reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@olaa90 a podstawowe NK jakie w ogóle masz?
Generalnie lekiem na całe zło są albo szczepienia, albo steryd, albo intralipid i accofil domacicznie na wysokie NK.

reklama
@matylda23 bez leków nawet nie podchodzę do starań..... na sterydzie jesteś cały czas? Do kiedy masz kochana zalecenia? Czyli tak jak mój dr G jak zobaczył, ze rainbow Piotruś był zdrowy to powiedział,ze clexane i steryd tylko on chciał bez badań... tu u maestro będzie czarno na białym...

@marshia z tego wyniku,który dostałam to ta pierwsza w pozycji tabeli to Nk - 15% , a ta aktywność nk - ponad 30 ...

Kurde... czyli mając grupę krwi z odczynnikiem - dostałam zastrzyk z immunoglobuliny... pewnie,ze dawka nie wielka tego tam to rozwój ciąży poszedł trochę dalej niż w 1 ciazy ale nie dał rady na dłuższa metę.. nie wiem czy dobrze myśle, ale może faktycznie coś w tym jest. Odstęp między 1 a 2 ciąża to pół roku... przepraszam was z góry jesli teraz trochę was tu zawale pytaniami ,ale muszę to ogarnąć jakoś....

@olaa90 ja mialam też ponad 30 aktywność NK. Dostalam pare razy intralipid wiec myślę,że spadly. Tylko że intra nie utrzymuje sie zbyt dlugo...czyli poziom NK wraca do swojego poziomu.

@olaa90 , ja jestem na metypredzie, zaraz będę odstawiała. Na początku dr P chciał dać tylko accofil,ale ja sie bałam bez sterydu i dał. Stwierdził,że na endometrioze pomoze. Dr P odstawia sterydy bardzo wcześnie,bo w 12tc. Moja ginka zaleca do 20 tc brać, ale ja chyba jeszcze pobiorę dawkę 2mg przez tydzień-dwa. Boje się odstawiania leków jak ognia.

@matylda23 co Ty,nie proponował sam sterydu na takie nk? Dziwne... a coś mówiłaś o szczepieniach? Mam rozumieć ,ze na wizycie będzie mi o tym mówił? Muszę się na to przygotować psychicznie,bo ja jestem płaczka. Od razu mi się wyć chce jak tylko temat ciąża i wszystko co z nią związane...
@burczuś a dawno temu to miałaś? Jaki jest tego koszt i jak długo się te wlewy wykonuje? Na Ciebie steryd nie podziałał? Czyli ten poziom aktywności nie ciekawy jest tak?

@olaa90 czekaj czekaj:) ważne, że znasz wroga. Lekarz bedzie wiedział jak z nim walczyć byś wygrała dzieciatko:) ja mialam intralipidy podawane praktycznie co 2 tygodnie-gdy sie staralam. Czyli w okres,w owu,w pozytywny test. Potem odstawialam...bo albo test negatyw...albo ostatnio poronienie:/ intralipid kosztuje około 40zł. Podanie w klinice to koszt miedzy 200 a 800 zł. Ale jeśli masz znajoma pielegniarke, to warto to wykorzystac i miec kroplowe w domku:)

Ostatnia edycja:
@olaa90 , on zaproponował szczepienia na wszystko,ale nie zgodziłam się,więc dał accofil. Na następnej wizycie zgodził się jeszcze na steryd. Mi się zdaję,że ten pierwszy poziom to też jest aktywność,tyle że ta druga jest po 2h. Nie wiem która wartość jest ważniejsza. Ja obie miałam ponad normę. Powiedział tyle,że mam agresywny układ immunologiczny. Kochana, ta immunoglobulina podawana przy konflikcie to co innego, ona zabezpiecza tylko przed wytworzeniem przeciwciał dla grupy krwi dziecka, a wlewy z immunoglobuliny działają na cały układ immunologiczny i są droższym ,rzadziej stosowanym zamiennikiem dla szczepień. Intralipid to wyciąg z soi i jest na wysokie nk,ale dr P tego nie daje. :)

Ostatnia edycja:
:)No to ja też pochwale się moim agresywnym układem immunologicznym.
Wiem ze ekran w dawce 20 zbita mi nk na 23% wiec trochę słabo. Rozumiem ze pozostaje mi accofil lub intralipid? A ktoś kiedyś pisał o immunosupresji co to za zaklęcie ?
@burczuś a jak reagowałas na intralipid?

Załączniki

• 20180227_181708.jpg
    20180227_181708.jpg
    661 KB · Wyświetleń: 161
reklama
Do góry