reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Enya dzięki za cynk o kopercie, rzeczywiście wyniki odsyłają pocztą , w ogóle o tym nie pomyślałam..
a brałaś może zwolnienie w szpitalu ?, szkoda mi trochę urlopu , a Malina od razu zaznaczył ze mam 3 dni zostać, żeby szpital nie musiał dokładać...ksiązki juz mam przygotowane , filmy własnie na laptopa przegrywam, mam nadzieje ze te trzy dni szybko zlecą..;-)
Barbinko widzę że Ty będziesz 23 maja ?, to może się spotkamy :), też zostajesz te 3 dnia?

Powiem Wam , ze z jednej strony ten szpital, badania , jezdzenie do łodzi itd.. wszystko meczące i nieprzyjemne, ale ja jekiejś nowej werwy dostałam.. :), czuje że coś mogę zaradzić żeby tym razem było dobrze, i wstapiła we mnie nowa nadzieja :-)
Enya tez wierze ze w do konca roku, bedziemy wszystkie z brzuszkami biegac :-)

mi niestety po koniec roku juz 33 lata stuknie :angry:, wiec tym bardziej mam
nadzieje że szybko sie uda:-)

Karol może nie jest w 100% potwierdzone że szczepionki pomagają, ale tez nie jest potwierdzone że szkodzą ???
więc czemu nie spróbować, jeśli z wyników badań wychodzi że problem jest w immunologii ?
to czemu nie wierzyć że w tym jest przyczyna niepowodzeń ?
np. na bocianie jest pełno dziewczyn po szczepionkach po których sie udało..
zresztą tak jak pisałam moje bliskie koleżanki, jedna po 5 poronieniach, druga po 3, po leczeniu u malinowskiego, maja zdrowe dzieciaczki, wiec chyba cos w tym musi być ??
Chociaż mam tez nadzieje że w razie czego Malina obstawi mnie lekami..

buziaki i powodzenia z wynikami badań , oby znaleźć przyczynę i walczyc z tej świństwem :) !!
Barbinko daj znać co tam malina Ci w poniedziałek powie.

reklama
Enya badania na trombofilię ??? nie wiem czy dobrze kojarzę które to :-( ale czynnik V LEIDEN oraz MUT. PROTROMBINY mam nadzieję zrobić przy kariotypie ... czyli końcem czerwca, oprócz tego robiłam juz białko S i C i te były w normie... więc nie wiem a co koffana widziałabyś jeszcze tutaj pewien problem...

Barbinka dzięki za szybką analizę ... ogólnie to jestem załamana wszystkimi tymi wynikami :-( o krzepliwości mówiłam od samego początku jak tylko zaczełam szukać przyczyny :-( miałam jakieś wewnętrzne przeczucia robiłam badania z koagulologii: INR (wskaźnik protrombinowy), APTT, fibrynogen, D-dimery --> wszystko mieściło się w normach ....

Truskawko oczywiście wybiorę się do prof. jak pamiętacie ja byłam u wilczyńskiego i do niego podjadę ale dopiero z wynikiem kariotypu, leidena i mut. protrombiny myslę ze to bedzie jakoś w sierpniu... wiem ze on tez kieruje na szczepienia wiec zobaczymy aczkolwiek jak piszecie mnie równiez to nie ominie :-(

wiem ze wielokrotnie juz podnosiłyscie ten temat ale nie mam siły siły już szukać :eek: - jaki jest ogólny schemat, czas i koszt szczepień ?? ile mniej więcej trwa czas od 1 szczepienia do czasu straranek ??? jakby któraś ze chciała to wszystko zebrać to byłabym wdzięczna;-)

powiem Wam że czuję sie tak bezradna :-( zagubiona w tych wszystkich wynikach i przy okazji trochę starciłam pozytywną wizję przyszłości :-:)-:)-:)-:)-(

Alus.ia12- nie poddawaj się , tyle już badań za Tobą, jak widzę problem tkwi w immunologii, więc
szczepionki mogą pomóc.
Ja Ci mogę troche streścić jak to wygląda w przypadku Malinowskiego :

