Inamorate, o te ustawe mi chodzilo. Na te ustawe powolalam sie w szpitalu, kiedy pani z administracji zazyczyla sobie "kwitka" i dowiedzialam sie jak pisalam wyzej. Czyli niezaleznie od ustawy, zdarzaja sie proby "pojscia na skroty" przez administracje szpitali.
reklama
fikusek1988
Mama Alanka:)
ja bedac w ciazy 4 razy lezalam w szpitalu i za kazdym razem wolali ubezpieczenie a jak buylam u dentysty to to samo:/
Kamiśka :)
Fanka BB :)
Zgadzam się, żadna publiczna instytucja medyczna nie ma prawa żądać od kobiety w ciąży i 6tyg po porodzie pieniędzy, a każą pokazać ubezpieczenie bo im prościej wpisują w papiery numer ubezpieczenia i po sprawie a z kobietą nieubezpieczoną jest trochę więcej "zachodu" i tyle. Tylko pamiętaj że mogą być różne wydarzenia i po 6 tygodniach od porodu zostajesz bez niczego za głupią wizytę u rodzinnego trzeba kasę bulić, a nie daj boże wizyta w szpitalu to już kolosalne pieniądze, więc dobrze przemyśl swoją sytuację, zadzwoń/ pojedź do swojego PUP-u i spróbuj się dogadać, przedstawić swoją sytuację, czasami można trafić na ludzkiego urzędnika.
Hope
podwójna mama :-)
Można zarejestrować się w innym urzędzie pracy, nie musi to być wynikający z adresu zameldowania, można wziąć ślub cywilny w związku z pilnymi potrzebami całkiem zrozumiały i ubezpieczyć się na męża, można jako bezrobotna i bezdomna podlegać ubezpieczeniu załatwionemu w urzędzie miasta itd...
poziomki
mama 00 08 11 13 15
MOPS jeszcze w nagłych przypadkach organizuje ubezpieczenie i też nie trezba mieć zameldowania w danym miejscu
monika33447
Początkująca w BB
Dla mnie odleglosc to zadne wytlumaczenie.Skoro jestes w ciazy mozesz isc na l-4 i wysylac poleconym l-4 do up w koninie,albo wyslac rodzicom i oni to moga dostarczyc sama nie musisz im tego donosić więc gdzie problem????Czasami warto troche pogłówkować.I nie mów ,ze l-4 nie dostaniesz bo w to nie wierze
owszem jest bo koninie nikogo juz nie mam,dlatego przeprowadzilismy sie do rodzinnego miasta narzeczonego.Bylam tutaj w urzedzie pracy i sie dowiadywalam co i jak.samo l4 nie wystraczy,trzeba podbijac ksiazeczke co miesiac...a przeciez nie bede jezdzila co chwila do konina,bo jak? mam tez jeszcze corke ktora chodzi do szkoly...nie mam gdzie sie tam zatrzymac...to nie takie proste jak piszesz jak nie znasz sytuacji...a poza tym odwiedzilam pare przychodni dzis,wykonalam pare telefonow i taka jest prawda ze kobiecie w ciazy i w czasie porodu przysluguje darmowa opieka medyczna...wiec jestem spokojna...pozdrawiam
monika33447
Początkująca w BB
Sariska...slub dopiero w lipcu niestety jeszcze nie maz
reklama
monika33447
Początkująca w BB
MOPS jeszcze w nagłych przypadkach organizuje ubezpieczenie i też nie trezba mieć zameldowania w danym miejscu
bylam...i nic..odeslali mnie z kwitkiem....wszedzie mi mowia ze bez zameldowania nic nie zalatwie...nie wiem juz normalnie
Podziel się: