reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Nafoczka
Jestem z Krakowa:) i tutaj szukam pomocy :) w tym tygodniu wybieram sie tez do immunologa, chociaz wybor byl losowy bo nie mam pojecia czy jest tu specjalista godny zaufania w tej kwestii. Chce zeby ktos mi tez troche doradzil czy jeszcze czegos szukac, czy juz zdecydowac sie ba leczenie (w sumie zestaw bedzie i tak ten sam, jedynie nie wiem hak mogloby byc z dawkami lekow...)

anetkruczek

Ja nie chcialam czekac az znowu sie to powtórzy... Nawet jesli by tak bylo, chce miec pewność ze zrobilam co w mojej mocy zeby wszystko sie zakonczylo szczęśliwie.

susana

Ja w chwili obecnej mam 5 miesniakow, przed ciaza byly 3, po poronieniu zapewne na skutek ogromnego stresu pojawily sie jeszcze 2... Na szczescie nie sa duze. Boje sie jedynie ze steryd moze je mocno dokarmic:(

Pytanie do dziewczyn z krk - gdzie mozna wykonac badanie komorek nk? W Medicover nie widzialam zeby bylo dostepne rakie badanie, w jednym z oddzialow diagnostyki jak zapytałam to Pani spojrzala na mnie jak bym byla z kosmosu... W tym szpitalu dzieciecym można wykonac prywatnie badania w kierunku immuno?

Kraków ul. Skawińska 8 , prywatnie od ręki a jak chcesz na NFZ to lekarz przepisuje Ci po parę badań na każdej wizycie. Tylko terminy kiedyś były kosmiczne. Ja pierwsze badania robiłam prywatnie i tam gdzie za nie płaciłam trafiłam na super babkę, która wyczarowała mi szybki termin i dużą cześć badań dzięki temu robiłam na fundusz. Chodziłam do doktora Sydora, który pomógł paru dziewczynom. Prywatnie przyjmuje w SCM Grzegórzecka "Wiślane tarasy" i jak kolejne terminy były nie do przyjęcia to ze 2 razy byłam prywatnie.

reklama
Kraków ul. Skawińska 8 , prywatnie od ręki a jak chcesz na NFZ to lekarz przepisuje Ci po parę badań na każdej wizycie. Tylko terminy kiedyś były kosmiczne. Ja pierwsze badania robiłam prywatnie i tam gdzie za nie płaciłam trafiłam na super babkę, która wyczarowała mi szybki termin i dużą cześć badań dzięki temu robiłam na fundusz. Chodziłam do doktora Sydora, który pomógł paru dziewczynom. Prywatnie przyjmuje w SCM Grzegórzecka "Wiślane tarasy" i jak kolejne terminy były nie do przyjęcia to ze 2 razy byłam prywatnie.
Wlasnie we wtorek ide do dokladnie tego lekarza :) czyli chyba trafilam w miare dobrze, bo jego nazwisko przewinelo sie przez forum pare razy :)

Fondie mnie jeden lekarz tłumaczył że zastrzyki nie są do końca przy cięciu cesarskim żeby nie dostać krwotoku czy coś.... jeżeli ufać jego wiedzy :) więc mówił że do 36 się podaje. Ale jak ma być poród naturalny to nie mam pojęcia.
JA też bralam do samego końca. Odstawia się acard. Gdzie chodziłas do lekarza?

Nafoczka
Jestem z Krakowa:) i tutaj szukam pomocy :) w tym tygodniu wybieram sie tez do immunologa, chociaz wybor byl losowy bo nie mam pojecia czy jest tu specjalista godny zaufania w tej kwestii. Chce zeby ktos mi tez troche doradzil czy jeszcze czegos szukac, czy juz zdecydowac sie ba leczenie (w sumie zestaw bedzie i tak ten sam, jedynie nie wiem hak mogloby byc z dawkami lekow...)

anetkruczek

Ja nie chcialam czekac az znowu sie to powtórzy... Nawet jesli by tak bylo, chce miec pewność ze zrobilam co w mojej mocy zeby wszystko sie zakonczylo szczęśliwie.

susana

Ja w chwili obecnej mam 5 miesniakow, przed ciaza byly 3, po poronieniu zapewne na skutek ogromnego stresu pojawily sie jeszcze 2... Na szczescie nie sa duze. Boje sie jedynie ze steryd moze je mocno dokarmic:(

Pytanie do dziewczyn z krk - gdzie mozna wykonac badanie komorek nk? W Medicover nie widzialam zeby bylo dostepne rakie badanie, w jednym z oddzialow diagnostyki jak zapytałam to Pani spojrzala na mnie jak bym byla z kosmosu... W tym szpitalu dzieciecym można wykonac prywatnie badania w kierunku immuno?
Na pewno prywatnie w Prokocimiu i większość z nas / z tych okolic tam robiła. Ja wszystkie ważniejsze badania których nie dało rady w Rzeszowie.

