reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Iris - badania APA i ANA ja robiłam w diagnostyce, a więc robią:)
Dziwię się, że po 2 poronieniach i c.b.lekarz nie wspomógł Cię chociażby acardem , nie wspominając o zastrzykach z heparyny typu clexan, fraxiparyna. Często przy in vitro lekarze podają również encorton (lub inny steryd) własnie po to, aby organizm nie odrzucał zarodka.
Czasami zespól antyfosfolipidowy ujawnia się dopiero w ciąży, poza ciążą wyniki p/c mogą być w normie. Podpytaj lekarza o zastosowanie u ciebie zestawu acard+ heparyna+ ewentualnie encorton. Myślę, że należy zacząć od tego.... Wielu osobom na tych zestawach udało się donosić ciążę.

reklama
Moj lekarz na ostatniej wizycie powiedział ze nie przepisze mi zadnego z tych leków bo nie widzi wskazań. I nie mam co liczyć ani na enkorton ani na clexan. Po akardzie dostaje siniakow. Robią mi się przy lekkim uderzeniu.

Dziewczyny ja o was nie zapomnialam, ale jakos nie mam weny do pisania, podczytuje was.. wiec pisze ze szpitalnego lozka, mam lekkiego dolka, martwie sie itp.. pojawil sie u mnie krwiak ktory powoli znika.. dostaje leki na podtrzymanie ciazy, czy ktoras z was brala Kaprogest? do tego kroplowki z magnezem i nospa, plamienia sa co raz mniejsze, ale nastraszyly mnie.. bo na USG lekarz nie umial znalezc serduszka jednego z maluszkow, w koncu widzialam i uslyszalam go a mialam taki stres i cisnienie, ze nie umialam sie uspokoic dlugo.. jestem na lekach - biore dopegyt 2 x 1/2, jesli mam wyzsze to biore cala tabl a nie polowke.. uprzedzil mnie moj ginek ze takie pobolewania brzucha i krwawienia sa bardzo niebezpieczne..bede miala zwiekszony fragmin, wyszlo na to ze zrobil mi sie skrzep ktory blokowal przeplywy z tad te mocne bole brzucha, a potem musialo peknac i z tad te plamienie mialam... do tego w ten dzien co dostalam plamien zauwazylam ze mam galke oczna cala czerwona, wiec w ogole mialam mega stresa... w piatek mam miec USG tak jak mialam planowane i zobaczymy co dalej... na pewno bede musiala lezec, ale to juz w domu na pewno

Jutro mam usg i zobaczymy co dalej... moze wyjde do domu ;-)

Gratuluje udanych wizyt i pozytywnych i wysokich bet!!

Olusia trzymam kciuki, nie martw się, będzie dobrze!
Alusia dzięki, u mnie dobrze, przeżywam bety koleżanek;) Super przyrosła, wizytę też szybciutko załatwiłaś, wszystko idealnie. Nie przemęczaj się w pracy, dbaj o siebie.
Iris witaj, szkoda że nie zaproponowali Ci leków w ciąży. Ciężko powiedzieć czy Malina jest dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem, jeśli się do niego wybierasz, to nie rób już dodatkowych badań w diagnostyce, on i tak każe CI je powtórzyć u siebie i zapłacisz dwa razy. Badania na krzepliwość robiłaś?
Dziewczyny sporo o zastrzykach z BHCG można dowiedzieć się na forum "ovitrelle w ciąży".
Buziaki dla Wszystkich:)

Iris - a te wyniki APTT, może warto od pozytywnej bety od razu powtórzyć p/c kardiolipinowe, B-2 glikoproteina.
Albo spróbuj znaleźć lekarza spoza kliniki, który na podstawie takiego wywiadu położniczego wypisze Ci leki bez konkretnych wskazań.
Podpytaj, też o leki na Watku in vitro. Zerknij udziela się tu Olusia - ma acard i fragmin (heparyna). Nie wiem, czy ma wskazania czy to tylko prewencja. Olusia - jak u Ciebie było ze wskazaniami do fragminu?

Na krzepliwosc całego koagulogramu nie robilam tylko aptt. Zazwyczaj mam 34s a ostatnio tuz przed in vitro mialam 38 s. Zatem jakiegoś szalenstwa nue było. Co do ACA mialam robione w 7 dniu po transferze (3 msc po poronieniu) przed 2 ciaza i wynik byl "przeciwcial nie stwierdzono" pozniej robilam 2 tyg po 2 poronieniu i wyszły przeciwciala ale byly w normie. Nie wiem jak to interpretowac. Lekarza do przepisania lekow znajdę ale moj mąż buntuje się na taką samowolke. Ma dość lekarzy i bladzenia po omacku. Woli adopcję.

Iris Inka witajcie :)

Truskawko spełnienia marzeń :-)

Misiejek
i jak Twoje wyniki?

Alokin powodzenia, zaciskaj nóżki póki co :-)

Joanna ostatnia ciąża była na clexane, luteinie, zwykłym kwasie foliowym. Przed nią zrobiłam kilka badań i wyszły mi przeciwciała anty TPO i TG, więcej nie badałam, bo jeszcze z ginka miałyśmy nadzieje, ze to nic wielkiego. Okazało się, ze to było puste jajo. Przypadek? Nie wiem, chce wierzyc, że tak. Ginka wysłala mnie do innego lekarza. Porobilam więcej badań: za wysoka insulina, prolaktyna, mutacja hetero MTHFR 66 cos tam, homocysteina w normie, jeszcze jakies przciwciala mi wyszły, ale nie pamiętam, bo nie mam pod reka badań. Teraz biorę: metformax, vit PP, selen, colostrum, vegevit, kwas foliowy 5mg, vit b6, b12, vitD,femibion natal 1 mam co miesiąc wlewy z Intralipid. Chyba nic nie pominęłam. Częśc z tych leków doradziły dziewczyny tutaj, szczególnie Misiejek, za co dziękuję.
Aha i jeszcze Bromergon

Iris
trochę mnie już wkurzaja tacy lekarze. Koleżanka już 11 mies. się stara o dziecko i lekarz tez jej daje czas. Mimo, że miała kłopoty z długością cykli to nie skierował jej na żadne badania. Bo daje się rok na zajście w ciązę, a poronieniami zajmuje po trzech. Przerażające...

Olusia
trzymam kciuki za Was &&&&&&&&& Dacie radę :) Powodzenia na jutrzejszym usg. Jeśli możesz to daj znac.

olusiu dacie rade u nas chyba kazda miala krwiaki i lezenie.Wiary duzo wiary w maluszki.slonce.
Iris inka witaj.
irys mi zespol.antyfosfolipidowy uaktywnia sie tylko.w ciazy 6 ciaze utrzymalam dzieki sobie adokladnie Clexane 8 ciaza clexane acard i cala reszta

Dziewczyny ja o was nie zapomnialam, ale jakos nie mam weny do pisania, podczytuje was.. wiec pisze ze szpitalnego lozka, mam lekkiego dolka, martwie sie itp.. pojawil sie u mnie krwiak ktory powoli znika.. dostaje leki na podtrzymanie ciazy, czy ktoras z was brala Kaprogest? do tego kroplowki z magnezem i nospa, plamienia sa co raz mniejsze, ale nastraszyly mnie.. bo na USG lekarz nie umial znalezc serduszka jednego z maluszkow, w koncu widzialam i uslyszalam go a mialam taki stres i cisnienie, ze nie umialam sie uspokoic dlugo.. jestem na lekach - biore dopegyt 2 x 1/2, jesli mam wyzsze to biore cala tabl a nie polowke.. uprzedzil mnie moj ginek ze takie pobolewania brzucha i krwawienia sa bardzo niebezpieczne..bede miala zwiekszony fragmin, wyszlo na to ze zrobil mi sie skrzep ktory blokowal przeplywy z tad te mocne bole brzucha, a potem musialo peknac i z tad te plamienie mialam... do tego w ten dzien co dostalam plamien zauwazylam ze mam galke oczna cala czerwona, wiec w ogole mialam mega stresa... w piatek mam miec USG tak jak mialam planowane i zobaczymy co dalej... na pewno bede musiala lezec, ale to juz w domu na pewno

Jutro mam usg i zobaczymy co dalej... moze wyjde do domu ;-)

Gratuluje udanych wizyt i pozytywnych i wysokich bet!!

Olusia, ja miałam krwiaka10*8 i wchlomac się nie chciał a Piotruś dal rade ;) leżeć tylko musiałam całą ciążę ;)

reklama
My sie staramy już od 44 cykli. Czyli trochę czasu juz minęło.
Olusia nie martw się , jak krwiak się wchłania to wszystko idzie w dobrym kierunku. Moje tylko się powiększaly.
Dziewczyny a z tym lezeniem to tak na 100 %? Czy wstajecie chociaz aby obiad zrobić? Bo mnie zawsze nosiło.

Do góry