Na wizyte czekaliśmy niecałe 3 tygodnie, ( koszt wizyty 300 zł ) , na wizycie profesor obejrzał wyniki badań,
zlecił dla mnie i meża mase badań okoł 30 ( koszt 5400 ) – badania wykonaliśmy tego samego dnia na miejscu.
Niestety badania nasienia sa wykonywane tylko w poniedziałki i piatki, wiec maż jest jeszcze zapisany na badanie nasienia ( 600 zł ) już bez wizyty u maliny.
Dostaliśmy jeszcze skierowanie na kariotypy i ja skierowanie na histeroskopie ( robię w łodzi ).
Po około miesiacu mamy zadzwonić do gynemedu , czy cos wyszło w immunolgii i czy jesteśmy zakwalifikowani do szczepień, jeśli tak
po umówieniu się telefonicznym rano jedziemy do gynemedu , pobierają krew do meża, po przebadaniu tego samego dnia po południu robią szczepionkę ( 350zł) ,
i wizyta u profesora( 300zł) , od razu zapisują Ci na druga szczepionkę, czas oczekwiania około 2, 3 tyg. Wtedy już jest szczepionka bez wizyty.
Po około 3 tyg od drugiego szczepienia robi się test MLR (mieszana limfocytarna reakcja 450 zł ) sprawdzający, czy przeciwciała się wytworzyły i w jakim %. Jeśli wynik będzie mniejszy niż 40% to trzeba się szczepić dalej. Tzn. kolejne dwa szczepienia i ponownie test MLR. I tak do skutku aż będzie min 40 % w wyniku.
Zdarzało się tez ze dziewczyny miały ponad 30 % i tez dostawały „zgodę „.
jeśli wynik wyjdzie powyżej 40 % , to jest zielone światło i około 6 miesiecy na zajscie w ciąże :) , jeśli w tym czasie się nie uda „zaciazyć” znowu trzeba się doszczepiać.

Mam nadzije że bardzo nie zamotałam, tak na szybko w pracy pisze..:)
Buziaki i uszy do góry.!

Hej dziewczyny
To teraz moje streszczenie dzisiejszej wizyty i badań.

Zacznę od tego, co mam źle:
Mutacja geenu C677T dla homocysteiny - mam wariant HOMOZYGOTA (o dziwo homocysteinę mam w normie, choć w górnej granicy bo wyszło mi 11,50 umol/l a norma jest 5-12, a podobno
Homozygota CC oznacza brak mutacji genu MTHFR w pozycji 677 czyli stan normalny, nie zagrażający podwyższonymi poziomami homocysteiny wpływającymi na zwiększone ryzyko poronienia.O mutacji mówimy wówczas, gdy prawidłowo występująca w pozycji 677 cytozyna (C) jest zastąpiona przez tyminę (T). Jeżeli dotyczy to obu kopii genu mówimy o homozygocie TT i wówczas należy przyjmować większe dawki kwasu foliowego. Homozygota CC (stan normalny) czy heterozygota CT (mutacja jednej kopii genu) nie produkują nadmiaru homocysteiny.
)
Wskaźnik protrombinowy 13,9 sek (norma 9,4-12,4) czyli podwyżsozny (a poprzednio jak robiłam w Białymstoku był ok)
Limfocyty CD56% - 22% (norma 3,0-12,0)
Interleukina 10 - 646 pg/ml (norma 1530-3830)
Wskaźnik IFN/IL-4 -11,6 (norma 47,3-135,8)
Wskaźnik IFN/IL-10 - 0,4 (norma 1,1-2,8)
Wskaźnik TNF/IL-10 - 0,7 (norma 0,2-0,5)
P.ciała przeciwplemnikowe (ASA) 80,9 U/ml!!!!!!!!!!!!!!!! (norma >20: dodatni)
- to mnie zdziwiło na maksa :szok: bo w Białymstoku robiłam to samo badanie i wyszło, że nie mam ASA!!!! I bądź tu człowieku mądry :eek:

Mąż ma dobre wyniki, nic mu nie dolega, nie ma ASA ani w nasieniu ani we krwi.

I teraz tak: 23 maja histero w CZMP w Łodzi. Tak misiejku zostaję 3 dni tak jak ty ;-) Ale co do wyników: Malina zalecił mi dietę w postaci jedzenia wielu zielonych warzyw, folik na razie 0,4 - po dwie tabletki dziennie , poza tym witaminę B- complex. Już mnie zapewnił, że Encorton będę brała w potencjalnej ciąży, pewnie clexane też mnie nie ominie gdyż moja mutacja MTHFR idzie w parze z trombofilią czyli zatorami i skrzepami krwi. Więc niestety - brzuch znowu będę miała w siniakach. Powiedział, że najpierw szczepienia, a potem jak wyjdzie wszystko ok, to będziemy działać.

A teraz: 29 maja mam I szczepienie, 26 czerwca mam II szczepienie, a test MLR oraz powtórkę ASA, CBA, INK mam 10 lipca. Wizyta z wynikami tych badań 7 sierpnia więc mam jeszcze szmat czasu. Zejdzie się jeszcze, więc mówię Wam Truskawko, Misiejku, Alusiu, że jeszcze wszystkie będziemy działać w tym samym czasie ;-) Na razie jestem oszołomiona wynikami i staram się rozgryźć co niektóre z nich. Alusiu ten schemat, który tu opisałam ja mam ustalony podobnie dla dziewczyn leczących się u Maliny (troszkę z większymi przerwami, ponieważ my z mężem wyjeżdżamy 3 lipca nad Morze dlatego Malina dostosował nam te szczepienia i wizyty wedle naszych sugestii). Na razie to tyle. Trzymajcie się.

Ostatnia edycja:
Barbinko!
Przynajmniej znasz już wyniki! Ja tylko tyle wiem, że są. Może by mi babeczki zeskanowały i podesłały??? Co wy na to?

Cieszę się, że już umówiłaś się na te wszystkie szczepienia! Będę musiała i ja zmienić datę pierwszego, bo na 99% mąż wraca o tydzień wczesniej!

Ja zastanawiam się nad kupnem koła z masażerem. Koleżanka ma i mówię Wam! Szok jaką ma talię:)
Miłego dnia! Pozdrawiam!

Alusiu widzę że Misiejek odpowiedziała Ci na większość pytań:) Ale jedno sie nie zgadza - koszt szczepienia to 650 zł. Poza tym jeśli z wyników coś wyjdzie źle - Malina każe to powtarzać. Ja powtarzałam IMK i CBA - razem z MLR zapłaciłam prawie 1100 zł :no:
Dobrze kojarzysz z tą trombofilią ale zrób jeszcze mutację MTHFR typu A i C, bo mnie wyszła typu A a Barbinka pisze że jej teraz typu C wyszło. Wiele osób ją ma i nie wie. I wszystko jest spoko do momentu aż zaczną się starać o ciążę:(

Misiejku ja nie brałam zwolnienia bo miałam jeszcze zaległy urlop a poza tym okroili by mi pensję o 70% więc wolałam po prostu wziąć urlop. Ale nie ma problemu ze zwolnieniem - idziesz do Sekretariatu i Ci wypisują:) Jednego dnia Cię przyjmują, drugiego masz histero a trzeciego Cię wypisują. Ja dostałam już wyniki histopatologiczne i jest OK - mam napisane (po łacinie) że śluzówka macicy w fazie rozrostu i tyle się wysili:p
mas
Barbinko widzisz jak dobrze znać wroga??? W sumie to dobrze że wiesz już jak atakować. Rany żeby tylko On nam wszystkim pomógł to będzie ekstra!!! Ja mam heterozygotę typu A i mnie Malina powiedział że ona jest najłagodniejsza ale też kazał mi jeść dużo zielonych rzeczy z tym że folik normalnie. Widzę że cytokiny i Th1, Th2 już mamy we 3 spierdzielone;-):baffled: U mnie też źle wyszło, ale musiałabym sięgnąć do wyniku. Rozumiem że encorton da Ci na ASA??? Mnie nic nie mówił ale być może na p/ciała przeciwłożyskowe on nie działa i tylko szczepienia....Zobaczymy;-)

