reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w 36/37 tygodniu ciąży (37 nieukończonym tygodniu)

Dziewczyny, czy któraś z Was urodziła w 36+...?
Jestem w szpitalu, mam duże nadciśnienie u musimy rozwiązać ciążę przez CC. Bardzo chciałam donosić te kilka dni, ale niestety chyba się nie uda.
Czy Wasze dzieci urodzone w tym terminie miały jakieś oznaki wcześniactwa? Czy wszytko było w porządku? Ile ważyły?

reklama
Urodziłam w 36+6, Mały ważył 2830 gram, żadnych oznak jako tako nie było, dostał 10 punktów, mieliśmy żółtaczkę, ale starszy donoszony też miał, więc nie wiem czy to reguła, owłosienie na twarzy, plackach, które później zeszło. Generalnie wszystko było ok, szybko przybierał, z piersi ładnie jadł, jedyne co to kolki nas męczyły do 4 miesiąca życia. 🙂

Urodziłam w 35 tc, cech wcześniactwa nie było tylko niestety mała urodziła się z dość poważna infekcja, ale równie dobrze mogłaby ja mieć jako donoszone dziecko.

Poerwszego synka urodziłam w 36+0 ważył 2950g żadnych oznak wcześniactwa nie miał dostał 10/10 pkt. Jedynie co to przez ułożenie pośladkowe troszkę go rehabilitowaliśmy, ale teraz ma prawie 2 latka i juz jest wszystko ok.

Urodziłam w 37 tygodniu, miałam podejrzenie hipotrofii, bo synek przestał przyrastać, odeszły mi wody a kilka dni później i tak miałam mieć wywoływany poród.

Cech wcześniactwa nie było, synek urodził się co prawda z niską masą (2320g), ale dostał 10/10. Jest zdrowym chłopcem :)

Uszy do góry, lekarze wiedzą co robią, zaraz będziesz tulić swojego maluszka. :)

Dziewczyny, czy któraś z Was urodziła w 36+...?
Jestem w szpitalu, mam duże nadciśnienie u musimy rozwiązać ciążę przez CC. Bardzo chciałam donosić te kilka dni, ale niestety chyba się nie uda.
Czy Wasze dzieci urodzone w tym terminie miały jakieś oznaki wcześniactwa? Czy wszytko było w porządku? Ile ważyły?
Ja miałam 36+2, odeszły mi wody. Waga 2480.
Miał osłabione napięcie mięśniowe, żółtaczkę (ale to jak każde z moich dzieci). Do tej pory jest bardzo drobny, ale to akurat indywidualna kwestia 😉

Znam dziecko urodzone w skończonym 36 TC i nie miało oznak wcześniactwa, a znam takie, które urodziło się po skończonym 37 TC i miało oznaki wcześniactwa, było 2 dni w inkubatorze, bo nie mogło ciepła utrzymać. :) To jest taki graniczny tydzień, jedno dziecko już będzie sobie super radziło samo, inne niestety nie... Nie ma co się martwić na zapas! Jesteście w szpitalu i na pewno macie najlepszą możliwą opiekę, a lekarze, neonatolodzy, dołożą wszelkich starań, by maluszek był w jak najlepszej formie. ❤️

Ja urodziłam w 36+2. Miałam wywoływany poród z uwagi na cholestazę ciążową i kiepskie wyniki. Syn urodził się z zapaleniem płuc i przez kilka dni musiał leżeć na oddziale w szpitalu, ale to niekoniecznie było wynikiem wcześniejszego porodu, mogło się zdarzyć też gdyby urodził się o czasie. Na wcześniaka w każdym razie nie wyglądał, bo ważył 3,3 kg. Po tygodniu wyszedł do domu i od tego czasu wszystko jest ok (obecnie ponad 5 lat).

reklama
Ja rodziłam bliźniaków 36+4, jedna dobę byli w inkubatorze, ale generalnie bez problemów, karmieni piersią, jedyne co kontrolnie mieli usg mózgowia po 4 tygodniach. Tak z doświadczenia od siebie jedynie polecam wizytę u fizjoterapeuty na taki " przegląd " dzieciaczka :)

Do góry