Strawbelka podasz przepis na ta szarlotkę? Bo na zdjęciu wygląda cudnie! Surowa bym ja zjadla
Szarlotka:
50dag maki poznanskiej
20dag margaryny Kasi
15dag cukru( ja daje tylko 2 lyzki bo nie lubie slodkiej)
5 plaskich lyzek gestej smietany
Cukier waniliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 zoltko
Kwasne jablka( antonowka, papierowka lub szara reneta) inne sklapowe sie nie rozpieka i szarlotka nie bedzie taka dobra.
Cynamon
Zagniesc ciasto, 2/3 ciasta rozwalkowac i eylozyc na posmarowana i oproszona bulka tarta bleche, posypac cynamonem.
Nastepnie ulozyc pokrojone na kawalki jablka( ja tne jablka jak wlezie, nie za duze i nie za male kawaleczki, one sie rozpieka i juz nie beda w kawalkach)
Posypac cynamonem i cukrem waniliowym.
Przykryc reszta ciasta i upiec.
Piec w 175 stopniach przez ok godzine ( czas i tmp dostosuj do swojego piekarnika)
Skladniki sa na duza blaszke. Ja zawsze robie w okraglej formie i duzo ciasta zostaje, to zamrarzam.
Zrobie 2 szarloty 2 × zamrorze ciasto i potem mam na trzecia szarlotke ciasto z poprzednich dwoch.
Srednio ja robie co 2-3 dni, bo tak szybko idzie. Jak sa goscie, to dzieci polowe zjadaja i im malo.
Jak dasz dobre jablka to wyjdzie obledna.
Napisane na LG-D620 w aplikacji
Forum BabyBoom