reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Cześć
właśnie dowiedziałam się o drugim poronieniu z rzędu.
Przede mną zabieg :( i szereg badań w celu poznania przyczyn.

Proszę o radę - czy warto badać genetycznie płód? Jest to dość kosztowne badanie, moja ciąża zatrzymała sie w 7 tyg i boję się, że nic z tego nie uda sie wyczytać.
Co więcej obawiam się, że wszelkie tego typu badania do chwyt marketingowy laboratoriów które mogą je wykonać.
Czy mam się na nie zdecydować?

reklama
@karola1990 hej, przykro mi... ja jestem prawie 3 tyg po zabiegu, tez 2 obumarła ciąża. Ja wysłałam kosmowke do Genesis do poznania i czekam na wynik,którego się bardzo boję... tez zaczynam diagnostykę dogłębna i chce się dostać do lekarza,który pomógł tutaj dziewczynom na forum... skąd jesteś?

@karola1990 z badania mikromacierzy bo pewnie o tym piszesz możesz się dowiedzieć czy dziecko było zdrowe genetycznie i płeć dziecka jeśli teoretycznie była wada genetyczna masz odpowiedź dlaczego jest poronienie jeśli nie musisz robić badania jak napisałaś. Nie zawsze uda się zrobić z materiału po poronieniu badania u mnie niestety się nie udało i Genesis w Poznaniu zwróciło mi pieniądze. Jeśli ustalisz płeć dziecka możesz zgłosić do urzędu dziecko martwo urodzone, pochować zbiorowo lub indywidualne , zwrócić się do Zus o środki za pochówek 4 tyś i przysługiwało by Ci 8 tygodni skróconego urlopu macierzyńskiego

Pomocy @nafoczka

Ostatnia edycja:
@karola1990 witaj. Przykro mi bardzo że cię to spotkało, tym bardziej w czasie świąt :(
Jeżeli chodzi o badanie genetycznie dziecka, myślę że warto je zrobić. Będziesz wiedzieć czy dzieciątko było zdrowe czy miało wadę genetyczna. To może cię trochę uspokoić, bo wada genetyczna może być przypadkowa. Faktycznie, na takim etapie ciąży może się nie dać wykonać badania. U mnie mija dziś 5 tyg od zabiegu po drugiej stracie. Mimo że lekarka twierdziła że materiał do badań był ładny, nie udało się badań zrobić. Mam określoną tylko płeć, więc mogę zarejestrować dziecko w usc i starać się o pieniądze z dodatkowego ubezpieczenia.
A badania warto zrobić dla własnego spokoju. Tak jak dziewczyny pisały, warto zrobić pakiet badań na trombofilie (testdna ma fajny pakiet badań 6 mutacji), badania na zespół antyfosfolipidowy i antykoagulant tocznia.
Póki co daj sobie też czas na przeżycie tej straty i zostań z nami, bo w razie pytań zawsze pomożemy :)

Witaj @karola1990 , bardzo mi przykro z powodu Twoich strat. Ja myślę,że warto zbadać kosmówkę, choć jest to nie mały koszt. Chyba nie wiele można się dowiedzieć z badania histopatologicznego, które szpital może zrobić za darmo,ale te badania w Genesis powiedzą sporo.

@karola1990 z badania mikromacierzy bo pewnie o tym piszesz możesz się dowiedzieć czy dziecko było zdrowe genetycznie i płeć dziecka jeśli teoretycznie była wada genetyczna masz odpowiedź dlaczego jest poronienie jeśli nie musisz robić badania jak napisałaś. Nie zawsze uda się zrobić z materiału po poronieniu badania u mnie niestety się nie udało i Genesis w Poznaniu zwróciło mi pieniądze. Jeśli ustalisz płeć dziecka możesz zgłosić do urzędu dziecko martwo urodzone, pochować zbiorowo lub indywidualne , zwrócić się do Zus o środki za pochówek 4 tyś i przysługiwało by Ci 8 tygodni skróconego urlopu macierzyńskiego

Pomocy @nafoczka
Się robi ♡
@karola1990 bsrdzo nam przykro i witaj wśród nas :*

@karola1990 dziewczyny wyczerpaly temat badania materialu ale i Tobie i @××Ewela×× polecam zrobienie tych wszystkich wstepnych badan o ktorych pisza dziewczyny, kazdy lekarz ktory bedzie chcial wam odpowiedzialnie poprowadzic ciaze zleci te badania a niektóre warto zrobić zaraz po poronieniu, na niektore czeka sie 4 tyg a potem czasem trzeba zrobic jeszcze bardziej szczegolowe jak cos wyjdzie i znow kolejne czekanie, a im szybciej zacznie sie leczenie tym lepiej..jesli lekarz ich nie zleci to znaczy ze jest gotowy zaryzykowac wasze kolejne straty a wiadomo jakie to przezycia...

@mokka25 kochana zrobisz w poniedzialek i bedziesz wiedziala. Poczatki sa trudn, jednak trzeba wierzyc, ze bedzie dobrze [emoji8]

@magda1208 oj bedzie. Naiwnie myslalam, ze moze bede miala "normalne" dziecko. Jednak u mnie w rodzinie same wielkoludy [emoji4]

Będzie więcej do tulenia i całowania.

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Witaj przykro mi z powodu twoich strat! @××Ewela×× czy ty byłaś w Bocianie? Moja koleżanka tam jeździła akurat do Mrugacza to świetny lekarz tylko oni tam specjalizują się w in vitro i na nie nakierowują swoich pacjentów nie bardzo wierzą w immunologię warto abyś zbadała te podstawy o których dziewczyny napisały i jeśli wyjdą źle to dadzą ci tam recepty na leki sami z siebie będą szukać w genetyce nie immunologii.

@matylda23 jak się czujesz?

@magda1208 a ty kochana?
Kochana jadę w środę do Maliny będę z nim rozmawiać co dalej robić. Czy widzi dla nas jakąś szansę na zdrową ciąże uzyskaną przy naturalnych staraniach czy nie i wówczas zostaje in vitro.
Kurs adopcyjny na pewno robimy.

Co u was jak Zosieńka.?

reklama
@magda1208 Madziu,a czy taki kurs może zrobić każdy? Mam 27lat i w czerwcu minie 2lata po ślubie. Mamy stała prace. Orientujesz się,czy my moglibyśmy tez?

Do góry