reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Gabiś współczuje skarbie, ja myślę ( czytając info w necie) że IO wraz z tym wszystkim co posiada po trosze każda z nas może powodować problem z utrzymaniem ciąży, nie pamiętam skąd jesteś może jakiś sprawdzony lekarz ( czyli taki który tu dziewczyny z forum polecają) by Ci był potrzebny żeby potraktował IO bardziej poważnie...

reklama
Gabiś współczuje skarbie, ja myślę ( czytając info w necie) że IO wraz z tym wszystkim co posiada po trosze każda z nas może powodować problem z utrzymaniem ciąży, nie pamiętam skąd jesteś może jakiś sprawdzony lekarz ( czyli taki który tu dziewczyny z forum polecają) by Ci był potrzebny żeby potraktował IO bardziej poważnie...

Jestem z wioski pomiędzy Toruniem a Bydgoszczą... u nas nie ma dobrych lekarzy, takich którzy mają doświadczenia z poronieniami. Tzn. jedynym dobrym w Bydgoszczy jest dr Wolski do którego chodzę, ale wszystkie badania robię sobie sama, recepty na Encorton nie mam, bo wg niego nie trzeba tak szybko go brać, wystarczy po II kreskach.
Chętnie pojechałabym do jakiegoś lekarza, kogoś o kim piszą dziewczyny, ale kogo? Kto przyjmie mnie na wizytę, zechce spojrzeć na wszystkie te badania które już mam (a mam ich bardzo dużo), zbierze to wszystko do kupy i wypisze receptę na leki? Chyba żaden na jednej wizycie tego nie zrobi. :-( :(
Siedzę w pracy i chce mi się ryczeć, bo coś czuję, że kolejny cykl celowo odpuszczam, bo nie ma leków, konkretnego planu działania...bo plan mojego gina o włączeniu leków po pozytywnym teście jakoś mnie nie przekonuje)...:hmm:

Witam dziewczyny,
cały czas Was czytam i jestem na bieżąco.
Doris wyślesz mi też na priv opis porodu? chętnie poczytam :)
Nafoczka śliczny Czarnuszek. Oj oby każda z nas mogła takie foty wstawić i pokazać maluszki ...
Gabiś diabetolog mi to samo powiedział :/
Bea modlę się żeby się udało i żebyś pokazała nam swój test niebawem
Agnieszka, Strawbelka, Kwiatuszek, Julia
Burczuś jak się masz????
Susana jesteś niesamowita i podziwiam za siłę
Asia, Gabiś, Porzeczka, Fondie, Arluśka, Lilia, Motylek, Destino, czarna_mała, aga, beri, Avita, Bertha, ovlii i wszystkie których nie wymieniałam, ale mam w pamięci pozdrawiam :*
coś kiepsko się ostatnio czuję, bo chyba pogoda mnie dobija, albo to działanie mety :/
Poszła do lokalnej ginki, żeby pobrać przed wizytą u P. wymazy , cytologię i ogólnie pogadać czy coś ogarnai teraz w moim temacie...ale Pani jedynie pochyliła się nad moją IO, witaminą d3 i tsh i przepisała mi metformax 500 i kazała brać rano do śniadania, przepisała witaminę d i jod na tsh ...ot tyle, a do reszty to pokiwała głową i nic nie kumała :D.
Pisałyście kiedyś, że metę można w ciąży tylko czytałam o siofor, a wie któraś z Was co z Metformaxem???

Jeszcze jeden mail od endo:

"metformina jest pomocna w leczeniu cukrzycy i stanu przedcukrzycowego (których to zaburzeń Pani nie ma), są też doniesienia, iż poprawia ona szanse na zajście w ciążę w niektórych przypadkach. Nie jest natomiast lekiem rekomendowanym do leczenia nadwagi czy otyłości bez zaburzeń glukozy. Generalnie jest bezpieczna, a jej działanie korzystne, ale jak każdy lek ma swoje przeciwwskazania i działania uboczne, dlatego ewentualną decyzję o jej stosowaniu powinna Pani podjąć wspólnie z ginekologiem po rozważeniu wszelkich za i przeciw".

Wg niego nie powinnam (nie muszę brać metforminy).

Witam dziewczyny,
cały czas Was czytam i jestem na bieżąco.
Doris wyślesz mi też na priv opis porodu? chętnie poczytam :)
Nafoczka śliczny Czarnuszek. Oj oby każda z nas mogła takie foty wstawić i pokazać maluszki ...
Gabiś diabetolog mi to samo powiedział :/
Bea modlę się żeby się udało i żebyś pokazała nam swój test niebawem
Agnieszka, Strawbelka, Kwiatuszek, Julia
Burczuś jak się masz????
Susana jesteś niesamowita i podziwiam za siłę
Asia, Gabiś, Porzeczka, Fondie, Arluśka, Lilia, Motylek, Destino, czarna_mała, aga, beri, Avita, Bertha, ovlii i wszystkie których nie wymieniałam, ale mam w pamięci pozdrawiam :*
coś kiepsko się ostatnio czuję, bo chyba pogoda mnie dobija, albo to działanie mety :/
Poszła do lokalnej ginki, żeby pobrać przed wizytą u P. wymazy , cytologię i ogólnie pogadać czy coś ogarnai teraz w moim temacie...ale Pani jedynie pochyliła się nad moją IO, witaminą d3 i tsh i przepisała mi metformax 500 i kazała brać rano do śniadania, przepisała witaminę d i jod na tsh ...ot tyle, a do reszty to pokiwała głową i nic nie kumała :D.
Pisałyście kiedyś, że metę można w ciąży tylko czytałam o siofor, a wie któraś z Was co z Metformaxem???
Dzìęki że pytasz. Mam się całkiem całkiem. Jestem na zwolnieniu ale jeżdżę do pracy na dwie godzinki by wspomóc keżankę.
A co do Twojej ginekolog...myślę,że jest malutka garstka lekarzy,która ogarnia nasze problemy...:/

Hejka [emoji8]

Dzień dobry, ja odebrałam wczoraj wyniki badań i znowu moja tarczyca szaleje...2 tygodnie temu TSH było 1,735 a teraz mam 0,144....Wklejam wyniki, niepokoi mnie insulina - mega duża............ :-( :(

Badania tarczycy:
24.06.2016r.
TSH 1,735 (038 - 5,33)
FT4 12,15 (7,86 - 14,41)

09.07.2016r.
TSH 0,144 ( 0,38 - 5,33)
FT4 13,43 (7,86 - 14,41)

Krzywa cukrowa 09.07.2016r:
Glukoza na czczo 77,2 (70 - 99)
Po 1 godz. (75g) 161,2
Po 2 godz. 113,2 (70 - 140)

Isulina na czczo 14,86 (1,9 - 23)
Po 1 godz. 96,63
Po 2 godz. 44,52
Insulina na czczo powinna być jednocyfrowa, a po 2h powinna wrócić do wartości na czczo. Wg mnie i tego co mówiła prof. Jerzak powinnas powinnaś brać metforminę, nie ważne czy będzie ona w postaci Glucophage, Metformaxu czy Sioforu ;)
Fondie mi zamawiał ktoś na razie leki mam jeszcze na miesiąc gdzieś bliżej tego czasu pomyśle co z nimi dalej robić.

Doris wykresem nie ma się co chwalić . Skoczyła mi temperaturka dając znać ,że owulacja nadchodzi. Wczoraj i dziś walcze z bólem brzucha wczoraj seks miałam dziś się nabieramy siły na jutro :D ,suchość jest tzn zawsze miałam widoczny na wkładce śluz płodny a teraz nic a odczucie mokra ;). Jutro mam jechać na monitoring więc nie wiem czy jak po nim wrócę będzie czas na pisanie heh.

