reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Barbinka gratulacje! Taka wlochata jak moja :)
Susana ja chodzilam do prof Jacka Wilczynskiego w Łodzi .
Ewa ja tez o lutce nigdy nic nie słyszałam. Kolki są do przeżycia jak się przytula swoje cudo do piersi :) szkoda mi tylko Moniki że cierpi biedactwo.

reklama
Barbinka śliczna, gratulacje! Iga to było swego czasu moje ulubione imię ☺

Tak Ewa, warto było! Julo zwany Józiem jest cudowny ☺Starszy brat spisuje się na medal ☺ Jesteśmy przeszczesliwi ☺

Barbinka - cieszę się całym sercem! Wasza tura została oficjalnie zamknięta narodzinami pięknej Igusi :-) Napisz coś więcej jak sytuacja będzie opanowana proszę tzn. CC miałaś czy SN? Kiedy odstawili Clexane?

Kruszka - śliczności Twoje! Fajnie, że braciszek opiekuńczy, bo różnie to bywa. Ja mam nadzieję, że pod koniec miesiąca lekarz potwierdzi czy też będziemy mieli chłopca :tak:

Kinga - już powinnaś mieć wyniki PAPPA, prawda? Jak się czujesz?

Raptus - odezwij się proszę! Jak u Was? Co mówią lekarze i który to tydzień teraz?

Susana - dla mojej immunolog 20mg Encortonu to normalna dawka. Ja dostałam 16mg Metypredu (to jak 20mg Encortonu) ze względu na NK 15,8%, a niektórzy lekarze uważają, że to dobry poziom. Później okazało się, że mam jeszcze p/c ANA2 wysokie i nawet Jerzak powiedziała, że 20mg mogę spokojnie brać. Często jest tak, że dziewczyny próbują na dawce 10mg i jak nie wyjdzie to kolejny raz na 20mg lub 30mg, ale ja się bardzo bałam kolejnego niepowodzenia, więc zdecydowałam się na te 20mg i zaraz wchodzimy w 18 tc :-)

Barbinka - gratulacje:) Śliczna córeczka:)

Plastulinka - trzymam kciuki abyś znalazła odpowiedniego lekarza.

Ovil - super, że udało się zrobić zabieg. Trzymam kciuki abyście już niedługo mogli zacząć starania:),

Esperanza - dzięki że pytasz:) U mnie niestety ostatnio słabo. Choć wydawało się, że badanie pappa to tylko formalność bo na usg wszystko wyglądało super, niestety wyszło mi bardzo niskie białko pappa przez co uśrednione ryzyko Zespołu Downa wyszło 1/228. Same prawdopodobieństwo, nawet mnie nie wystraszyło tylko informacja, że jest to wysokie ryzyko i wskazanie do amniopunkcji:/ Więc oczywiście najpierw pół dnia przepłakałam, no a teraz wzięłam się w garść. Mam nadzieję, że jedna osoba (albo dwie doliczając mojego męża) nie mogą mieć aż tyle pecha i że swoje już przecież przeżyliśmy...
W każdym razie zrobiłam test nifty. Pani Doktor powiedziała, że przy takim wyniku na pewno nie ma co robić amniopunkcji, bo zwłaszcza z moją historią większa szansa, że po niej poronię niż że maluch będzie chory, no a dodatkowo test pappa dość często daje nieprawdziwe wyniki. No i teraz czekam jak na szpilkach na wyniki. Będą najpóźniej w piątek, przynajmniej dowiemy się jaka płeć.
No a jak poczytałam w necie ważniejsze jest dobre usg, a u mnie wszystko wygląda bardzo dobrze, dodatkowo na zagranicznych stronach wyczytaliśmy, że coraz rzadziej wykonuje się test pappa a niskie białko raczej może spowodować przedwczesny poród ale bierze się na to i tak te leki które już biorę. Dodatkowo podobno dzieci z ZD są dość mocno apatyczne a nasz maluch na każdym usg się strasznie wierci. Tego staram się trzymać, żeby nie zwariować. Ale nie mogę mieć ani jednego tygodnia spokojnego tylko ciągle stres:/ No a w środę będę miała zakłady pessar i odstawiam encorton więc kochane trzymajcie za mnie kciuki żebym ten tydzień przetrwała://
A jak u Ciebie? Jak samopoczucie? Jesteś już troszkę spokojniejsza?

Esperanza a ten steryd w tej dawce to brałaś jakiś konkretny czas ?, czy brałaś od jajeczkowania jak niektóre dziewczyny?
Teraz masz już z górki , więc dużo spokoju i cierpliwości ci życzę.

Ostatnia edycja:
Kinga jeżeli jest usg dobre to nie ma się co martwić.Przy małej przezierności karkowej i uwidocznionej kości nosowej prawdopodobieństwo ZD jest znikome.Może ci parametry ze względu na wiek podwyżsxyli ?
.w jakim wieku jesteś?
Najpierw się stresujemy że nie możemy zajść ,potem czy nie poronimy ,póżniej czy dziecko zdrowe, .....i tak całą ciążę.I bądż tu spokojna.Myślę że tu , na tym forum to same babki ze stali są , więc duż, dużo pozytywnego myślenia czy życzę.

Ostatnia edycja:
reklama
Kinga - rozumiem Cię i dlatego nie chciałam robić PAPPA. Namówiła mnie ta druga lekarka od prenatalnego, ale wcześniej przetrząsnęłam internet i wyczytałam o zależności między płcią żeńską i przyjmowanym progesteronem, a wynikiem fałszywie pozytywnym. Na naszym forum jednak potwierdzenia tego nie znalazłam. No i czynnikiem jest też oczywiście wiek 30+. Dobrze, że zrobiłaś Nifty w piątek dostaniesz wynik i się uspokoisz. Mi też lekarze mówili, że po dwóch poronieniach i skłonnością do krwiaków amniopunkcja wiąże się z większym ryzykiem. Też uważam, że USG najważniejsze. Przytulam Cię mocno i wierzę, że wszystko będzie dobrze!!

U mnie samopoczucie różnie. Na tydzień zostałam bez męża, więc głupoty w głowie. Dostałam detektor tętna i na początku bardzo mnie irytował, bo długo mi zajmowało szukanie i gubił rytm, ale teraz słucham od czasu do czasu, tylko się zastanawiam czy tętno nie za wysokie, bo w 16 i 17tc ok. 150 wskazuje. No i przed połówkowym się już trzęsę oczywiście. Umówiłam na 19t6d.

Susana - miałam brać 12mg Metypredu w trakcie starań i od pozytywnego testu 16mg, ale miałam problemy z zajściem tym razem. Brałam więc przez 3 cykle i odstawiłam. W ciążę zaszłam w 6tym cyklu i wtedy brałam od pozytywnego testu (czyli ok. 10-11dpo) 16mg.

Do góry