Asia2104
Fanka BB :)
Ja miałam jedną stratę i była ona wywołana ZD. (płeć męska, poronienie 14 Tc)Kochane mam zapytanie czy jest lub była na forum dziewczyna o podobnej sytuacji do mojej chodzi o ciąże z wadami genetycznymi , której udało się urodzić dzieciątko.???
Lekarz powiedział że genetyka to ruletka. Kariotypy mamy ok. Natomiast dał pod zastanowienie 2 możliwe przyczyny.
1. Niedobór kwasu foliowego że względu na mutacje
2. Wadliwe jajeczko. On twierdzi - choć tylko czysto teoretycznie- ja przed zajściem w poprzednia ciąże wcale nie miałam owulacji. A że bardzo chciałam- to dostałam clo, siofor i inne wspomagacze żeby tą owu wywołać. I faktycznie to byl pierwszy cykl, pierwsza owulacja i poszło. Doktor przypuszcza, że moglismy tym wymusić owulacje jajeczka które jakby jeszcze "nie było gotowe". Zwłaszcza że w tym "szczęśliwym" cyklu miałam monitoring i nie było widać żadnego dominującego.
Teraz jestem w 17 Tc. Póki co - wszystko ok.
Czy się zgadzam z teoriami lekarza - sama nie wiem. Ale może faktycznie mogłam wcześniej poszukać przyczyny braku owulacji niż ją wymuszac ( okazało się że mam cukrzycę. Pokazała się dopiero po krzywej. Pojedyncze wyniki glukozy były ok)