- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
aga a miałaś może zmianę etatu?
ostatnio dostałam pismo z ZUS wyjaśniające zasadę wypłaty:
"ZUS(...) wyjaśnia:ze zgodnie z art. 36 Ustawy z dn 25.06.1999 o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( Dz.U. z 2005 nr 31 poz 267 z późniejszymi zmianami) zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu będącemu pracownikiem stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy.Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku uwzględnia sie składniki wynagrodzenia, które w myśl postanowienia układów zbiorowych pracy lub przepisów o wynagrodzeniu przewidują zmniejszenie ich za okres pobierania zasiłku. Za wynagrodzenie uwzględniane w podstawie wymiaru zasiłku chorobowego uważa sie przychód pracownika stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe po odliczeniu potraconych przez pracodawce składek na ubezpieczenie emerytalne, rentowe oraz chorobowe tj 13,71%."
ostatnio dostałam pismo z ZUS wyjaśniające zasadę wypłaty:
"ZUS(...) wyjaśnia:ze zgodnie z art. 36 Ustawy z dn 25.06.1999 o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( Dz.U. z 2005 nr 31 poz 267 z późniejszymi zmianami) zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu będącemu pracownikiem stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy.Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku uwzględnia sie składniki wynagrodzenia, które w myśl postanowienia układów zbiorowych pracy lub przepisów o wynagrodzeniu przewidują zmniejszenie ich za okres pobierania zasiłku. Za wynagrodzenie uwzględniane w podstawie wymiaru zasiłku chorobowego uważa sie przychód pracownika stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe po odliczeniu potraconych przez pracodawce składek na ubezpieczenie emerytalne, rentowe oraz chorobowe tj 13,71%."
L4 też miałam po zmianie etatu..
aj.. zobaczymy, jak wypłaca.
dziś zawiozłam ten oryginał aktu urodzenia (lipa ze go potem nie oddają)
zapytałam babkę w okienku : kiedy mogę się teraz spodziewać pieniędzy?
a ona mi na to, że mam telefonicznie sie dowiadywać..
mam nadzieję, że najpóźniej do poniedziałku dostanę.
aj.. zobaczymy, jak wypłaca.
dziś zawiozłam ten oryginał aktu urodzenia (lipa ze go potem nie oddają)
zapytałam babkę w okienku : kiedy mogę się teraz spodziewać pieniędzy?
a ona mi na to, że mam telefonicznie sie dowiadywać..
mam nadzieję, że najpóźniej do poniedziałku dostanę.
kwota brutto (x) - 13,71% z x (zus) = y to podstawa macierzyńskiego
y/30 dni = z brutto za 1 dzień
np : maj ma 31 dni = z*31 = g brutto zasiłku,
g-18%( podatek)= kwota netto
od tego odejmujemy 46,33 zł ulgi
mam nadzieje ze to zrozumiałe
y/30 dni = z brutto za 1 dzień
np : maj ma 31 dni = z*31 = g brutto zasiłku,
g-18%( podatek)= kwota netto
od tego odejmujemy 46,33 zł ulgi
mam nadzieje ze to zrozumiałe
reklama