reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
a L4 w ciązy nie było średnią z 12 miesięcy??
bo ja we wrześniu dostałam podwyżkę, a potem L4 wypłacane było normalnie- nie jako średnia

reklama
aga a miałaś może zmianę etatu?

ostatnio dostałam pismo z ZUS wyjaśniające zasadę wypłaty:

"ZUS(...) wyjaśnia:ze zgodnie z art. 36 Ustawy z dn 25.06.1999 o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( Dz.U. z 2005 nr 31 poz 267 z późniejszymi zmianami) zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu będącemu pracownikiem stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy.Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku uwzględnia sie składniki wynagrodzenia, które w myśl postanowienia układów zbiorowych pracy lub przepisów o wynagrodzeniu przewidują zmniejszenie ich za okres pobierania zasiłku. Za wynagrodzenie uwzględniane w podstawie wymiaru zasiłku chorobowego uważa sie przychód pracownika stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe po odliczeniu potraconych przez pracodawce składek na ubezpieczenie emerytalne, rentowe oraz chorobowe tj 13,71%."

tak, miałam zmiane etatu i wynagrodzenia.
kuźwa, to pewnie dużo mniej dostanę :no:

aga jesli mialas zmianę etatu to do macierzyńskiego brany jest okres po zmianie etatu

hmm wydaje mi się ze powinnaś dostać tyle co na L4 po zmianie etatu

L4 też miałam po zmianie etatu..
aj.. zobaczymy, jak wypłaca.
dziś zawiozłam ten oryginał aktu urodzenia (lipa ze go potem nie oddają)
zapytałam babkę w okienku : kiedy mogę się teraz spodziewać pieniędzy?
a ona mi na to, że mam telefonicznie sie dowiadywać..
mam nadzieję, że najpóźniej do poniedziałku dostanę.

teraz od września mam stałą. powiedz jak obliczyć dokładnie :-)

kwota brutto (x) - 13,71% z x (zus) = y to podstawa macierzyńskiego
y/30 dni = z brutto za 1 dzień
np : maj ma 31 dni = z*31 = g brutto zasiłku,
g
-18%( podatek)= kwota netto
od tego odejmujemy 46,33 zł ulgi

mam nadzieje ze to zrozumiałe

zrozumiałam ;-)
ale jeśli tak liczę, ( o ile dobrze liczę ;-))to wychodzi mi o 180 zł więcej, niż zarabiam netto...
więc chyba coś pokręciłam :-D

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry