadaj ze swoim ginem o tym czy jednak nie brać heparyny
Ale w ogóle nie dostała heparyny? Bo ja przez tydzień brałam i myśle tylko czy już nie trzeba. I jakie przeboje miała ta dziewczyna?

Dziewczyny a wg Waszej wiedzy czynnik VR2 to trombofilia czy tylko czynnik VLeiden to potwierdza?
Ktoś z was rozmawiał z genetykiem? Bo według Paśnika to nic groźnego. Według mojego doktorka też nie ma tragedii. Według tego, u którego byłam wczoraj, a facet wiedzę naprawdę ma, to trombofilia i nyc może przejdziemy nawet na 0,8. Trochę zgłupiałam :/

Dziewczyny a wg Waszej wiedzy czynnik VR2 to trombofilia czy tylko czynnik VLeiden to potwierdza?
Ktoś z was rozmawiał z genetykiem? Bo według Paśnika to nic groźnego. Według mojego doktorka też nie ma tragedii. Według tego, u którego byłam wczoraj, a facet wiedzę naprawdę ma, to trombofilia i nyc może przejdziemy nawet na 0,8. Trochę zgłupiałam :/
U mnie hematolog, immunolog i genetyk zwracali szczegolna uwage na Vleiden mowili, ze reszta tyvh badan to jeszcze nic nie oznacza. Ja mam nawet napisane od immunolog takie zaswiadczenie, v leiden , trombofilia co do reszty to nie ma jednoznacznych badan , ktore wskazywaly by wplyw na ciaze, rozwoj, itp

@marshia mi genetyk powiedziała że vr2 i PAI to o takie nieistotne i powiedziałam tak Malinie a on jakie nieistotne każda mutacja jest ważna.
Ale nie jest powodem zwiększenia dawki clexane - powiedział że do zwiększenia trzeba 3 czynniki za małe APTT, rosnące ddimery i za mały rozmiar dziecka zle przepływy -nie muszą wszystkie 3 być

@marshia u mnie AiC hetero mthfr ja nie robiłam ani VR2 bo nie było wtedy w ogóle tego badania mnie genetyk powiedziała , że że w życiu normalnym te mutacje nie będą mi przeszkadzać ale w ciąży powodują trombofilię wady u dziecka itd że heparyna to podstawa u mnie w razie lotów długich, jazdy samochodem powyżej 4 h muszę się kłuć heparyna. Jej zdaniem moje straty były spowodowane brakiem jej lub zbyt małymi dawkami. Wiesz u mnie dzieci zdrowe serca przestawaly bić ot tak może ona ma rację. Dostałam ryczałt . To nie jakąś byle jaka genetyk tylko Sodowska dosc znana na Ślasku. Bylam u innej z tego testu dna ale nie pamietam nazwiska powiedziala to samo.

reklama
A mi hematolog mowila, ze PAI wlasnie istotne przy wczesnych poronieniach w wywiadzie. I ze ddimery czasem sa ok, a jakies inne parametry do kitu.
@marshia A jak z tymi lekami, ktore sama chcesz brać? Dr AB jest przychylny? Zostajesz u niego?
Edit: widze juz Twoj wczesniejszy post z relacja.

Ostatnia edycja:
Do góry