@anna_kat tsk jak @bertha pisze endometrioza utrudnis zajscie w ciaze, ale jak juz sie zajdzie to nie ma z utrzymaniem wiekszego problemu. Endomenda nie tylko powoduje zla jakosc komorek jajowych, ale tez uposledza plemniki. Mam endometrioze 3/4 stopnia, 4naturalne ciaze za soba, synka wlasnie polozylam spac i dumam nad imieniem dla corci. Wbrew opinii leksrzy z tym dziadostwem mozna miec zdrowe i zywe dzieci. Co jest przy endomendxie wazne... trzeba ja wyciszyc przed planowana ciaza. W miare mozliwosci wygasic jej ogniska. Co do torbieli na jajnikach, to uwazaj z ich usuwaniem, bo mozna doprowadzic do obnizenia rezerwy jajnikowej lub "zabic" jajniki. Robi sie wylusxczenia, ale lekarz musi byc specem i zrobic to delikatnie, nie naruszajac struktury jajnikow. Lepiej likwidowac torbiele farmakologicznie. Nawet te duze. Tak w ogole, to jeszcze nie wiesz czy masz endometrioze. Zadne usg tego nie stwierdza. Jedynym badaniem potwierdzajacym jest laparoskopia zwiadowcza, gdzie oglada sie jame brzuszna i pobiera wycinki zmienionej tkanki do badan. Mozna przy okazji zrobic droznosc, bo endometrioza powoduje miedzy innymi zrosty. Jesli chodzi o sluzowke macicy, to endomenda sprzyja ciazy, bo sluzowka jest wtedy grubsza. Stad obfite i bolesne okresy oraz czeste stany zapalne drog rodnych. To taka krotka charakterystyka dziadostwa. Ostatnio jest moda zwalania nieplodnosci na endometrioze i diagnozowania jej przez usg. Jest to niestety niemozliwe. Na calym swiecie diagnozuje sie ja tylko przez laparoskopie.
@anna_kat twoje amh wskazuje na pcos. To, ze jest tskie wysokie wcale nie jest dobre. Ja mam ponad 7 i pcos dodatkowo. Moje 7 to juz wysokie amh
@anna_kat twoje amh wskazuje na pcos. To, ze jest tskie wysokie wcale nie jest dobre. Ja mam ponad 7 i pcos dodatkowo. Moje 7 to juz wysokie amh