Strawbelka no to wrzucaj fotki bo musimy mieć czym oka cieszyć :D

Czarna ale iskrzy między Wami na fb ;)
Bea ćśś[emoji12] wiesz ile razy proponował mi szybki bzyk w krzakach? [emoji23] ale bałam się, że runo leśne wejdzie mi tu i tam [emoji23]

W ostatnim czasie wałkuję temat IO to napiszę Ci co się dowiedziałam. Endokrynolog po obejrzeniu moich wyników powiedział, że są "przesłanki" do IO. Po czym na wczorajszej wizycie u diabetologa dowiedziałam się, że jednak nie mam IO pomimo wyniku 52,81, norma do 28. Teraz jestem w kropce i nie wiem co dalej robić, zaznaczam, że biorę już Glucopage...

Dla ciekawostki powiem Wam, że krzywą cukrową zastępuję badanie z krwi, tylko nie wiem jak się nazywa i mało kto robi to badanie w PL.
52.81 to wynik na czczo?

Gabis do mojej wagi tez się nijak ma. Mogę ci tylko napisać co prof. JERZAK i moja diabetolog sądzi tzn ze insulina powinna być jednocyfrowa a najlepiej w okolicach 5! Jednak Agnieszka ma rację 95% lekarzy patrzy tylko na glukoze. Ja bym metke wprowadziła. Przybycien twierdził że do 12tc jest bezpieczna.

A to całe moje ♡♡♡
Zobacz załącznik 762838
Ten tatusiowy CZARNUSZEK :p
Piękny Czarnuszek Nafoczek [emoji7]
Zgadzam się z Tobą Nafoczko, ja miałam stwierdzoną IO przy wadze 50kg...

Słodziak :-) Wklejajcie więcej zdjęć (Doris - Ty również :-) ) bo to miód na nasze serca i wielka nadzieja dla nas starających się. ;):)

Nafoczko - ja już nie wiem co robić. Nie wiem na ile ta insulina może mi "przeszkadzać" w zajściu czy utrzymaniu ciąży. I to już drugi endo, który mi mówi, że mam nie prosić o leki tylko wziąć się za dietę i ruch. Ale do żadnego nie dociera, że ja już kilku dietetyków odwiedziłam i jak zrzucam 1, 2kg to potem wracam do wagi wyjściowej i koniec. :hmm:
Kurczę, chcę w tym cyklu zajść w ciążę a jestem w czarnej d...pie.....z lekami.:sad:
No i właśnie ten problem z wagą to jedna z wielu oznak IO i najczęściej u insulinek występuje otyłość brzuszna, choć nie jest to wyznacznik ;) możesz mieć szczupłą pupę, uda a brzuch mimo ćwiczeń nadal odstaje jak opona :)

Buziaki 4all [emoji8]

ja tak na chwile nie wszystko nadrobilam ale odnosze sie do postu gabis bo przeczytalam i na chwile pisze.
Gabis masz zdecydowanie zla insuline powinnac miec metaformine. Poczytaj na poczatku watek kiedy sie ja bierze tam dziewczyny chyba piszą co jerzakowa mowi przy jakich wartosciac sie podaje.
Ja ci wkleje moje wyniki (jak znajde je bo szukam od rana) i nic nie wskazuje na problem;/ ale jednak dostałam, myslę, że tu nie tylko chodzi o działanie na cukier MAGDA82 napiszesz jeszcze raz co pisalas o sioforze?

ja tak na chwile nie wszystko nadrobilam ale odnosze sie do postu gabis bo przeczytalam i na chwile pisze.
Gabis masz zdecydowanie zla insuline powinnac miec metaformine. Poczytaj na poczatku watek kiedy sie ja bierze tam dziewczyny chyba piszą co jerzakowa mowi przy jakich wartosciac sie podaje.
Ja ci wkleje moje wyniki (jak znajde je bo szukam od rana) i nic nie wskazuje na problem;/ ale jednak dostałam, myslę, że tu nie tylko chodzi o działanie na cukier MAGDA82 napiszesz jeszcze raz co pisalas o sioforze?

Kochane moje ;)

ja wiem, ze powinnam brać metforminę...........ale nikt mi jej nie chce przepisać. To skąd mam ją wziąć???????????????? :frown::frown:

reklama
Do góry