Ostatnia edycja:
Truskawko może zapytaj te kobietki i jak nie przeskanują to może wyślą pocztą twoje wyniki. ;-)
Enya no fakt - lepiej wiedzieć ale u mnie to tyle rzeczy wyszło źle, że aż się zdziwiłam. Teraz jak sobie pomyślę, że miałabym podchodzić do kolejnej ciąży znów na luteinie samej albo duphastonie to strach mnie ogarnia :szok: Myślałam, że może uniknę tych clexanów i encortonów ale niestety... To będzie trudna ciąża już czuję. No ja mam homozygotę i to jest najcięższa odmiana ale Malina powiedział, że odwracalna (wiadomo - kwas foliowy w większej dawce - myślę, że powinnam brać 15 mg - tak dziewczyny na bocianie pisały - na razie biorę 0,4 dwa razy dziennie czyli 0,8 mg). Tak - ten encorton na ASA dostanę (ale zdziwił mnie wynik bo w Białymstoku wyszło, że nie mam ASA :eek: ).
Dzisiaj się przygotowuję do wyjazdu i jutro lecę sama do Łodzi bo mąż nie może zbytnio wolnego wziąć. Wy mi laski powiedzcie od której strony się wchodzi do CZMP-u i jak jest tam z parkingiem - żebym mogła auto zostawić. Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje.

Witajcie lasenscje ;)

Ja po I szczepieniu - samo szcepienie nawet ok zniosłam gorzej tak godz po, rece mnie bolały dretwialy mialam wrazenie ze mi zyly rozsadzi. wczoraj ten byl kiepski dzien, czulam sie żle sama nie wiedzialam co mi jest, mialam wrażenie ze zycie toczy sie wokól mnie. Dzis juz lepiej.

Witam Was kochane!
Dzwoniłam do Łodzi i niestety, badań mi nie zeskanują:(((
Trudno. Poczekam do tego sierpnia...
Czekam zatem z utęsknieniem i liczę na to, że profesor i jego szczepionki nam pomogą.

Pozdrawiam!

reklama
Ja Was witam z szpitalnego łóżka :no:, od rana jestem w szpitalu w łodzi na histeroskopii , szpital makabra, chyba za króla świeczka budowany:-), na przestrogę wszystko trzeba zabierać ze sobą, typu sztućce , kubek itd, nawet papier toaletowy trzeba mieć swój.
Za to opieka nie najgorsza, radze na izbę zgłaszać sięprzed 10, ja tak przyjechałam i w miarę szybko poszło, za to dziewczyny które zgłosiły się przed 8 i tak czekały prawie do 10. Dzisiaj miałam robione badania , jutro zabieg a pojutrze do domu.
Leże na sali z dziewczynami które sa od Malinowskiego ale będą miała laparoskopie- podobno malina jest uznanym specjalistą również od tego.
Barbinko powodzenia jutro! parkin jest dośc duży więc nie powinno byc problemu z zostawieniem samochodu, wejscia są dwa jedno od razu jak sie skreca z trasy (pediatria) , a drugie na oddział ginekolgii musisz kawałek podjechać wzdłuż ogrodzenia szpitala.
a powiedz jak malina odniósł sie do tego że nei wyszło Ci ASA we wczesniejszych badaniach ?
Enya mój błąd, szczepionka rzeczywiscie 650 zł, dobrze by było zeby była za 350 :-)

kurka kicha z tym badanami, dużo by ich nie kosztowało żeby wysłac skanem :( , tez na to liczyłam.

Do góry