reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

30 Paula, własnie po tym 2 poronieniu na własna rękę udałam się zaraz do szpitala Uniwersyteckiego do pani dr Rajtar-ciosek (oddział endokrynologii ginekologicznej), przyjęła mnie, mimo, ze nie byłam nigdzie zarejestrowała. A byłam zdesperowna, czułam, ze musze iść do lekarza natychmiast, bo inaczej oszaleje. Od razu powiedziała mi, że po objawiach ona stwierdza, ze na 99% immunologia i zleciła badnia. Za miesiac mam dopiero u niej wizytę (czekam w kolejce do prywatnego gabinetu). Badania na zespoł antyfosf. ujemne. Tsh 2,8 (mowiła, ze powinna być w dolnej granicy normy). We wcześniejszych latach (gdy sie jeszcze nie starałam o dziecko) kontrolowałam tarczyce, bo mama i siostra maja Hashimoto. Jakie badanie jeszcze wykonać oprócz anty TG i anty TPO w tym kierunku (chciałabym, żeby na wizycie mogła ewentualnie wykluczyć/potwierdzić hashimoto). P.S. Nie wiem co to ANA

Ostatnia edycja:
reklama
Paula metypred ma mniej skutków ubocznych .Ja zaczęłam brać od pozytywnego testu .I z tego co piszesz to masz zespół antyfosfolipidowy .Acard możesz już zacząć teraz brać a i dodatkowo większą dawkę heparyny .

Lista badan:
Antytrombina III, aktywność (AT)
Antykoagulant toczniowy (LA)
Białko C, aktywność
Białko S wolne
Przeciwciała antykardiolipinowe (ACA)
Przeciwciała przeciw beta 2-glikoproteinie (B2GPT)
Przeciwciała przeciwłożyskowe (APA)
Przeciwciała przeciwplemnikowe (ASA)
Przeciwciała przeciw antygenom jajnika (AOA) (=przeciwjajnikowe)
Przeciwciała przeciwjądrowe (ANA1)
TSH
FT3
FT4
anty-TPO
anty-TG

Mutacja genu protrombiny (20210 G-A)
Czynnik V Leiden
MTHFR C
MTHFR A
Kariotypy twoje i partnera
Badanie genetyczne popłodu

Subpopulacje limfocytów (NK)
Allo-Mlr (z partnerem)

30 Paula, własnie po tym 2 poronieniu na własna rękę udałam się zaraz do szpitala Uniwersyteckiego do pani dr Rajtar-ciosek (oddział endokrynologii ginekologicznej), przyjęła mnie, mimo, ze nie byłam nigdzie zarejestrowała. A byłam zdesperowna, czułam, ze musze iść do lekarza natychmiast, bo inaczej oszaleje. Od razu powiedziała mi, że po objawiach ona stwierdza, ze na 99% immunologia i zleciła badnia. Za miesiac mam dopiero u niej wizytę (czekam w kolejce do prywatnego gabinetu). Badania na zespoł antyfosf. ujemne. Tsh 2,8 (mowiła, ze powinna być w dolnej granicy normy). We wcześniejszych latach (gdy sie jeszcze nie starałam o dziecko) kontrolowałam tarczyce, bo mama i siostra maja Hashimoto. Jakie badanie jeszcze wykonać oprócz anty TG i anty TPO w tym kierunku (chciałabym, żeby na wizycie mogła ewentualnie wykluczyć/potwierdzić hashimoto).
Przy hashi zawsze wychodzą anty tpo i też anty tg, więć jeśli któreś z tych masz dodatnie to masz hashi, tsh jakby była niżej myślę że byłoby lepiej, a jeśli chodzi o immunologie to Sacha lub wyższa półka czyli Malina, Dubrawski, więcej myślę że dziewczyny podpowiedzą, przepraszam ale muszę zmykać pa pozdrowienia dla Klary

Paula metypred ma mniej skutków ubocznych .Ja zaczęłam brać od pozytywnego testu .I z tego co piszesz to masz zespół antyfosfolipidowy .Acard możesz już zacząć teraz brać a i dodatkowo większą dawkę heparyny .
Madzia, a ja gdzies wyczytalam na bocianie kiedys, ze metypred nie jest polecany w ciazy, ze jezeli juz to encorton.
Nie wiem ile w tym prawdy, bo pewnie co lekarz to mowi cos innego[emoji6]

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Wykonam zatem jeszcze anty TG i anty TPO (ostatnio robiłam rok temu, były ok). We wrzesniu mamy poradnię genetyczną

reklama
A Destino znalazłam,gdzie przyjmuje Sydor na nfz. To ulica Skawińska i z tego co pamiętam to tam jest poradnia hematologiczna.

Do góry