reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Żeromskim

Ojej ale nabijacie postów, nie wiadomo na co odpisywać:)
Ja mam termin z om na 18, a z usg na 24, a kiedy synuś zdecyduje się wyjść to się okaże:)
Jutro idę ostatni raz do mojej pani ginekolog, zobaczymy ile w przybliżeniu nasz syn waży, aż się boję, bo uciska mi już na wszystkie możliwe części ciała:)
Co do laktatorów obiło mi się gdzieś o oczy w świecie dziecka, że chyba dziennie coś 3,30 zł, ale 59 czy 69 kosztuje sam zestaw startowy, który trzeba mieć nowy, nie wiem czy to tak się opłaca, ja póki co laktatora nie zakupiłam, bo już kasy nie było, jak się okaże potrzebny będziemy na szybko kombinować.
Ja też niestety ma gbs ale w pochwie i odbycie, miło, że nie jestem z tym sama, a dodatkowo mam uczulenie na ampicylinę, więc muszę pilnować, żeby mi jej nie podali, nie powiem stresuję się trochę że dziecko może się zarazić, ja chcę jak najszybciej wyjść ze szpitala, w ogóle to 1 raz kiedy w nim będę.
Nie wiem czy ktoś pytał, jak to jest w żeromskim z lewatywą, trzeba mieć swoją?

reklama
Jak byłam ostatnio zwiedzac sale porodową to połozna powiedziała, że trzeba mieć swój płyn, chyba podała nazwe enema i podaja tylko na zyczenie pacjentki.
Też mam gbs dodatni i będę miała podawany antybiotyk, ale ja z kolei jestem uczulona na penicylinę, więc będę musiała być czujna żeby mi jej nie zaaplikowano.
Jesli chodzi o laktator to zakupiłam mini electric z medeli, bo ma wymienne lejki, więc można dopasować do wielkosci brodawek bez konieczności wymieniania całego, standardowy lejek ma srednicę 24 mm. Ma bardzo dużo pozytywnych opinii, wiec mam nadzieję, że dokonałam dobrego wyboru.
Nad elektryczną nianią lub detektorem oddechu wciąż się zastanawiam, bo mam dwa koty i ich ruch czy oddech będzie prawdopodobnie przez te urządzenia wykrywany. Ma któraś z Was zwierzaki żeby to ewentualnie potwierdzić lub obalić?

Znów zastanawiam sie nad szpitalem, bo dziś dowiedziałam się, że Mała ułożyła się miednicowo i raczej czeka mnie cesarka, macie jakieś sugestie lub propozycje gdzie najlepiej iść na cc? Będę wdzięczna :)

Monisia wczesniej już temat lewatywy sie przewijal wiec moge ci powiedzieć ze jako tako lewatywe same od siebie połóżne nie robią, tylko na prosbe rodzącej i tak, trzeba mieć swoją.
Pojawiała sie w postach nawet jakąś konkretna nazwa, ale nie pamiętam już :baffled:. Mysle ze ktoraś z dziewczyn "na wylocie" lepiej w tej sprawie bedzie sie orientowała ;-)

Enema :rofl2:, tak się nazywa ten zestaw do robienia lewatywy.
Żyrafka, moja też cały czas w położeniu pośladkowym... Właśnie sobie czytam, że jak się do 36 tc nie odwróci, to w przypadku pierworódek tylko 8 % później się odwraca.
Niemniej jednak, nawet jak nie będę rodzić naturalnie, tylko przez umawiane cc, to i tak zostaję przy Żeromskim.
Bezpieczeństwo i opieka poporodowa ponad wszystko :happy:.

Ja mialam porod przez cc po terminie. Poszlam do mojej lekarki na ktg w 40 tygodniu i na wizycie powiedzialam ze mam wrazenie ze moje dziecko mniej sie rusza a ona od razu dala mi skierowanie do szpitala powiedziala ze intuicja matki najwazniejsza, trzymali mnie na patologii jeszcze 5 dni a potem zaczeli wywolywac porod przez oksytocyne ale niestety nic nie ruszylo, glowka dziecka byla za wysoko i nie wchodzila w kanal tzw. Glowka balotujaca i zdecydowsli sie na cc. Moja lekarka mowi ze ona dosc sie naogladala dzieci urodzonych w 42 tygodniu i ona max czeka do 41 tygodnia. I w sumie ma racje bo moj synek jak go wyciagali to byl caly suchy, wogole nie mia mil mazi plodowej i lekko pomarszczony. No i juz mialam zielonkawe wody plodowe wiec trafili w sam raz. Cc robil mi super lekarze Kasia Moskala i Konrad Muzykieicz.

Co do laktatorow polecam medela mini elektryczny mam i uzywam i wspomaga laktacje.

Czesc Dziewczyny!

Mama Termin 3.04 - wczoraj bylam oglądać Szpita Zeromskiego, ale zapomniałąm zapytac jak jest z dzieckiem po porodzie, czy jesli mama jest zmeczona jest szansa zawiezc dziecko do poloznych? z tego co wiem w większości szpitali tak jest a tutaj?

Kalita, wybrałaś już wózek?

Oczekującaa, wiesz ja dalej nie mogę uwierzyc że mam je dwie :-D
wesolutka, Kalina i Milena wagowo są niemal równe, w 28 tyg miały 1086g i 1100g :) A poród na pewno będzie trochę szybciej, mam nadzieję że będzie to 37, 38 tydzień, ale zobaczymy jak się to potoczy..jak na razie obwód brzucha 119 cm, i waga plus 13 kg..wklejam zdj z 28 tyg.
Niestety rozstępy się już pojawiły :/ ja używam czegoś z rossmana ale taki tani balsam wątpię że ma dużą siłę..

Picture0005.jpg

Ojej, Aguś Ty masz brzuszek mniejszy niż ja przy jednej Królewnie :happy:. No i 13 kg, to malutko przytyłaś :happy:...
Imiona śliczne. Szczególnie Kalinka mi się podoba. Rozważałam też to imię, ale jakoś z Antosią wiąże mnie coś więcej niż ładne brzmienie, więc już tak zostanie :). Ale będą maleńkie bobaski :-). Super! A jak się będą nawzajem kochały :happy:...

Ojejku i mamy i bliźniaczki!! :), tyle tych postów ze gdzies musiałam przeoczyć Agusie. Ale fajnie no i brzusio śliczniuchny!! Imiona też oba mi sie podobaja :) wiadomo czy to bliźniczki jedno czy dwujajowe? to twoja pierwsza ciąża czy masz już jakieś pociechy?

Mandarynka, co do wózka to tak mniejwiecej. Strasznie duzo tego i cięzko się zdecydować :rofl2: no i walcze żeby wybrac dobry i solidny model a nie ładny, a z tym juz troche gorzej u mnie :|. Jestem juz po pierwszych wizytach w sklepach wóźkowych i dosyć bardzo podoba mi sie X-lander xq albo move (z tym że na necie ma duzo sprzecznych opinii i juz sama nie wiem :|), a drugi ktory bierzemy pod uwage to Mutsy. A ty jaki wybrałaś?
Wogóle jeśli słyszałyscie cos nt x-landerów to bardzo prosze o komentarze, bo wszelkie uwagi i sugestie mile widziane :)

reklama
Ja mam xlandera ale starszy model xa chyba sie nazywa...nie nowy tylko po siostrzencu mojego meza...ale jak nie uzywany. Super sie je prowadzi i sa bardzo wygodne;) ja od razu jak sie dowiedzialam o dziecku to chcialam go kupowac no ale sie okazalo ze mozemy dostac to po co wydawac pieniadze...znam bardzo duzo matek ktore maja te modele i sa zadowolone;)

Agus a mnie sie wydaje ze masz wiekszy albo taki sam brzuszek jak ja teraz w 39 tc...:) no ale masz 2 dzidzie wiec to tez zrozumiale a poza tym ponoc ja mam maly brzuch, a i moja corka jest malutka. ale to musi byc naprawde jeszcze cudowniejsze niz jedno dziecko...tym bardziej jesli mowisz ze jestes w stanie rozroznic ich ruchy:) z tego co wiem to ciaze blizniacze sa rozwiazywane wczesniej wlasnie tak kolo 37 tc a nawet czasem wczesniej rozpoczyna sie porod wiec juz nie tak wiele Ci zostalo:)

Do góry