I ja chciałabym skorzystać z Waszej wiedzy i doświadczeń. Pilnie przeczytałam obydwa wątki- leczenie immunogiczne i przebieg ciąży od deski do deski, nigdzie indziej w internecie nie znalazłam tylu przydatnych informacji, jak dobrze, że jest to forum. Poroniłam w minionym roku 3 razy- w 11-tym tc (rozwój ciąży trwał do 8-9tc), w 5tc i w 6 tc. Mam 3-letnią córkę.Diagnoza: mutacja mthfr a1298c heterozygota, przeciwciała ana w mianie 1:320, typ świecenia ziarnisty, pozostałych badań immunologicznych nie robiłam, zamierzam zrobić jeśli żelazny zestaw zawiedzie. Diagnostyka trombofilii wrodzonej i nabytej ujemna. Kariotypy prawidłowe. Leczę się u prof. Jerzak (zalecenia: metformina 1x1 , witaminy metylowane B6,9,12, acard, inofem, od pozytywnego testu: clexane 0,4, duphaston 2x1), od innego ginekologa mam encorton 10 mg od pozytywnego testu. Mam wątpliwości związane z momentem włączenia Encortonu, Duphastonu i Clexanu.
1. Czytałam w wątku zbiorczym, że część z Was przyjmuje/ przyjmowała Encorton nawet od 3 dc. Skoro ciążę wykluczamy w 28 dc a steryd odstawia się stopniowo to dobrze rozumiem, że w efekcie przyjmujecie go prawie cały czas?
2. Duphaston- czy bierzecie go z określonych wskazań w każdym kolejnym cyklu (niedomoga lutealna, stwierdzony niedobór progesteronu). Nie wiem czy nie powinnam go brać wcześniej niż od testu...od którego dnia zaczynać jeśli owu nie jest potwierdzana monitoringiem żeby nie namieszać w cyklu? Kiedy odstawiać?
3. Clexane- czytając historię Dżoł (bardzo, bardzo współczuję i mam nadzieję, że doczekasz się swojego szczęścia jak najszybciej)- zaczęłam mieć wątpliwości co do dawki Clexane i czasu przyjmowania. Mój antykoagulant tocznia 37,5 (norma 31-44).
Długie. Wybaczcie. Dziękuję za każdą uwagę. Jak widzicie leczę się sama. I nie ja jedna z tego co tu czytam :(((
W kwestii sterydu ja się nie wypowiem bo brałam sama na własna rękę wiec nie będzie to kompetentne :)
Duphaston najlepiej włączyć zaraz po owu. Jeśli nie robisz monitoringow to rób wykresy i dodaj ze 3 dni dla pewności.

Co do lekarzy i strat to większość (może są wyjatki) uważa że to przypadek, wada i najchętniej by nic nie robiła. Moja na badanie wysłała mnie po 4 poronieniu (bo ja z tych głupich i wierzących bylam) i wysłała na badania ale ja zmieniłam wtedy lakarza bo żal miałam zbyt duży i trafiłam tu na forum gdzie otworzyly mi się oczy! Zatem róbcie co możecie i na ile was stać a i tak 90% z nas badania robi sama, pozostałe 10% to pacjentki Maliny ale za wiedzę i wygodę trzeba zabulic :)

Dzieki ja od malinybtez mam.odstawic tyllo 12h przed cc i potem ciagle w pologu 6tyg ale polowe dawkim Ja sie kluje raz w udo raz w brzuch ale wkurzam sie bo ja wbijam a ta mnie kopie nawet jak w bok daje. Lapie tam gdzie sie da zlapalc kurde ....czasem krew poleci no strach jest. Ale jak piszecie, ze ok to sie nie mattwie.
Odnosnie lekarza i innych rzeczy ja polecam malinowskiego tylko i wylacznie a jak niebto gdzies szczepienia i tyle wiem zdania podzielone ja mam zawsze takie samo!

Fondie - moj mlody w brzuchu tez wiercipieta i wypychal sie strasznie. Spokojnie sie kladlam. Taka pozycja pollezaca wtedy brzuch mialam bardziej miekki i patrzylam gdzie mlody sie wypycha i wtedy szybko ciach po drugiej stronie.

Ja chodziłam do lekarza w mieście gdzie mieszkam Nowy Sącz, ale nie za bardzo chcę o tym pisać bo jestem z tymi lekarzami związana zawodowo i dlatego to wszystko jest jeszcze bardziej przytłaczające :)
Jak porobiłam badania "na własne zlecenie" to pojechałam je skonsultować do Krakowa z polecenie do doktora Kostyka. Jednak po ostatnich doświadczeniach jeszcze jadę do Warszawy na konsultację do Pani Profesor J. i zobaczę co dalej :)

Hahaha no to super Kwituszek cieszę się Twoim szczęściem !!
Dr Rabalskiego znam znam czyli poród w Szpitalu Położniczym ? Napisz na priv to pogadamy ;*

reklama
Przez weekend nie patrzeć na wątek i od razu tyle nowych osób:)
Witajcie:) Choć szczerze...to wolałabym by Was tu nie było, byście nie miały tych problemów co my:)
No ale cóż...same widzicie,że to forum jest wielką kopalnią wiedzy. Więc korzystajcie:)
pozdrawiam wszystkie nowe dziewczyny:)
kciuki za całą resztę...
Kwiatuszek 1,5 tygodnia...ale fajnie:) będzie nowe foto na forum:)

Do góry